Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2018 г.

Какви грижи са нужни за развитието на доматения разсад

Полезни съвети
Какви грижи са нужни за развитието на доматения разсад

Някои градинари твърдят, че за разсада от домати може да се грижи и дете, стига да се придържа към някои основни принципи. Едва ли са прави, на детето ще му трябва най-напред подходящо обучение, но принципите си струва да се припомнят.

На разсада от домати най-зле действат течението и сеченето и те не трябва да бъдат допускани. С течението е лесно – просто местим съдовете с разсада в друго помещение и ги подхранваме със суперфосфат. Със сеченето е по-сложно – ако се появи, трябва да насипем слой от 2-3 сантиметра пясък, минал през силно нагряване, и да полеем растенията с разтвор на калиев перманганат. Ако това не помогне, здравите растения трябва да бъдат пресадени в други съдове. За да намалим вероятността от поява на сечене и кореново гниене пък разсадът се полива с топла вода, и то много внимателно, най-добре с капкомер до стъблото, така че водата да не попада върху листата.

Ако почвената смес, в която отглеждаме разсада, се покрие с плесен, горният слой се изхвърля и се досипва нова, след което се полива със слаб разтвор на калиев перманганат.

Докато дните са още къси, на разсада трябва да бъде осигурено допълнително осветяване. В първите 3-4 дни то е денонощно, а след това – най-малко 16 часа в денонощие.

Ако пък разсадът от домати придобие синкаво-лилав оттенък, не му достига топлина. Не е повод за притеснение – трябва да го преместим на по-висока температура и да го подхраним със суперфосфат.

Подхранването на разсада е важно по принцип, особено при положение, че разходите са относително ниски. Първото подхранване се прави 10 дни до 2 седмици, след като растенията пробият почвата. Използва се слаб разтвор на говежда тор или на комплексен (комбиниран) тор – 30 грама в 10 литра вода. След това се продължава през седмица с комплексни торове в малки дози – супена лъжица, разтворена отново в 10 литра вода.

За пикирането е необходима появата на 2-3 същински листа у разсада. Можем да го направим дори с обикновена стара лъжица. Слабите и непълноценни растения се отстраняват без жал, а останалите се пресаждат в индивидуални саксийки, като ги заравяме до самите семеделни листа. След пикирането растенията не се подхранват в продължение на 2-3 седмици, след което се връщаме на стария режим.

Какви грижи са нужни за развитието на доматения разсад
57977
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини