Покупката на семена за зеленчуците, подправките и цветята през предстоящия сезон си е почти хазарт – никой не може да каже каква част от тях ще поникнат. С отделените от самите нас семена от миналогодишната реколта пък обикновено няма никакви проблеми – поникват почти 100%. Можем само да гадаем през каква обработка преминават семената, които купуваме в магазините, за да се стига понякога и до отчайващо ниският дял на покълване.
Справедливостта обаче изисква да си признаем, че далеч не винаги вината е в семената или производителите – понякога сами допринасяме за бракуването им. Ето някои типични грешки.
1. Наличието на прекалено много химия в почвата. Мнозина градинари преди засяването влагат минерални торове в почвата, но понякога дозите се оказват прекалено силни – дотам, че дори уважаващи себе си плевели не успяват да поникнат, камо ли семената на култури като доматите. Недостигът на химични елементи може да бъде компенсиран впоследствие с подхранвания и е по-добре да се въздържим от влагането на торове преди засаждането, още повече, че кореновата система на зеленчуците се развива по-добре, когато им се налага да си търсят храната.
2. Семената могат да бъдат увредени обаче и от добавки като пресни стърготини от иглолистна дървесина, торф от съседната леха или пепел от огъня, в който освен дърва е попаднало и парче от пластмасова бутилка, да речем, докато всъщност им е необходима само хранителна рохкава почва с мярка.
3. Несъобразяване с предварителната обработка на семената. Немалка част от семената вече се продават, след като са преминали през определени химични процеси, а някои са направо с химична обвивка. В този случай самодейността при подготовката обикновено само вреди, тъй като допълнителната обработка ще ги направи негодни за посев. Съвсем друга работа е обработката на собствените семена – те трябва да бъдат обеззаразени, но най-добре е да се въздържаме от прекаленото използване на химически вещества.
4. Ниска температура на почвата за разсада. Обикновено сандъчетата за разсада се оставят на перваза, където рядко се постига необходимата топлина за развитието му. Дори температурата в стаята да надхвърля 23 градуса по Целзий, почвата на перваза едва ли ще е достатъчно сгрята за топлолюбивите култури, на чиито семена са необходими температури от 26-28 градуса за покълване. Ако тя е по-ниска, те не успяват дълго да пробият почвата и дори загниват. Затова до пробиването на растенията сандъчетата се оставят до радиаторите и едва след това се качват на перваза.
5. Прекалено закопаване на семената. Обикновено на семената на цветята и ягодите е необходима слънчева светлина, за да покълнат и ако бъдат закопани надълбоко, може и да не се стигне до прорастване. При закупените семена е добре да се прочетат инструкциите върху пакетчетата.