Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.11.2004 г.

Обеззаразяване на зеленчуковите семена

Сега е времето, когато стопаните правят преглед на необходимите им зеленчукови семена за новия производствен сезон. Ако използвате семена от семепроизводителните фирми, те се продават обеззаразени. Но ако стопанинът сам си е произвел семена от някои култури, те може да са заразени с вирусна, бактериална или гъбна болест. В този случай добрият стопанин не засява такива семена, без да ги е обеззаразил.

Есенна обработка на овощната градина с карбамид – правила и необходимост

ДОМАТЕНИТЕ семена се обеззаразяват срещу вирусни инфекции с 20-процентов разтвор на солна киселина, в който се потапят за 30 минути. Постъпва се по следния начин: приготвя се работен разтвор, като към водата се добавя солна киселина (а не обратното), като се използват пластмасови или емайлирани съдове с капаци. Работи се внимателно, с меки гумени ръкавици и престилка. Семената се поставят в тензухени торбички, потапят се в разтвора, който периодично се разбърква. След третирането семената се промиват с течаща вода в продължение на 15-ина минути и след това се подсушават. Този начин на обеззаразяване на семената се прилага поне 1 месец преди срока на сеитбата им. Семената от домати може да се обеззаразят и с някое от посочените химични съединения в доза 50 г за 1 л вода - калиев перманганат, цинков сулфат, борна киселина, амониев молибдат. Може да се направи и разтвор от син камък (меден сулфат) в доза 50 мг за 1 л вода. Семената се държат в разтвора 24 часа, след което се подсушават. Може да се третират, като се накиснат в разтвор от дървесна пепел - 20 г дървесна пепел се заливат с 1 л вода за 2 денонощия. В така получения разтвор семената, поставени в торбички, се потапят за 5-6 часа, след което се подсушават.

Семената на ПИПЕРА се обеззаразяват срещу вирусни инфекции в 10-процентов разтвор от тринатриев фосфат. Поставени в торбички, те се потапят за 30 минути, след което се промиват и просушават.

Срещу вирусни инфекции семената от КРАСТАВИЦИТЕ, поставени в торбички, се потапят за 1 час в 15-процентов разтвор от тринатриев фосфат. Работният разтвор се получава, като към 1 л вода, загрята до 25 градуса, се прибавят 150 грама тринатриев фосфат. Семената се потапят за 30 минути, след което се промиват с чиста вода в продължение на 15 минути и се просушават. Предсеитбено семената от краставиците, дините, пъпешите може да се обеззаразят чрез потапяне за 10 минути в 0,5-процентов разтвор от хлорна вар, промиват се и се подсушават. 

Лазар ПЕТКОВ, в Фермер

Обеззаразяване на зеленчуковите семена
21852
 

Последни материали
Виж
Селското стопанство трябва да извлече повече ползи от БРИКС
БАБХ призовава животновъдите да внимават за шап по животните
Георги Тахов е номинация за министър на земеделието и храните
Европа е най-бързо затоплящият се регион на Земята
Бобена плакия
Гърция отпусна de minimis от 11,165 млн. евро за овощарите в Лариса и Атика
Свързани материали
Виж
Влияние на светлината върху покълването на семената
Статистика
Най-малко смейни фирми има в Търговищко, най-много - в София и Пловдив
Квотите за внос на слънчогледово семе и слънчогледово масло в Турция вече са в сила
Заради неблагоприятни метеорологични условия през пролетта и лятото
Пчелните семейства в Украйна намаляха с 20-25 на сто през миналата година
Проблем обаче отново се очертава с недостига на посевния материал
Производителите на картофи в Испания са склонни да разширят площите
Над 40 хиляди българи си искат старите сортове
Сложни дискусии по нов европейски регламент за хибридите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини