За да проверим дали ще покълнат семената собствено производство трябва най-напред да ги пресеем. Обикновено това става в течност. Големите по размер семена като тези на тиквичките и дините се отделят от кухите в обикновена вода, докато по-дребните на доматите, пипера или репичките се пускат в разтвор на готварска сол от 3% до 5%, т. е. 30-50 грама сол се разтварят в 10 литра вода.
Семената се сипват в течността на малки групи и постоянно се разбъркват, но леко, течността не трябва да се пени. Държат се в нея 10-15 минути, след което останалите на повърхността се изхвърлят, а падналите на дъното се оставят да изсъхнат на перваза. От тях се избират 10 семена, които се полагат в напоена във вода марля за покълване. След около 6-7 дни преброяваме колко семена са покълнали – ако са по-малко от 2-3, по добре е да не ги използваме изобщо или да ги разсаждаме в двойни количества.
Големите семена на тиквата, граха, царевицата или боба пък е най-добре да проверим за покълване в равномерно овлажнен промит пясък, като слоят, който ги покрива, трябва да е с дебелина 2-3 сантиметра.