Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.07.2018 г.

Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете

Практика
Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете

sinor

Като зеленчуци от семейство картофови пиперът и патладжанът се радват на широк прием на нашата трапеза. По своите биологични потребности и двете култури са взискателни към топлината, слънцето и влажността. Ако се предоставят необходимите условия, тогава ще се избегнат много проблеми, свързани с отглеждането и плодоносенето на тези култури.

Как да не допуснем падане на цветовете на пипера и патладжана?

Необходимо е да се създадат комфортни условия за растенията.

1. Изисквания към осветеността – пиперът се нуждае от добро осветяване, но трябва да се има предвид, че по време на интензивен цъфтеж и плододаване светлинният ден не трябва да надвишава 10-12 часа. При такава оптимална осветеност ще се ускори развитието на цветове и образуване на завръзи. При по-ниска осветеност растенията прорастват и изтъняват, листата пожълтяват, а пъпките и цветовете падат.

Патладжанът е култура, която връзва плодове само когато върху цветовете падат преки слънчеви лъчи. Препоръчва се допълнително „осветление“ чрез премахване на листата, които засенчват цветовете. Синият домат е растение на късия ден и затова се развива най-добре, когато цъфтежът стартира в края на юни, а денят започва да намалява. Съкращаване на продължителността до 10-12 часа, при максимална осветеност, позволява да се запазят цветовете и се ускори плододаването.

2. Пиперът страда при рязко захлаждане, но не се чувства добре и при температури над 35 градуса. Това води до потискане на растежа и загуба на цвят.

Патладжанът се развива най-добре при температури 22-28 градуса, а при продължителни температури над 30 градуса растенията преустановяват развитието си, цветовете падат и самите плодници остават стерилни.

Студеното и мрачно време също е предпоставка за спиране на развитието и опадане на цветовете. Препоръчва се пръскане с калциева селитра – 1 супена лъжица на 10 литра вода.

3. Нивото на влажност – опадането на цветовете и младите завръзи може да бъде причинено от липса на влага. Пиперът и патладжанът имат повърхностна коренова система, поради което не могат да извличат влага от по-дълбоките слоеве на почвата. Културите се нуждаят от постоянно поливане – от началото на формиране на цветните пъпки до образуването на плодовете. Пресушаването води до висока концентрация на соли в почвата, а прекомерното поливане предизвиква недостиг на кислород. Оптималната влажност за пипера трябва да бъде 70-75%, а за патладжана – около 60%.

4. Плодородност на почвата – за отглеждането на пипер и патладжан не са подходящи  тежките и глинести почви. Добър добив се получава на добре структурирани хумусни почви. От ранното развитие на растенията до образуване и израстване на плодовете, в почвата е необходимо да се внасят балансирано хранителни вещества – азот, фосфор и калий. Калият ги прави по-устойчиви на заболявания. Недостатъчното и неправилно подхранване може да доведе до опадане на цветовете и завръзите. И двете култури предпочитат неутрална почва с pH 5,5-6,5.

5. Недостатъчно опрашване – ако цветът на растението не е опрашен, то тогава то го изхвърля като ненужен. Напоследък се наблюдава намаляване на опрашителите. За задържане на цветовете и стимулиране на завръзите може да се използва доматин. Борната киселина се използва също като стимулант –10 г на 10 литра вода, като предварително се разтваря в чаша топла вода. Друг вариант е органоминерален тор Ка-Бор, който стимулира и защитава цветовете и завръзите от окапване.

Важни препоръки при отглеждане на пипер и патладжан

1. За да се избегне травмиране на корените на растенията при пикиране и разсаждане, желателно е да се засяват в единични обеми.

2. Мулчирането ще спомогне да се предпазят растенията от пресъхване и преохлаждане, което предизвиква силен стрес и води до опадане на цветовете.

3. Пиперът и патладжанът са култури, които страдат от различни инфекции и заболявания. За да се елиминират част от тези проблеми е необходимо да се сменят регулярно участъците, като се спазват правилата на сеитбооборота.

4. Пиперът и патладжанът не обичат поливане с много студена вода, което ги стресира.  Добре се чувстват ако се поливат с престояла вода, но това се оказва доста трудно. Най-добрият вариант в този случай е използване на системи за капково напояване.

5.  Изборът на подходящи сортове ще гарантира лесно адаптиране на растенията към климатичните условия на региона и ще осигури добра реколта.

Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете
18961

Последни материали
Виж
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Нивото на масленост в суровото вещество е доста под изискванията за износ
Търговците в Украйна недоволстват от качеството на рапицата
Заради силната суша в края на юни и началото на юли
Понижиха прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС с над 2 милиона тона
Горски инспектори задържаха незаконно отрязания товар
В Сливенско вече крадат дървесината с тирове
С цел предотвратяване на разпространението на АЧС
БАБХ забрани продажбата на свинско и продукти от него на фермерските пазари
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 16-19 юли 2019 година
Хлебната пшеница на борсата поскъпна средно с 30 лева на тон
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как правилно да поливаме пипера
През юли пипера се нуждае от специални грижи
Съвети за градинари
Листно подхранване на пипера за повече чушки
Предложения от бизнеса
Василев: Обвързаната подкрепа да се дава според Картата на зеленчуците в България
Подхранване на пипера по време на цъфтеж
Тънкости при засаждането
Пиперът обича топлина и калций
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам