Начало » Новини » Страната
11.07.2018 г.

Бързо се погрижете, ако листата на краставиците повяхват и изсъхват

Важно за градинаря
Бързо се погрижете, ако листата на краставиците повяхват и изсъхват

sinor

Топлите дни и прохладните нощи оказват пагубно действие върху краставиците. Резките колебания на температурата и влажността в рамките на деня оказват същото въздействие – листата се отпускат, повяхват, а по-късно изсъхват и окапват. Каква е причината за подобно поведение? Логично е да се мисли, че се дължи на недостиг на вода, но поливането ще причини по-голяма вреда.

Ако листата на краставиците повяхват през деня, а после се възстановяват, това са признаци за кореново базово-стъблено гниене и фузарийно увяхване. Причината за тези явления са гъбични поражения на кореновата система. Растенията се нуждаят от незабавна помощ.

Кореново и базово-стъблено гниене

Кореновото и базово стъбленото гниене се срещат по-често при оранжерийно отглеждане на краставици, но нерядко боледуват и тези, отглеждани на открито. Гъбичните спори лесно се пренасят по въздуха, при поливане и по време на дъжд, а също и чрез паразити. Навлизат в зеленчука при механично увреждане на кореновата система. Патогените се съхраняват в остатъците в почвата.

Симптомите се проявяват под формата на потъмняване на кореновата шийка и корените на краставиците, които могат лесно да се извадят. Листата на увредените растения просветляват, а по-долните повяхват в горещите часове на деня. Цветовете започват да окапват, а завръзите повяхват и отмират.

Най-напред загиват малките корени, а след това главният корен потъмнява. Характерно за заболяването е това, че се унищожават епидермиса и кората, но проводящите тъкани остават незасегнати.

Болните растения постепенно просветляват, пожълтяват и умират.

Не бива да се допуска засоляване на почвата, защото отслабва кореновата система и става уязвима.

Агротехническите средства предвиждат, при поява на първи признаци на кореново гниене, растенията да се отпуснат от подържащата конструкция и се засипат с почва. Това ще стимулира формирането на нова коренова система. Не се допуска поливане директно под корен, а чрез странични канали – в междуредията. Не е желателно и разрохкване на почвата в този период. Препоръчва се мулчиране след засипване. След появата на нови корени /10-15 дни/ се извършва повторно подсипване на почва.

Фузарийно увяхване

Фузариумът е много вредоносна болест по краставиците, особено в условия на силно засушаване. Причинява се от гъбичката Fusarium oxysporum и се развива лесно в условия на монокултурно отглеждане. Гъбичките живеят в почвата, проникват в растенията чрез корените и унищожават проводящите тъкани на растенията. Гъбичката отделя токсини и ензими, които атакуват корените и позволяват проникването на мицела в тях, а след като проникне, той лесно се развива, атакувайки проводящата система.

В самото растение отделя токсин с високо съдържание на фузарийна киселина, като от нея и метаболитите и загиват първо младите корени, след това цялата коренова система и накрая растението.

Болестта се развива динамично при висока температура и ниска почвена влажност, което налага често поливане. Признаците се проявяват във всички фази на развитие на растенията, но са по-характерни в началото на плододаването. Първоначално листата увяхват през деня, а нощем се възстановяват, а по-късно увяхват изцяло, без да успеят да възстановят тургура си. Често оцелелите плодове стават горчиви и се предполага, че се дължи на натрупването на токсини.

За предотвратяване на болестта се предвижда третиране с топсин – 3 дни преди пикиране, 3 дни след разсаждане и третото третиране е 10 дни след разсаждане.

Може да се използва и биологичен почвен фунгицид фузаклин гранулат, който гарантира три нива на защита. Няма лечебно действие

Препоръчва се поливане в междуредията и мулчиране.

Агротехническите мерки предвиждат почистване на растителните отпадъци и унищожаване.

При всички гъбични заболявания след прибиране на реколтата е наложително обеззаразяване на почвата с медсъдържащи препарати за растителна защита. По възможност да се избягва монокултурно отглеждане, като се прилагат правилата на сеитбооборота.

Бързо се погрижете, ако листата на краставиците повяхват и изсъхват
108909
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини