Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.01.2006 г.

Пазете патладжана от висока влажност

Пазете патладжана от висока влажност

Патладжанът е сравнително слабо застъпен в парниковото зеленчуко-производство. Търсенето му обаче се повишава и затова има перспективи за разширяване на заетата от него площ. Какво обаче трябва да се знае и спазва?

Патладжанът е топлолюбиво и силно чувствително към ниските температури растение. Резките колебания на температурата в парниците предизвиква окапване на цветовете, а при продължителни ниски температури под 12 градуса в тях растенията загиват.

По отношение на светлината също е твърде взискателен, затова рогозките върху парниците трябва да се отстраняват, а стъклата на парниковите рамки да се поддържат чисти.

При недостиг на влага в почвата цветовете масово окапват, а образуваните плодове остават дребни и недоброкачествени. Освен това, като се знае, че почвеният пласт в парниците е около 50 см и водният запас в него се подлага на големи колебания, необходимо е поливането да се извършва по-редовно, като се следи растежът и развитието на растенията.

Поддържането на по-ниска относителна въздушна влажност в парниците е важно условие за нормално плододаване. Най-подходяща е 50-60 на сто. Високата влажност и застоялият въздух създават условия за развитие на гъбни болести. Затова парниците се проветряват редовно.

Разсадът е лесно податлив на сечене, поради което е необходимо предварително обеззаразяване на парниковата почва и на семената.

Сеитбата се извършва през януари в топли парници. До поникването се поддържа температура, както при пипера. Пикирането се прави 20-30 дни след поникването, когато растенията са образували втори лист. За получаването на качествен разсад пикирането се извършва в саксии с диаметър 8-10 см в топли парници.

Разсаждането на постоянно място става около средата на февруари. Подготвят се парници с 50 см торов пласт и 20-25 см парникова почва. Разстоянието между редовете и вътре в реда е 50 см. По този начин под една парникова рамка се засаждат по 6 растения. Грижите през вегетацията се свеждат до поддържане на подходяща температура, проветряване, поливане, подхранване, поддържане на почвата чиста от плевели и в рохкаво състояние. Температурата се поддържа над 20 градуса. Поливането трябва да се извършва много внимателно и само тогава, когато растенията действително се нуждаят от вода.

Беритбите започват към първата половина на май и продължават до края на юли. При нормална реколта се получават от 5 до 6 кг от кв. метър или по 10-12 плода от растение.

Пазете патладжана от висока влажност
3091
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини