Пиперът и патладжанът принадлежат към едно и също семейство – „Картофови”, затова и проблемите, които възникват при отглеждането им, са приблизително еднакви. Лесно е да се преборим с тях, стига да не допускаме грешки при култивирането. Най-често срещаните проблеми по време на плододаване са свързани с недостиг или излишък на хранителни вещества, но също с нападение от болести и вредители.
Недостигът на хранителни вещества по време на плододаване има решаващо значение не само за количеството, но и за качеството на реколтата.Недостигът на калий се проявява като усукване на листните пластини към горната повърхност и засушаване по периферията им. Проблемът може да бъде решен срочно, ако подхраним кореново растенията с дървесна пепел – 50 г на 10 л вода или листно подхранване с калиев сулфат (количествата са съобразени с указанията на производителя).
Недостигът на калций се забелязва предимно върху младите листа, които са набръчкани и с видими издутини. Поливане с калциева селитра или със слаб разтвор на варно мляко ще доведе до бързо подобряване на ситуацията. При плодовете се проявява като върхово гниене.
Недостигът на азот се проявява също най-напред върху връхните листа, които пожълтяват и избледняват, но стъблата в горната част на растенията силно изтъняват. Използва се карбамид в количества – 2 супени лъжици на 10 л вода.
С азотното подхранване на този етап трябва да бъдем много внимателни, защото излишъкът на азот води до засилване развитието на листна маса за сметка на плододаването. Растенията дълго не формират бутони и цветове или още при появяването им – опадат. За решаване на проблема е необходимо обилно поливане, при което се отмива част от излишъците и подхранване с микроелементи.
Недостиг на магнезий – листата стават мраморни с жълти петна. Може да се използват калиево-магнезиеви торове без хлор (Петанкалий, съдържащ окиси на калий и магнезий).
При недостиг на фосфор долните листа на пипера и патладжана стават виолетови, но е възможно само жилките да се оцветят в синьо. Проблемът се отстранява с внасяне на суперфосфат и калиев фосфат. Важно е да знаем, че те се разтварят трудно и това налага навременното им вграждане в почвата или предварително разтваряне.
Често срещани вредители при пипера и патладжана по време на плододаване
Листните въшки са сериозен проблем, при който върховете се свиват, а листата и завръзите опадат. На обратната страна на листата се забелязват цели колонии от вредители. Важното при листните въшки е да се редуват поне три вида инсектициди от различни групи, защото тези вредители са много пластични и бързо се приспособяват към препаратите. Пазарът предлага много нови широкоспектърни афициди с къс карантинен срок, ако предстои беритба на плодовете. В този случай изпитано народно средство е сапуненият разтвор.
Охлювите – голи и черупчести са голяма напаст и особено при чести превалявания са много активни. Те оставят следите си не само по листата, но и по младите плодове. В борбата се използват гранули, които се посипват върху почвата, а ако до прибиране на реколтата са по-малко от 30 дни, тогава може да се използва прахообразен суперфосфат. Ефикасни са и различните видове капани, предлагани в магазинната мрежа, както и самоделните, за които може да се намери достатъчно информация на сайта.
Болести по пипера и патладжана по време на плододаване
Върховото гниене при голяма част от зеленчуковите култури се дължи на недостиг на калций. Най-напред се образуват бели петна по върховете на плодовете, а по-късно загниват – проявява се във всички фази от развитието им. Подхранването с подходящ листен тор, съдържащ калций, има по-бързо действие.
Фитофторното гниене е най-опасната гъбична болест, която напада растенията през цялата вегетация (заразяват се корените, листата и плодовете), но най-силно се проявява по време на плододаване.
По листата на заразените растения се образуват петна с неправилна форма и сламен цвят, които по-късно некротират. Повредите по корените са фатални, защото растенията бързо изсъхват. По плодовете, в близост до дръжките, се образуват тъмнозелени воднисти петна, които при влажно време загниват, а при засушаване изсъхват.
За профилактика на болестта се използват фунгициди и биофунгициди по време на плододаване. При заразените вече растения се налага унищожаването им.
При фузарийното увяхване растенията просто увяхват и изсъхват без всякакви признаци. Болните растения трябва да се отстранят заедно със земята по корените, а останалата да се обеззарази с Фундазол – 10-20 г на 10 л вода.