Патладжанът е сравнително слабо застъпен в парниковото зеленчуко-производство. Търсенето му обаче се повишава и затова има перспективи за разширяване на заетата от него площ. Какво обаче трябва да се знае и спазва?
Патладжанът е топлолюбиво и силно чувствително към ниските температури растение. Резките колебания на температурата в парниците предизвиква окапване на цветовете, а при продължителни ниски температури под 12 градуса в тях растенията загиват.
По отношение на светлината също е твърде взискателен, затова рогозките върху парниците трябва да се отстраняват, а стъклата на парниковите рамки да се поддържат чисти.
При недостиг на влага в почвата цветовете масово окапват, а образуваните плодове остават дребни и недоброкачествени. Освен това, като се знае, че почвеният пласт в парниците е около 50 см и водният запас в него се подлага на големи колебания, необходимо е поливането да се извършва по-редовно, като се следи растежът и развитието на растенията.
Поддържането на по-ниска относителна въздушна влажност в парниците е важно условие за нормално плододаване. Най-подходяща е 50-60 на сто. Високата влажност и застоялият въздух създават условия за развитие на гъбни болести. Затова парниците се проветряват редовно.
Разсадът е лесно податлив на сечене, поради което е необходимо предварително обеззаразяване на парниковата почва и на семената.
Сеитбата се извършва през януари в топли парници. До поникването се поддържа температура, както при пипера. Пикирането се прави 20-30 дни след поникването, когато растенията са образували втори лист. За получаването на качествен разсад пикирането се извършва в саксии с диаметър 8-10 см в топли парници.
Разсаждането на постоянно място става около средата на февруари. Подготвят се парници с 50 см торов пласт и 20-25 см парникова почва. Разстоянието между редовете и вътре в реда е 50 см. По този начин под една парникова рамка се засаждат по 6 растения. Грижите през вегетацията се свеждат до поддържане на подходяща температура, проветряване, поливане, подхранване, поддържане на почвата чиста от плевели и в рохкаво състояние. Температурата се поддържа над 20 градуса. Поливането трябва да се извършва много внимателно и само тогава, когато растенията действително се нуждаят от вода.
Беритбите започват към първата половина на май и продължават до края на юли. При нормална реколта се получават от 5 до 6 кг от кв. метър или по 10-12 плода от растение.