В отделните етапи в развитието на зеленчуците потребността им от химични елементи е различна. Преди връзването на плодовете най-важен е азотът заради интензивия растеж на листна маса и филизи, докато от връзването на зеленчуците до узряването им рязко нараства ролята на калия, а тази на азота намалява силно, като евентуалният излишък от него забавя зреенето.
За подхранване на домати, пипер и патладжани се използват органични, изкуствени и смесени торове. От органичните най-популярни са течният оборски тор, говеждият и кокошият тор. Смесват се предварително с вода в съотношение 1:4, а след това се разреждат още веднъж – течният тор в съотношение 1:2-1:3, говеждият – 1:3-1:4, а кокошият – 1:4-1:5. От изкуствените торове се използват комплексни (комбинирани) и обикновени, както и достъпни смеси от органични и изкуствени. Посочените на опаковките дози са изчислени за средно съдържание на хранителни вещества в почвата.
При солени почви количествата се намаляват наполовина, като се изключват дървесната пепел и натриевата селитра. В мрачно и дъждовно време се практикува подхранване със сухи материали.
Доматите се подхранват три пъти. Първият път е при наливане на зеленчуците с говежди тор, разреден с вода в съотношение 1:5, като се добавят 25 грама обикновен суперфосфат, 15 грама калиева сол и 0,4 грама борна киселина или 25 г. комплексен изкуствен тор на 10 литра вода.
За второто подхранване в говеждия тор се добавят хуминови торове, 10 грама вар и 0,2 грама меден сулфат (син камък) на кофа.
Третото подхранване се извършва през втората половина на плододаването. На кофа вода се сипва лъжица суперфосфат, половин лъжица калиев хлорид, 1,5 грама меден сулфат и 2,5 грама манганов сулфат. Всеки корен се полива с литър – литър и половина от разтвора. Ефективни са и извънкореновите подхранвания със специални комплексни торове през периода на наливане и нарастване на зеленчуците.
Пиперът и патладжаните се подхранват по-често – на всеки 10-12 дни от момента на пълно вкореняване на разсада. Използват се комплексни изкуствени торове (2 лъжици на 10 литра вода), редувани със смесени органично-изкуствени смеси според инструкцията на опаковката.