Пиперът е капризна култура, която расте добре на леки почви с неутрално рН и обогатени с органични вещества. За получаване на добра реколта не е достатъчна само плодородна почва, а правилен избор на хранителни елементи и внасянето им в подходящо време.
Пиперът обича калий и микроелементи, но азотът и фосфорът също са важни за развитието и плододаването му.
Корените на пипера се възстановяват доста дълго след пресаждането, а ранното внасяне на хранителни вещества, особено азот, може да доведе до изгаряне на младите растения. Желателно е първото подхранване да се направи две седмици след установяването му на постоянно място. Предполага се, че за това време кореновата система е успяла да се адаптира напълно в новите реалности.
В зависимост от условията и качествата на почвата, пиперът се подхранва според необходимостта – 2-4 пъти за сезон.
Основни правила
1.Подхранването на младите растения е необходимо да се извършва в определените срокове.
2. Хранителните вещества да се внасят след предварително поливане – необходимо е да се съвместяват подхранването и поливането, за да не „изгори“ още неукрепналата коренова система на младите растения.
3. Важно е да се редуват хранителните елементи, за да се компенсира недостига, но и да не се допуска излишък.
4. Първото пълноценно подхранване се прави около 14 дни след засаждането. За целта се използват по две чаени лъжички карбамид и суперфосфат за 10 литра вода, а за всяко растение е необходим по 1 литър разтвор.
5. Второто подхранване се прави, когато растенията започнат да формират завръзи. В 10 l вода се разтварят 10 g амониева селитра, 25 g суперфосфат и 25 g калиев сулфат. Последващо подхранване до началото на плододаване се прави само при необходимост (през интервал от две седмици), ако се наблюдава забавяне на развитието.
6. Ако началото на сезона е прохладно, тогава няма да е излишно внасянето калий още при първото подхранване. Може да се поръси почвата около растенията с дървесна пепел, а те ще поемат толкова, колкото им е нужно.
За подхранване на пипера могат да се използват и народни средства – дървесна пепел, оборски тор, зелен тор от коприва, както и микробиологични препарати, които се внасят в интервал от две седмици.