Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.08.2018 г.

Кога и как да поливаме овошките

Практика
Кога и как да поливаме овошките

sinor

С изключение на тази година летата в страната, особено за Южна България, се превърнаха в сериозно изпитание за фермерите. Затова и напояването се превръща в задължителна дейност, без която не очаквайте стабилна реколта. Дали обаче всички знаем, че честотата на поливане зависи не само от почвата и вида на отглежданите култури, но и от сортовите особености, възрастта и вида на овощните култури.

През първата година на засаждане всички овощни видове се нуждаят от 2 до 4 поливки, а за някои е жизнено необходимо през всички възрастови периоди. За повечето плодни дървета поливането по време на съзряване намалява опадането на плодовете и повишава добивите.

Противопоказно ли е поливането и кои видове как да напояваме?

Ябълката , крушата, дюлята и прасковата се нуждаят от поливане през всички възрастови периоди.

Подаването на вода трябва да е съобразено и с валежите – ако вали между 5 и 15 литра на квадратен метър, те нямат икономическо значение и не се имат предвид при определяне на поливните норми.

Поливането в началото на вегетационния период има голямо значение, защото подпомага процесите на цъфтеж и оплождане, а също и растежа на леторастите.

Същото се отнася и за най-сухите месеци на вегетационния период, когато напояването е много важно. Оптималното овлажняване на почвата през последния месец преди беритбата има много благоприятно въздействие. Тези поливки се преустановяват 2-3 седмици преди прибирането на реколтата, защото така се предотвратява напукването на костилковите видове и се гарантира по-добра съхраняемост на семковите.

При суха и топла есен, една поливка след прибиране на реколтата ще допринесе за запасяване на растенията с влага и ще повиши тяхната студоустойчивост през зимата, а заедно с това ще осигури по-силен растеж в началото на вегетацията.

При много силно засушаване се препоръчва и поливане по време на листопад, което осигурява нормалното функциониране на кореновата система и предотвратява зимното изсъхване на клони.

Ябълки и круши

Тези култури се нуждаят от обилно поливане от май-юли и по-умерено през август и септември. Когато лятото е умерено топло, поливките са 3-4 за сезон, а при много топло лято те са 4-5. Поливането се преустановява две седмици преди прибиране на реколтата.

Сливата

Сливата понася известно засушаване, но е влаголюбива култура. При недостиг на влага листата бързо пожълтяват и изсъхват. Много критични са периодите на залагане на цветните пъпки и наедряването на плодовете. За сливата може да се каже, че еднакво трудно понася както недостигът на влага, така и преовлажняването.

Прасковата

Подържането на оптимален режим на влажност на почвата изисква 70% подпочвена влажност в активния почвен слой по време на вегетацията.

Прасковата е особено чувствителна към липсата на вода по време на развитие на кореновата система и растежа на плодовете. Нужни са 1-2 поливки през април и толкова през май. Обилната поливка 2-3 седмици преди узряването на плодовете има най-голямо значение за наедряването и качеството.

Поливане на лозата

Лозата е растение с повишена сухоустойчивост, но в зависимост от валежите, качествата на почвата и сортовите особености се налагат няколко поливки. Обикновено те са 1-2 от края на юни до началото на август. Късните поливки за винените сортове намаляват захарността. За белите десертни сортове поливките трябва се спрат 30 дни преди беритбата, а за червените - 45 дни. Лозите не бива да се поливат преди и по време на цъфтеж.

Череша

Черешата отстъпва по сухоустойчивост на сливата, кайсията и ореха, но реагира добре на напояване. В началото на вегетацията обикновено почвената влажност се задоволява от есенно-зимните запаси. Критични периоди от липса на вода са от края на цъфтежа до фазата на наедряване на плодовете и след прибиране на реколтата ( началото на юли), когато започва формирането на цветните пъпки.

Кога и как да поливаме овошките
51892
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини