Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.01.2008 г.

За да берете краставици, трябва да ги познавате

Външния вид на плодовете говори за състоянието на растението

Краставиците искат внимание от самото начало – от поникване на семената и подготовка на разсада та чак до прибирането. Най-благоприятната температура за прорастване на семената е 25-30 градуса. Следващият растеж и развитие са при температура по-висока от 15 градуса. Краставичното растение се развива бавно през първите 20 дни след засяване на семената. След това темповете на растеж се увеличават, а в началото на плододаване се снижават.

След 10-тия-12-тия лист всеки ден се появява по 1 лист, а по-някога и повече. Краставиците са топло- и светлолюбиви растения. Това трябва да се отчита, когато се избира мястото за разсаждането им. Лехите трябва да са защитени от студени ветрове, почвата трябва да се загрява добре. Ако е студена или наблизо има подпочвена вода краставиците се отглеждат на тирове. Те изискват високоплодородна почва.

Най-добре е да се тори с пресен оборски тор. Това се прави през есента, при прекопаване на градината. В началото поливките трябва да бъдат ограничени, тъй като излишната вода причинява огромни вреди – растенията загиват, без да могат да се развият.

Веднъж на 10 дни се съчетава поливането с подхранване. Като правило първи на растенията се появяват мъжките цветове. Отначало се разполагат на главното стъбло, а после – на страничните. Женските цветове обикновено се образуват на страничните ластуни и само на някои сортове в горната част на ластуна.

Понякога градинарите се огорчават от изобилието на празни цветове по растението. Това се случва, когато са засети свежи семена от предишната година или семената не са били сертифицирани чрез затопляне. Причина може да бъде сгъстения посев или засаждането им на много сенчесто място. За да се засили появата на женски цветове със завръзи трябва да се прищипе върха на главното стъбло над последния лист, което засилва растежа н съседните ластуни с женски цветове. Окъсването на празните цветове е нежелателно – без тях е невъзможно опрашването.

Образуването на завръзи се усилва и чрез краткотрайно засушаване на почвата. Лекото завяхване на растенията е сигнал за подновяване на поливките. Установено е, че горчивината на краставиците се дължи на съдържащото се в тях вещество кукурбитацин. Тя се засилва в случаите, когато растенията не получават достатъчно влага, лошо са осветени, а също при ниски температури, особено пред нощта. Продължителното нарушаване на природните условия, удължава времето за растеж на плода до 14-16 дни, вместо 8-12, което също предизвиква в тях горчивина.

Събирайки краставиците обърнете внимание на външния вид на плодовете. Ако краставиците са светлозелени със заострени върхове, растението се нуждае от азот. Ако се разширяват към върха и са стеснени към дръжката, им е нужен калий. Растенията с гъста тъмнозелена листна маса трябва да се подхранват с фосфор.

Поливането и подхранването на краставиците трябва да се извършва в топло време, вечер. При сутрешно подхранване разтворът, попадайки на листата може да предизвика изгаряне. За да се ускори растежа може ластуните да се разположат на свободните места, да се притиснат към земята и да се засипят с влажна пръст, за да образуват придатъчни корени и да усилят храненето на растението.

Старайте се по- често да ги берете. Рядкото събиране намалява добива.

Ако стъблото и листната маса са поразени от паяжинообразуващия акар (по листата има светложълти петна, а на обратната страна на листата има паяжина), напръскайте растението с настойка от люспите на лука или чесъна. Поливането и подхранването на краставиците трябва да се извършва в топло време, вечер: при сутрешно подхранване разтворът, попадайки на листата може да предизвика изгаряне.

За да се ускори растежа на краставиците може ластуните да се разположат на свободните места, да се притиснат към земята и да се засипят с влажна пръст, за да образуват придатъчни корени и да усилят храненето на растението.

За да берете краставици, трябва да ги познавате
66757
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
Среща на НАЗ за несъответствията при мониторинга на площите, установени от ДФЗ
Има начин да неутрализираме дъха на загоряла ракия
Износа на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход спадна рязко
Намалява износа на всякакъв вид стоки от България
Есенни изненади
От днес до 16 ноември посетете 5-те изложения за храни в „Интер Експо център“
Въпреки финансовите затруднения на домакинствата в страната
Продажбите на биопродукти в Нидерландия нараснаха с 55 на сто за 5 години
Съдържанието на масло в тазгодишната реколта е нараснало с 2 на сто
Активното търсене продължава да вдига цените на слънчогледа в Украйна
Свързани материали
Виж
Туршия от зрели краставици и червени чушки
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Туршия от кисели краставички със синап
Разпознаване
В горещо и сухо лято паяжинообразуващи акари нападат краставиците
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
Белокрилката - една повсеместна и постоянна заплаха!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини