Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.07.2018 г.

Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете

Практика
Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете

sinor

Като зеленчуци от семейство картофови пиперът и патладжанът се радват на широк прием на нашата трапеза. По своите биологични потребности и двете култури са взискателни към топлината, слънцето и влажността. Ако се предоставят необходимите условия, тогава ще се избегнат много проблеми, свързани с отглеждането и плодоносенето на тези култури.

Как да не допуснем падане на цветовете на пипера и патладжана?

Необходимо е да се създадат комфортни условия за растенията.

1. Изисквания към осветеността – пиперът се нуждае от добро осветяване, но трябва да се има предвид, че по време на интензивен цъфтеж и плододаване светлинният ден не трябва да надвишава 10-12 часа. При такава оптимална осветеност ще се ускори развитието на цветове и образуване на завръзи. При по-ниска осветеност растенията прорастват и изтъняват, листата пожълтяват, а пъпките и цветовете падат.

Патладжанът е култура, която връзва плодове само когато върху цветовете падат преки слънчеви лъчи. Препоръчва се допълнително „осветление“ чрез премахване на листата, които засенчват цветовете. Синият домат е растение на късия ден и затова се развива най-добре, когато цъфтежът стартира в края на юни, а денят започва да намалява. Съкращаване на продължителността до 10-12 часа, при максимална осветеност, позволява да се запазят цветовете и се ускори плододаването.

2. Пиперът страда при рязко захлаждане, но не се чувства добре и при температури над 35 градуса. Това води до потискане на растежа и загуба на цвят.

Патладжанът се развива най-добре при температури 22-28 градуса, а при продължителни температури над 30 градуса растенията преустановяват развитието си, цветовете падат и самите плодници остават стерилни.

Студеното и мрачно време също е предпоставка за спиране на развитието и опадане на цветовете. Препоръчва се пръскане с калциева селитра – 1 супена лъжица на 10 литра вода.

3. Нивото на влажност – опадането на цветовете и младите завръзи може да бъде причинено от липса на влага. Пиперът и патладжанът имат повърхностна коренова система, поради което не могат да извличат влага от по-дълбоките слоеве на почвата. Културите се нуждаят от постоянно поливане – от началото на формиране на цветните пъпки до образуването на плодовете. Пресушаването води до висока концентрация на соли в почвата, а прекомерното поливане предизвиква недостиг на кислород. Оптималната влажност за пипера трябва да бъде 70-75%, а за патладжана – около 60%.

4. Плодородност на почвата – за отглеждането на пипер и патладжан не са подходящи  тежките и глинести почви. Добър добив се получава на добре структурирани хумусни почви. От ранното развитие на растенията до образуване и израстване на плодовете, в почвата е необходимо да се внасят балансирано хранителни вещества – азот, фосфор и калий. Калият ги прави по-устойчиви на заболявания. Недостатъчното и неправилно подхранване може да доведе до опадане на цветовете и завръзите. И двете култури предпочитат неутрална почва с pH 5,5-6,5.

5. Недостатъчно опрашване – ако цветът на растението не е опрашен, то тогава то го изхвърля като ненужен. Напоследък се наблюдава намаляване на опрашителите. За задържане на цветовете и стимулиране на завръзите може да се използва доматин. Борната киселина се използва също като стимулант –10 г на 10 литра вода, като предварително се разтваря в чаша топла вода. Друг вариант е органоминерален тор Ка-Бор, който стимулира и защитава цветовете и завръзите от окапване.

Важни препоръки при отглеждане на пипер и патладжан

1. За да се избегне травмиране на корените на растенията при пикиране и разсаждане, желателно е да се засяват в единични обеми.

2. Мулчирането ще спомогне да се предпазят растенията от пресъхване и преохлаждане, което предизвиква силен стрес и води до опадане на цветовете.

3. Пиперът и патладжанът са култури, които страдат от различни инфекции и заболявания. За да се елиминират част от тези проблеми е необходимо да се сменят регулярно участъците, като се спазват правилата на сеитбооборота.

4. Пиперът и патладжанът не обичат поливане с много студена вода, което ги стресира.  Добре се чувстват ако се поливат с престояла вода, но това се оказва доста трудно. Най-добрият вариант в този случай е използване на системи за капково напояване.

5.  Изборът на подходящи сортове ще гарантира лесно адаптиране на растенията към климатичните условия на региона и ще осигури добра реколта.

Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете
48502
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини