Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.11.2004 г.

Обеззаразяване на зеленчуковите семена

Лазар ПЕТКОВ

10-11-2004 г. Сега е времето, когато стопаните правят преглед на необходимите им зеленчукови семена за новия производствен сезон. Ако използвате семена от семепроизводителните фирми, те се продават обеззаразени. Но ако стопанинът сам си е произвел семена от някои култури, те може да са заразени с вирусна, бактериална или гъбна болест. В този случай добрият стопанин не засява такива семена, без да ги е обеззаразил. ДОМАТЕНИТЕ семена се обеззаразяват срещу вирусни инфекции с 20-процентов разтвор на солна киселина, в който се потапят за 30 минути. Постъпва се по следния начин: приготвя се работен разтвор, като към водата се добавя солна киселина (а не обратното), като се използват пластмасови или емайлирани съдове с капаци. Работи се внимателно, с меки гумени ръкавици и престилка. Семената се поставят в тензухени торбички, потапят се в разтвора, който периодично се разбърква. След третирането семената се промиват с течаща вода в продължение на 15-ина минути и след това се подсушават. Този начин на обеззаразяване на семената се прилага поне 1месец преди срока на сеитбата им. Семената от домати може да се обеззаразят и с някое от посочените химични съединения в доза 50 г за 1 л вода - калиев перманганат, цинков сулфат, борна киселина, амониев молибдат. Може да се направи и разтвор от син камък (меден сулфат) в доза 50 мг за 1 л вода. Семената се държат в разтвора 24 часа, след което се подсушават. Може да се третират, като се накиснат в разтвор от дървесна пепел - 20 г дървесна пепел се заливат с 1 л вода за 2 денонощия. В така получения разтвор семената, поставени в торбички, се потапят за 5-6 часа, след което се подсушават. Семената на ПИПЕРА се обеззаразяват срещу вирусни инфекции в 10-процентов разтвор от тринатриев фосфат. Поставени в торбички, те се потапят за 30 минути, след което се промиват и просушават. Срещу вирусни инфекции семената от КРАСТАВИЦИТЕ, поставени в торбички, се потапят за 1 час в 15-процентов разтвор от тринатриев фосфат. Работният разтвор се получава, като към 1 л вода, загрята до 25 градуса, се прибавят 150 грама тринатриев фосфат. Семената се потапят за 30 минути, след което се промиват с чиста вода в продължение на 15 минути и се просушават. Предсеитбено семената от краставиците, дините, пъпешите може да се обеззаразят чрез потапяне за 10 минути в 0,5-процентов разтвор от хлорна вар, промиват се и се подсушават.
Обеззаразяване на зеленчуковите семена
15704

Коментари (1)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 13-16 ноември 2018 година
Купувачите и продавачите на хлебна пшеница на борсата занижиха сериозно офертите си
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Проведе се Дванадесетата годишна работна среща на министрите на земеделието от държавите от Югоизточна Европа
Обеззаразете градината и оранжерията преди новия сезон
България представи автохтонни породи животни на Международното изложение в Хановер – EuroTier 2018 г.
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 13-16 ноември 2018 година
Купувачите и продавачите на хлебна пшеница на борсата занижиха сериозно офертите си
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Проведе се Дванадесетата годишна работна среща на министрите на земеделието от държавите от Югоизточна Европа
Обеззаразете градината и оранжерията преди новия сезон
България представи автохтонни породи животни на Международното изложение в Хановер – EuroTier 2018 г.
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам