Начало » Новини » Страната
15.08.2016 г.

Новите насаждения осигуряват двоен ръст при реколтата от ябълки тази година

Статистика

sinor.bg

Въпреки необичайно тежката за овощарите година за първи път това лято ябълковите градини, които бяха засадени преди 5-6 години, радват с добра реколта, което връща надеждите за възстановяване на родната продукция на пазара. По данни на министерството на земеделието към началото на август са прибрани 525 т ябълки, което е двойно повече от същия период на миналата година.

Добрите резултати са очаквани на фона на инвестициите, направени в нови насаждения след присъединяването на България в ЕС.

Проблемът обаче е в реализацията на продукцията. Конкурентният внос от Европа държи дъмпингови цените на вътрешния пазар и родните овощари подобно на производителите на зеленчуци с мъка преборват прекупвачите, които изнудват с ниски оферти, съобщиха производители. Килограм ябълки от градините се предалага за 20-30 стотинки, докато на пазара цените се движат между 1,50 и 2 лв.

Освен при ябълките добра реколта тази година има и при крушите, сливите и праскови, показва агростатистиката. От крушите са прибрани 440 тона, което е със 176% повече от 2015 г.

С 89% е ръстът и при сливите, от които досега са обрани 5 545 т. При прасковите увеличението е по-малко – прибрани са 21 370 т, което е с 51% повече от миналата година.

Към 4 август събраната продукция от кайсии, малини, лавандула, маслодайна роза, праскови и сливи е с между 3% и 89% повече спрямо същия период на предходната година.

На този етап продукцията от круши, ябълки и десертни лозя изпреварва с между три и пет пъти нивата отпреди една година, основно в резултат от по-ранно прибиране на реколтата, като при десертните лозя това е комбинирано и със значително нарастване на средния добив, посочват експертите.

Същевременно, продукцията от ягоди, вишни и череши намалява с между 6% и 24,4% на годишна база.

При повечето от трайните насаждения засега се отчита повишение на средния добив спрямо предходната година, най-чувствително при маслодайната роза (с 44,9%). По-ниски средни добиви се наблюдават при лавандулата (с 2,4%), вишните (с 9,6%) и черешите (с 18,9%).

Данните за вноса на пресни плодове и зеленчуци затвърждават познатата картинка, че около 90% от продукцията на пазара не е българска.

По данни на агростатистиката съществен дял във вноса заемат доставките на ябълки, които нарастват с 3,7% спрямо първите пет месеца на 2015 г.

Ако се сравни вносът на пресни плодове и зеленчуци през януари-май 2016 със същия период на миналата година, ще се види, че при плодовете имаме увеличение от 10 на сто. Миналата година са внесени 95 038 т плодове, а тази - 104 560 т.

Увеличение на годишна база се наблюдава и при вноса на ягоди, пъпеши, дини, праскови и кайсии - от 38,8% до два пъти, но като цяло количествата не са значителни.

От друга страна, при импорта на черупкови плодове, вишни, череши и малини се отчита намаление с между 17,6% и 84,7%.

През периода януари – май 2016 г. износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 43,3% спрямо съшия период на 2015 г., до 12,5 хил. тона, а този на пресни плодове – с 25,2%, до 14,9 хил. тона.

Увеличението на общия износ на пресни зеленчуци е свързано до голяма степен с отчетения експорт на сладка царевица, която попада в групата тарифни кодове за пресни зеленчуци, и на нарасналия износ на гъби.

Сред основните зеленчуци, най-значителен ръст на износа на годишна база се наблюдава при тиквите – над три пъти, следван от този при зелето, пипера, краставиците и лука – с между 27,2% и 57%. Чувствително намаление се регистрира при износа на картофи – с 91,6%, докато при доматите понижението е по-умерено – с 4,8%.

Новите насаждения осигуряват двоен ръст при реколтата от ябълки тази година
8194
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини