Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2023 г.

Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар

Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар

Всеки, който е отглеждал или отглежда картофи, има някакви познания за колорадския бръмбар и щетите, които нанася на реколтата. Раираният вредител има предпочитания към картофите, но не се отказва и от други зеленчуци от семейство Картофови – патладжан, пипер, домати, беладона и др.

Борбата с този заклет враг на картофите не е лесна, защото във времето е развил силна резистентност към много инсектициди и може да се превърне в кошмар за всеки производител. Имаме само един отличен шанс – да го изпреварим на старта, като му попречим да презимува.

Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция

Възрастните колорадски бръмбари, както и ларвите им, изяждат листата и са в състояние да унищожат цялата реколта, ако са оставени на произвола. Експериментите показват, че ако изядат около 40% от надземната част на растенията, реколтата намалява с 30-35%. Важно е да се намали популацията им до началото на следващата реколта.

Къде зимува колорадският бръмбар?

С наближаване на зимата възрастните колорадски бръмбари се преместват дълбоко в почвата, за да зимуват. Този вредител е топлолюбив, защото произхожда от североизточната част на Мексико. Преживява студа скрит на около 30 см под повърхността на земята (понякога и по-дълбоко – до 60 см) в картофените полета и участъци, но има защо.

Дълбоко под земята колорадските бръмбари изпадат в диапауза, спират да се развиват, намаляват метаболизма си, за да спестят енергия и да оцелеят при зимните температури – издържат до -11 градуса по Целзий. Презимувалите възрастни излизат на повърхността след затопляне на времето, когато температурата на почвата достигне 12-15 градуса. Ако наблизо няма картофи или друга подходяща храна, бръмбарите се заравят отново и в анабиоза могат да прекарат до 3 години.

В зависимост от условията развиват две-три поколения годишно, като числеността им за един вегетационен период може да се увеличи над 100 пъти. Оптималните условия включват 22-25 градуса и относителна влажност 60-85%. При много горещо и сухо време влизат в лятна диапауза.

Ако е имало колорадски бръмбар на участъка тази година, сега те са скрити под земята там, където са били редовете.

Важно е след излизане на повърхността да намерят храна. Узряват полово за около седмица и започват да се чифтосват. Женските снасят по около 300-600 (стигат до 1000) ярко жълти яйца по 15-30 в групички върху долната част на листата. В зависимост от температурата на въздуха зародишът се развива за 5-20 дни. Ларвите имат оранжево-червен цвят и започват да се хранят обилно с листата през следващите 3-5 седмици, след което се заравят.

Какавидират в почвата и след 1-2 седмици се появява ново поколение възрастни.

Предзимна борба с колорадския бръмбар на принципа “три в едно”

Важна част от превантивните мерки след прибиране на реколтата е старателно прибиране и изнасяне, а още по-добре изгаряне на растителните остатъци.

От характеристиките на зимуване на колорадския бръмбар е очевидно, че през ноември вредителите вече са се заровили в картофения участък и няма да отлетят. Комплексните мерки винаги са по-добри от една, а дълбоката обработка на почвата в случая е полезна.

Необходими са ни инструменти за обработка или култиватор, препарат срещу колорадски бръмбар, разреден според инструкциите и излят в пръскачката, оборски тор или компост, мулч и черен полиетилен.

Най-важно е да се обработва добре по редовете, където е била предишната реколта, като се събират всички растителни остатъци от картофи и корени от плевели. Колорадските бръмбари се стараят да зимуват стратегически, като се настаняват по-близо до източника на храна – на мястото, на което са били през сезона.

Химични инсектициди за пръскане на почвата след обработване

След дълбока обработка на почвата голяма част от колорадските бръмбари, скрити за зимуване, ще излязат на повърхността.

Могат да се използват подходящи инсектициди за пръскане или посипване на почвата: Циперметрин – инсектицид с широк спектър на действие за пръскане на почвата; Фипронил – системен инсектицид, който се произвежда като концентрат за разреждане и пръскане и във вид на гранули за посипване на почвата; Имидаклоприд – произвежда се също в две форми; Тиометоксам за пръскане на почвата.

При използване на химични препарати трябва да се спазват строго инструкциите на производителя. Не е излишно да се покрият редовете с почва, смесена с органична материя. Така ще се предпазят животните, които биха могли да изядат отровените бръмбари, да се коригира нарушението на почвата и да се избегне уплътняване. На малки площи е подходящо да се мулчира и да се постави пластмасово покритие, здраво закрепено към почвата.

Някои градинари използват горелки за нагряване  на почвата след отваряне на редовете, но така изгарят и част от хранителните вещества.

Нови изследвания установяват, че колорадският бръмбар е развил бързо резистентност към много инсектициди и това постига благодарение на генома си – родителите им са имали генетичен ресурс.

Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
26649
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини