Барботирането представлява разбъркване на семената в продължение на денонощие във вода, насищана с мехурчета въздух. Вследствие на едновременното въздействие на водата и въздуха семената бухват бързо и се отървават от етеричните масла и останалите вещества, които забавят или пречат на поникването им.
Обикновено процедурата се използва при семената на растения, които по принцип прорастват бавно – тези на морковите, целината, копъра, магданоза, както и при семената, надхвърлили обичайния срок за съхранение (именно благодарение на барботирането се увеличават шансовете те изобщо да поникнат и да дадат реколта).
За барботирането са нужни само еднолитров буркан, гумена тръбичка или малък маркуч, най-прост компресор за аквариум и, разбира се, семената и вода. Семената се сипват в буркана, напълнен с вода до две трети, а на дъното му се полага краят на гумената тръбичка, свързана с компресора, който ще подава въздуха за операцията. Благодарение на работата на компресора семената се движат постоянно, разбърквани от подавания въздух. От време на време е необходимо да се проверява краят на тръбичката да е на самото дъно на буркана. След барботирането семената трябва да бъдат подсушени на салфетка.
Освен освобождаването от етеричните масла и вредните вещества семената се насищат с кислород, а благодарение на това и поникват по-бързо, и делът на непоникналите намалява.