Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.08.2023 г.

Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана

Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана

sinor.bg

Пиперът и патладжанът принадлежат към едно и също семейство – „Картофови”, затова и проблемите, които възникват при отглеждането им, са приблизително еднакви. Лесно е да се преборим с тях, стига да не допускаме грешки при култивирането. Най-често срещаните проблеми по време на плододаване са свързани с недостиг или излишък на хранителни вещества, но също с нападение от болести и вредители.

Недостигът на хранителни вещества по време на плододаване има решаващо значение не само за количеството, но и за качеството на реколтата.Недостигът на калий се проявява като усукване на листните пластини към горната повърхност и засушаване по периферията им. Проблемът може да бъде решен срочно, ако подхраним кореново растенията с дървесна пепел – 50 г на 10 л вода или листно подхранване с калиев сулфат (количествата са съобразени с указанията на производителя).

Недостигът на калций се забелязва предимно върху младите листа, които са набръчкани и с видими издутини. Поливане с калциева селитра или със слаб разтвор на варно мляко ще доведе до бързо подобряване на ситуацията. При плодовете се проявява като върхово гниене.

Недостигът на азот се проявява също най-напред върху връхните листа, които пожълтяват и избледняват, но стъблата в горната част на растенията силно изтъняват. Използва се карбамид в количества – 2 супени лъжици на 10 л вода.

С азотното подхранване на този етап трябва да бъдем много внимателни, защото излишъкът на азот води до засилване развитието на листна маса за сметка на плододаването. Растенията дълго не формират бутони и цветове или още при появяването им – опадат. За решаване на проблема е необходимо обилно поливане, при което се отмива част от излишъците и подхранване с микроелементи.

Недостиг на магнезий – листата стават мраморни с жълти петна. Може да се използват калиево-магнезиеви торове без хлор (Петанкалий, съдържащ окиси на калий и магнезий).

При недостиг на фосфор долните листа на пипера и патладжана стават виолетови, но е възможно само жилките да се оцветят в синьо. Проблемът се отстранява с внасяне на суперфосфат и калиев фосфат. Важно е да знаем, че те се разтварят трудно и това налага навременното им вграждане в почвата или предварително разтваряне.

Често срещани вредители при пипера и патладжана по време на плододаване

Листните въшки са сериозен проблем, при който върховете се свиват, а листата и завръзите опадат. На обратната страна на листата се забелязват цели колонии от вредители. Важното при листните въшки е да се редуват поне три вида инсектициди от различни групи, защото тези вредители са много пластични и бързо се приспособяват към препаратите. Пазарът предлага много нови широкоспектърни афициди с къс карантинен срок, ако предстои беритба на плодовете. В този случай изпитано народно средство е сапуненият разтвор.

Охлювите – голи и черупчести са голяма напаст и особено при чести превалявания са много активни. Те оставят следите си не само по листата, но и по младите плодове. В борбата се използват гранули, които се посипват върху почвата, а ако до прибиране на реколтата са по-малко от 30 дни, тогава може да се използва прахообразен суперфосфат. Ефикасни са и различните видове капани, предлагани в магазинната мрежа, както и самоделните, за които може да се намери достатъчно информация на сайта.

Болести по пипера и патладжана по време на плододаване

Върховото гниене при голяма част от зеленчуковите култури се дължи на недостиг на калций. Най-напред се образуват бели петна по върховете на плодовете, а по-късно загниват – проявява се във всички фази от развитието им. Подхранването с подходящ листен тор, съдържащ калций, има по-бързо действие.

Фитофторното гниене е най-опасната гъбична болест, която напада растенията през цялата вегетация (заразяват се корените, листата и плодовете), но най-силно се проявява по време на плододаване.

По листата на заразените растения се образуват петна с неправилна форма и сламен цвят, които по-късно некротират. Повредите по корените са фатални, защото растенията бързо изсъхват. По плодовете, в близост до дръжките, се образуват тъмнозелени воднисти петна, които при влажно време загниват, а при засушаване изсъхват.

За профилактика на болестта се използват фунгициди и биофунгициди по време на плододаване. При заразените вече растения се налага унищожаването им.

При фузарийното увяхване растенията просто увяхват и изсъхват без всякакви признаци. Болните растения трябва да се отстранят заедно със земята по корените, а останалата да се обеззарази с Фундазол – 10-20 г на 10 л вода.

Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
139008
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини