Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.07.2018 г.

Освободеният от ранни картофи участък може да бъде засаден отново

Освободеният от ранни картофи участък може да бъде засаден отново

Какво може да се засади на мястото на вече извадените ранни картофи? За оставащото топло време на това място може да се отгледа още една култура с подходящ вегетационен период. Нужно е само да се определи – какво може да се засади на това място или да се остави свободно. Би могло, още на етап на отглеждане на картофите, междуредията да се уплътнят с друга култура – стига да се знае кои са добрите съседи и се избере подходящата култура.

Ротация на културите или сеитбооборот
Ранните картофи вече са извадени и мястото е освободено. Най-лесно е на това място да се засадят култури с подходящ срок на вегетация. Но дали само това е достатъчно? Тук идват на помощ знанията за ротацията на културите, които ще помогнат да се установи правилното редуване, като се увеличи възвръщаемостта от използването на земята, без значителни инвестиции.

Едно от правилата на сеитбооборота е, че едно и също място не трябва да се засажда с дадена култура в продължение на няколко години, особено ако тази култура предявява високи изисквания към качествата на почвата. Това се дължи на факта, че растенията ще усвояват едни и същи хранителни вещества, от които имат потребност, в резултат на което земята ще обеднява, а добивите от година на година неизбежно ще намаляват. Съществува и по-голям риск от заболявания, защото причинителите на болести, с всеки нов сезон, ще се увеличават и процъфтяват. Ефективността на производство ще намалява, а почвата ще се изчерпва. 

Картофите са „ненаситна“ култура, която проявява високи потребности към хранителни вещества. Това означава, че след тях могат да се отглеждат по-непретенциозни  култури, защото почвата е доста изчерпана. 
Не трябва да се забравя, че при силно изтощаване на почвата, тя се нуждае от почивка.

Какво расте най-добре след картофите?
Картофите са култура, която извлича максимални количества фосфор и калий. Следователно, преди засаждане на новата култура, почвата трябва да се обогати, като се въведат подходящите хранителни вещества. Подходящи са –  двоен суперфосфат и калиев сулфат / по 15 грама на 1 квадратен метър/.
Задължително е, преди засаждане на новите култури, земята да се освободи от всички остатъци, които могат да се окажат източник на заболявания.

Сидерати
Привържениците на органичното земеделие ще предпочетат да обогатят почвата, като засеят сидерати – ръж, овес, рапица, ечемик, синап, чиято зелена маса ще обогати почвата с хранителни вещества.

Лук и чесън
Те са безотказен вариант, защото са непретенциозни, растат бързо, регулярно дават зелена маса и отделят фитонциди, които помагат на съседните култури, а освен това отлично уплътняват насажденията.

Моркови, магданоз, пъщърнак, копър, фенхел
Те са отличен вариант и могат да се отглеждат след картофите без необходимост от допълнително обогатяване на почвата. Необходимо е добро разрохкване на почвата, поливане, засяване на семената и леко засипване с пръст.

Бобови
Добре ще се чувстват след картофите и непретенциозните бобови: боб, грах. Те са и много лесни за отглеждане – разрохкване, поливане, засяване. Можем да добавим и това, че обогатяват почвата с азот за бъдещите култури.

Цвекло и манголд
Това са култури, които могат да виреят при минимални грижи на обеднената от картофи почва. Тези вкусни и полезни зеленчуци се развиват за 1,5-3 месеца.
Бяло зеле, ряпа, репички, брюква / жълта ряпа/, турнепс, дайкон, цветно зеле, броколи, пекинско и китайско зеле
Всички видове зелеви култури са много подходящи за отглеждане след картофите, но трябва да се отбележи, че болшинството от тях се отглеждат от разсад. Различните видове ряпа и репички се засяват и нямат големи изисквания.

Салата, спанак, рукола
Отглеждат се лесно, не изискват  специални грижи и се развиват бързо. Съществуват сортове, които достигат пълно съзряване за 3-4 седмици след засаждане

 

Освободеният от ранни картофи участък може да бъде засаден отново
48149
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини