Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.10.2024 г.

Влагозарядното поливане тази есен е задължително!

Съвети за градинаря
Влагозарядното поливане тази есен е задължително!

Снимка: sinor.bg

Продължително сухото лято с екстремни температури и сухата есен крият много рискове за многогодишните декоративни растения, ягодоплодните и овощни култури, защото не са достатъчно подготвени за зимата. При такива метеорологични условия растенията не успяват да компенсират недостига на хранителни вещества след плододаване или цъфтеж и са изтощени. Тяхното спасение е във влагозарядното поливане, което, ако в нормални години то е желателно, то тази есен то е задължително.

Ако зимите в региона не са много тежки, есента е дъждовна, а през зимата пада достатъчно количество сняг, който се задържа до пролетта, тогава влагозарядно поливане не е необходимо. Когато обаче само едно от условията липсва, тази практика е крайно необходима.

Ефективността на това напояване зависи от правилното изпълнение на процедурата, съобразено с препоръчителните норми на поливане.

За дървета на възраст 1-3 години са необходими 30-50 литра вода на корен.

Дървета от 3 до 10 години се нуждаят от 70-100 литра, а тези над 10 изискват до 150 литра вода.

Ягодоплодните култури се нуждаят от 30 до 50 литра вода, независимо от възрастта им. Поливат се, като се правят се бразди с дълбочина 15-20 см около храстите.

Лозите се нуждаят от още повече вода – младите от 100-150 литра, а възрастните от 200-30 литра.

Установено е, че колкото са по-стари дърветата, толкова необходимостта от влага е по-голяма. Това се установява, като се изкопава дупка на дълбочина 40-50 см и се изважда шепа пръст. От нея се оформя бучка, която се поставя върху лист хартия. Ако бучката е суха и се разпада, тогава има незабавна нужда от вода, а ако е плътна и влажна, но не оставя следа върху хартията, тогава количествата се намаляват с 1/3. Когато бучката оставя мокра следа, това е сигнал, че растенията не се нуждаят от поливане.

Влагозарядното поливане се извършва след прибиране на реколтата и началото на листопада, като почвата трябва да се навлажни на дълбочина 50-70 см. За целта се правят бразди или се полива на няколко етапа със слаба струя, за да може водата да омокри добре кореновата зона.

Полезно е внасянето на допълнителни количества хранителни вещества – суперфосфат, калиев тор и дървесна пепел.

Важно е да не се прилага дълбока обработка на почвата около корените, за да не се увредят.

Най-добри резултати се получават тогава, когато почвата се напои няколко дни преди трайното застудяване и замръзване на почвата.

Мулчирането в областта на ствола ще помогне за задържане на влагаата в почвата и ще предпази корените на растенията от температурните колебания.

Необходимо е да се обследват растенията за наличието на болести и вредители, а в случай на необходимост да се предприемат незабавни адекватни мерки. Това ще им попречи да презимуват и същевременно ще помогне на дърветата и храстите да се адаптират към сухите есенни условия и да се подготвят за безопасно зимуване.

Влагозарядното поливане тази есен е задължително!
794
 

Последни материали
Виж
Изложението Fruit Attraction
Голям интерес към оранжерийните ни зеленчуци в Испания
Предстоящо
На 18 и 19 октомври животновъдите от страната се събират отново край Сливен
Данни за деветмесечието на 2024 г.
Най-големите запаси от пшеница са в Добрич и Бургас, във Варна – със слънчоглед
Ще бъдат преведени до 30 ноември т.г.
Кабинетът гласува още 125 млн. лева за украинската помощ
Ставките по основните интервенции
Румънските фермери ще получат 70 на сто от директните плащания още от 16 октомври
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини