Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.10.2017 г.

Рукола вирее на хлад

Може да се отглежда както през лятото, така и през зимата
Рукола вирее на хлад

В последните години на зеленчуковия пазар се появиха разнообразни листни зеленчуци и свежи подправки от Средиземноморието. Един интересен зеленчук за прясна салата е руколата. Тя е позната и отглеждана още от времето на древния Рим и задължително е присъствала на всяка трапеза. В природата се среща като плевел по запустелите места из европейското Средиземноморие и Мала Азия. През ХVІІІ век тя загубва част от популярността си, но в последните години възвърна позициите си в Западна Европа и е един високо ценен продукт за деликатесни салати. Предлаганата на пазара у нас рукола е обикновено внос от Германия и Холандия, но това е култура напълно пригодна за нашите условия. Отглежда се като салатата. Използва се като съставна част на салати, самостоятелно или в комбинация с други листни зеленчуци и като гарнитура за месни и рибни ястия.

Съчетава вкус на орех и горчица
Руколата е едногодишно растение, напомнящо листната салата и достига височина до 30 см. Използват се младите листата, като се изрязват. По вкус напомнят на зеленчуците от семейство Кръстоцветни, но с много отчетлив привкус на орехови ядки и горчица. Съдържат етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества. По старите листа също могат да се консумират, но са по-жилави и във вкуса доминира лютивината.
Отглеждането й е целогодишно – при зимни условия в оранжерии, а през лятото на открито при сеитба към края на месец март. Дължината на вегетационния й период е около 5-6 седмици. Размножава се чрез семена.

Видовете, разпространени у нас
У нас могат да се намерят семена от 2 вида - Рукола колтивата (Rucola coltivata) и Рукола селватика (Rucola selvatica).
Растенията от вида Рукола колтивата достигат височина до 30 см. Формата на листата е заоблена. Дължината на вегетационния период при зимно отглеждане в оранжерии е около 5 седмици, а през лятото на открито 4 седмици. Семената покълват за 6 дни при температура около 23 градуса С. Тя е растение на хладния и влажен климат и най-благоприятната дневна и нощна температура за растежа и развитието й през време на вегетацията е 16 градуса С. Сеитбената норма при директна сеитба е 40 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане чрез разсад в саксии 40 г за 1000 саксии. Листата се режат докато растенията са млади, а когато пораснат се изрязват изцяло на снопчета. Младите листа имат специфичен аромат и орехов привкус и са оригинална добавка към салати и ястия.

За разлика от предходната Рукола селватика е с тесни листа, които имат значително по-силен аромат и вкус. Семената са с по-слаба кълняема енергия и покълват малко по-бавно – за около 8 дни, също при температура 23 градуса С. Дължината на вегетационния период и при зимно отглеждане в оранжерии и на открито през лятото е около 6 седмици. Този вид е по-взискателен към температурата. Препоръчва се през време на вегетацията почвената температура да бъде около 20 градуса С. Сеитбената норма при директна сеитба е 10 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане в саксии 10 г за 1000 саксии. През лятото бързо започва да цъфти и трябва да се реже редовно. Подходяща е като добавка към всички салати и много ястия.

Рукола вирее на хлад
6791

Последни материали
Виж
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Първите регистрации за посевни полета са от днес
БАТА АГРО 2020 г. ще се проведе от 11 до 15 май край Стара Загора
Предстоящо
За първи път на животновъдното изложение в Сливен ще има състезание за най-умел месар
Редица градове в Северна Европа са изправени пред риск от недостиг на вода
Според еколози лошото управление на водите причинява засушавания в Европа
Предстоящо
Обучават рибарските сдружения как да кандидатстват за европари
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам