С изключение на тази година летата в страната, особено за Южна България, се превърнаха в сериозно изпитание за фермерите. Затова и напояването се превръща в задължителна дейност, без която не очаквайте стабилна реколта. Дали обаче всички знаем, че честотата на поливане зависи не само от почвата и вида на отглежданите култури, но и от сортовите особености, възрастта и вида на овощните култури.
През първата година на засаждане всички овощни видове се нуждаят от 2 до 4 поливки, а за някои е жизнено необходимо през всички възрастови периоди. За повечето плодни дървета поливането по време на съзряване намалява опадането на плодовете и повишава добивите.
Противопоказно ли е поливането и кои видове как да напояваме?
Ябълката , крушата, дюлята и прасковата се нуждаят от поливане през всички възрастови периоди.
Подаването на вода трябва да е съобразено и с валежите – ако вали между 5 и 15 литра на квадратен метър, те нямат икономическо значение и не се имат предвид при определяне на поливните норми.
Поливането в началото на вегетационния период има голямо значение, защото подпомага процесите на цъфтеж и оплождане, а също и растежа на леторастите.
Същото се отнася и за най-сухите месеци на вегетационния период, когато напояването е много важно. Оптималното овлажняване на почвата през последния месец преди беритбата има много благоприятно въздействие. Тези поливки се преустановяват 2-3 седмици преди прибирането на реколтата, защото така се предотвратява напукването на костилковите видове и се гарантира по-добра съхраняемост на семковите.
При суха и топла есен, една поливка след прибиране на реколтата ще допринесе за запасяване на растенията с влага и ще повиши тяхната студоустойчивост през зимата, а заедно с това ще осигури по-силен растеж в началото на вегетацията.
При много силно засушаване се препоръчва и поливане по време на листопад, което осигурява нормалното функциониране на кореновата система и предотвратява зимното изсъхване на клони.
Тези култури се нуждаят от обилно поливане от май-юли и по-умерено през август и септември. Когато лятото е умерено топло, поливките са 3-4 за сезон, а при много топло лято те са 4-5. Поливането се преустановява две седмици преди прибиране на реколтата.
Сливата
Сливата понася известно засушаване, но е влаголюбива култура. При недостиг на влага листата бързо пожълтяват и изсъхват. Много критични са периодите на залагане на цветните пъпки и наедряването на плодовете. За сливата може да се каже, че еднакво трудно понася както недостигът на влага, така и преовлажняването.
Прасковата
Подържането на оптимален режим на влажност на почвата изисква 70% подпочвена влажност в активния почвен слой по време на вегетацията.
Прасковата е особено чувствителна към липсата на вода по време на развитие на кореновата система и растежа на плодовете. Нужни са 1-2 поливки през април и толкова през май. Обилната поливка 2-3 седмици преди узряването на плодовете има най-голямо значение за наедряването и качеството.
Поливане на лозата
Лозата е растение с повишена сухоустойчивост, но в зависимост от валежите, качествата на почвата и сортовите особености се налагат няколко поливки. Обикновено те са 1-2 от края на юни до началото на август. Късните поливки за винените сортове намаляват захарността. За белите десертни сортове поливките трябва се спрат 30 дни преди беритбата, а за червените - 45 дни. Лозите не бива да се поливат преди и по време на цъфтеж.
Череша
Черешата отстъпва по сухоустойчивост на сливата, кайсията и ореха, но реагира добре на напояване. В началото на вегетацията обикновено почвената влажност се задоволява от есенно-зимните запаси. Критични периоди от липса на вода са от края на цъфтежа до фазата на наедряване на плодовете и след прибиране на реколтата ( началото на юли), когато започва формирането на цветните пъпки.