Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.08.2023 г.

Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана

Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана

sinor.bg

Пиперът и патладжанът принадлежат към едно и също семейство – „Картофови”, затова и проблемите, които възникват при отглеждането им, са приблизително еднакви. Лесно е да се преборим с тях, стига да не допускаме грешки при култивирането. Най-често срещаните проблеми по време на плододаване са свързани с недостиг или излишък на хранителни вещества, но също с нападение от болести и вредители.

Недостигът на хранителни вещества по време на плододаване има решаващо значение не само за количеството, но и за качеството на реколтата.Недостигът на калий се проявява като усукване на листните пластини към горната повърхност и засушаване по периферията им. Проблемът може да бъде решен срочно, ако подхраним кореново растенията с дървесна пепел – 50 г на 10 л вода или листно подхранване с калиев сулфат (количествата са съобразени с указанията на производителя).

Недостигът на калций се забелязва предимно върху младите листа, които са набръчкани и с видими издутини. Поливане с калциева селитра или със слаб разтвор на варно мляко ще доведе до бързо подобряване на ситуацията. При плодовете се проявява като върхово гниене.

Недостигът на азот се проявява също най-напред върху връхните листа, които пожълтяват и избледняват, но стъблата в горната част на растенията силно изтъняват. Използва се карбамид в количества – 2 супени лъжици на 10 л вода.

С азотното подхранване на този етап трябва да бъдем много внимателни, защото излишъкът на азот води до засилване развитието на листна маса за сметка на плододаването. Растенията дълго не формират бутони и цветове или още при появяването им – опадат. За решаване на проблема е необходимо обилно поливане, при което се отмива част от излишъците и подхранване с микроелементи.

Недостиг на магнезий – листата стават мраморни с жълти петна. Може да се използват калиево-магнезиеви торове без хлор (Петанкалий, съдържащ окиси на калий и магнезий).

При недостиг на фосфор долните листа на пипера и патладжана стават виолетови, но е възможно само жилките да се оцветят в синьо. Проблемът се отстранява с внасяне на суперфосфат и калиев фосфат. Важно е да знаем, че те се разтварят трудно и това налага навременното им вграждане в почвата или предварително разтваряне.

Често срещани вредители при пипера и патладжана по време на плододаване

Листните въшки са сериозен проблем, при който върховете се свиват, а листата и завръзите опадат. На обратната страна на листата се забелязват цели колонии от вредители. Важното при листните въшки е да се редуват поне три вида инсектициди от различни групи, защото тези вредители са много пластични и бързо се приспособяват към препаратите. Пазарът предлага много нови широкоспектърни афициди с къс карантинен срок, ако предстои беритба на плодовете. В този случай изпитано народно средство е сапуненият разтвор.

Охлювите – голи и черупчести са голяма напаст и особено при чести превалявания са много активни. Те оставят следите си не само по листата, но и по младите плодове. В борбата се използват гранули, които се посипват върху почвата, а ако до прибиране на реколтата са по-малко от 30 дни, тогава може да се използва прахообразен суперфосфат. Ефикасни са и различните видове капани, предлагани в магазинната мрежа, както и самоделните, за които може да се намери достатъчно информация на сайта.

Болести по пипера и патладжана по време на плододаване

Върховото гниене при голяма част от зеленчуковите култури се дължи на недостиг на калций. Най-напред се образуват бели петна по върховете на плодовете, а по-късно загниват – проявява се във всички фази от развитието им. Подхранването с подходящ листен тор, съдържащ калций, има по-бързо действие.

Фитофторното гниене е най-опасната гъбична болест, която напада растенията през цялата вегетация (заразяват се корените, листата и плодовете), но най-силно се проявява по време на плододаване.

По листата на заразените растения се образуват петна с неправилна форма и сламен цвят, които по-късно некротират. Повредите по корените са фатални, защото растенията бързо изсъхват. По плодовете, в близост до дръжките, се образуват тъмнозелени воднисти петна, които при влажно време загниват, а при засушаване изсъхват.

За профилактика на болестта се използват фунгициди и биофунгициди по време на плододаване. При заразените вече растения се налага унищожаването им.

При фузарийното увяхване растенията просто увяхват и изсъхват без всякакви признаци. Болните растения трябва да се отстранят заедно със земята по корените, а останалата да се обеззарази с Фундазол – 10-20 г на 10 л вода.

Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
139581
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини