Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.10.2017 г.

Рукола вирее на хлад

Може да се отглежда както през лятото, така и през зимата

В последните години на зеленчуковия пазар се появиха разнообразни листни зеленчуци и свежи подправки от Средиземноморието. Един интересен зеленчук за прясна салата е руколата. Тя е позната и отглеждана още от времето на древния Рим и задължително е присъствала на всяка трапеза. В природата се среща като плевел по запустелите места из европейското Средиземноморие и Мала Азия. През ХVІІІ век тя загубва част от популярността си, но в последните години възвърна позициите си в Западна Европа и е един високо ценен продукт за деликатесни салати. Предлаганата на пазара у нас рукола е обикновено внос от Германия и Холандия, но това е култура напълно пригодна за нашите условия. Отглежда се като салатата. Използва се като съставна част на салати, самостоятелно или в комбинация с други листни зеленчуци и като гарнитура за месни и рибни ястия.

Съчетава вкус на орех и горчица
Руколата е едногодишно растение, напомнящо листната салата и достига височина до 30 см. Използват се младите листата, като се изрязват. По вкус напомнят на зеленчуците от семейство Кръстоцветни, но с много отчетлив привкус на орехови ядки и горчица. Съдържат етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества. По старите листа също могат да се консумират, но са по-жилави и във вкуса доминира лютивината.
Отглеждането й е целогодишно – при зимни условия в оранжерии, а през лятото на открито при сеитба към края на месец март. Дължината на вегетационния й период е около 5-6 седмици. Размножава се чрез семена.

Видовете, разпространени у нас
У нас могат да се намерят семена от 2 вида - Рукола колтивата (Rucola coltivata) и Рукола селватика (Rucola selvatica).
Растенията от вида Рукола колтивата достигат височина до 30 см. Формата на листата е заоблена. Дължината на вегетационния период при зимно отглеждане в оранжерии е около 5 седмици, а през лятото на открито 4 седмици. Семената покълват за 6 дни при температура около 23 градуса С. Тя е растение на хладния и влажен климат и най-благоприятната дневна и нощна температура за растежа и развитието й през време на вегетацията е 16 градуса С. Сеитбената норма при директна сеитба е 40 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане чрез разсад в саксии 40 г за 1000 саксии. Листата се режат докато растенията са млади, а когато пораснат се изрязват изцяло на снопчета. Младите листа имат специфичен аромат и орехов привкус и са оригинална добавка към салати и ястия.

За разлика от предходната Рукола селватика е с тесни листа, които имат значително по-силен аромат и вкус. Семената са с по-слаба кълняема енергия и покълват малко по-бавно – за около 8 дни, също при температура 23 градуса С. Дължината на вегетационния период и при зимно отглеждане в оранжерии и на открито през лятото е около 6 седмици. Този вид е по-взискателен към температурата. Препоръчва се през време на вегетацията почвената температура да бъде около 20 градуса С. Сеитбената норма при директна сеитба е 10 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане в саксии 10 г за 1000 саксии. През лятото бързо започва да цъфти и трябва да се реже редовно. Подходяща е като добавка към всички салати и много ястия.

Рукола вирее на хлад
20084
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Наистина полезно
Какво да гледаме през септември за реколта в началото на зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини