Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.07.2003 г.

Грях е да пестите водата при суша

01-07-2003 г. Юли е най-горещият месец на годината, с много слънчеви дни, висока температури и малко валежи. Овощарите своевременно трябва да следят състоянието на почвената влага в насажденията и да определят подходящия момент и най-икономичната технология на поливане околостъблено при единичните дървета, в бразди - при плододаващите градини, и т.н. Силното почвено засушаване причинява окапване на плодовете, литиазис по крушовите плодове и други заболявания. Неполиването през юли се отразява пагубно на реколтата, плодовете остават дребни, некачествени поради интензивното им нарастване и смущение във водния баланс. Освен това не се залагат достатъчно плодни пъпки за следващата година. Разходите досега за труд, препарати, торове и обработка на почвата ще отидат на вятъра, ако не се извършат 1-2 поливки в този период. Новозасадените градини и единичните дървета се поливат 2-3 пъти в околостъблени чаши, когато напояването не може да се извърши по бразди. В зависимост от водоизточника напояването може да стане и чрез използването на цистерни. Плододаващите овощни насаждения се напояват предимно по бразди, прокарани от двете страни на редовете. В зависимост от овощния вид, системата на засаждане, начина на формиране, подложката, почвения тип и др. се полива с 40 до 70 куб. м/дка поливна норма. За запазване на влагата от поливката, а и след падналите валежи почвата в насажденията се обработва своевременно. С тези обработки не се допуска образуване на кора, както и заплевеляване на редовете. През юли започва масовото зреене на плодовете на кайсиите, прасковите, ранните круши и ябълки, касиса, малините и някои сортове сливи. Продължава беритбата на черешите и вишните. Особено важни са грижите за правилното и без загуби прибиране на реколтата. Ранната беритба съкращава времето за нарастването на плодовете, намалява тяхната съхраняемост и се влошават вкусовите им качества, а при късната значителна част презряват, окапват на земята и при съхранението се заразяват от болести. Семенилищата, маточниците и питомниците се поливат и се обработват редовно, за да се ускори възможно най-високият процент стандартен подложков материал. В питомниците първа година започва облагородяването на подложките, които имат добро сокодвижение и необходимата дебелина в мястото на окулирането. Облагородяването започва с костилковите видове - джанка, кайсия, череша, махалебка и праскова, а след това на бадема, крушата, дюлята и ореха. Калемите за присаждане се събират от автентични, здрави маточни дървета, най-добре само от маточните градини към разсадниците. В питомниците втора година при нужда се филизи, за да се осигури възможност за нормално развитие на окулантите. В ягодовите насаждения, където приключва беритбата, сламата се събира и изгаря. Извършва се наторяване с 10-12 кг/дка амониева селитра и напояване. Подготвят се площите за есенното засаждане. При дълбоката обработка площта се наторява с 2-4 тона оборски тор, 60-80 кг суперфосфат и 20-30 кг калиев сулфат на декар. През юли трябва да продължат растителнозащитните грижи за овощните дървета. Решаваща е борбата срещу плодовите червеи, които причиняват червясване на плодовете на ябълката, крушата, прасковата, дюлята, кайсията и ореха, с крушовата бълха, акарите и др. Все още не е преминала опасността от струпясването, брашнестата мана, ръждата по костилковите, огнения пригор, късното кафяво гниене и други опасни болести. При ябълката за предпазване от две болести - струпясване и брашнеста мана, използвайте фунгицидите анвил 5 СК - 0,06 на сто, топсин 70 М ВП - 0,1 на сто, рубиган 12 Е - 0,05 на сто, суми 8-12,5 ВП - 0,045 на сто, вектра 10 СК - 0,03 на сто, систан 12 Е - 0,06 на сто, скор 250 ЕК - 0,02 на сто. Могат да се използват и комбинациите пероцин 75 Б - 0,3 на сто + тиозол 80 ВП - 0,8 на сто, или пероцин 75 Б - 0,3 на сто + каратан - 0,1 на сто. Срещу струпясване при сортовете, незаразяващи се от брашнеста мана, могат да се използват и дитан М 45 - 0,3 на сто, силит 40 СК - 0,16 на сто, тирам 80 ДГ - 0,3 на сто, фуликур 25 ВП - 0,015 на сто, и др. За борба с плодовите червеи и други неприятели към фунгицидния разтвор се добавя един от следните инсектициди: агрия 1050 - 0,15 на сто, дурсбан 4 Е - 0,15 на сто, екалукс 25 ЕК - 0,15 на сто, релдан 30 ЕК - 0,1 на сто, падан 50 ЕК - 0,15 на сто, банкол 50 ВП - 0,1 на сто, актелик 50 ЕК - 0,15 на сто, данитол 11 К - 0,05 на сто, пиринекс 48 ЕК - 0,12 на сто, или томбел 32 ЕК - 0,1. При установяване на 3-4 подвижни форми на лист от акари се прибавят и акарициди: омит 57 Е - 0,1 на сто, ортус 5 СК - 0,05 на сто, и др. Срещу болестите в зависимост от метеорологичните условия и заразяването от струпясване се извършват 1-2 пръскания, а срещу неприятелите през месеца се налагат минимум две пръскания. (от в. Фермер новият)
Грях е да пестите водата при суша
4854

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период
Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството
Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
Есенна супа
Свързани материали
Виж
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период
Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството
Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
Есенна супа
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам