Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.01.2018 г.

Как да не попречим сами на семената да поникнат

Полезни съвети
Как да не попречим сами на семената да поникнат

Покупката на семена за зеленчуците, подправките и цветята през предстоящия сезон си е почти хазарт – никой не може да каже каква част от тях ще поникнат. С отделените от самите нас семена от миналогодишната реколта пък обикновено няма никакви проблеми – поникват почти 100%. Можем само да гадаем през каква обработка преминават семената, които купуваме в магазините, за да се стига понякога и до отчайващо ниският дял на покълване.

Справедливостта обаче изисква да си признаем, че далеч не винаги вината е в семената или производителите – понякога сами допринасяме за бракуването им. Ето някои типични грешки.

1. Наличието на прекалено много химия в почвата. Мнозина градинари преди засяването влагат минерални торове в почвата, но понякога дозите се оказват прекалено силни – дотам, че дори уважаващи себе си плевели не успяват да поникнат, камо ли семената на култури като доматите. Недостигът на химични елементи може да бъде компенсиран впоследствие с подхранвания и е по-добре да се въздържим от влагането на торове преди засаждането, още повече, че кореновата система на зеленчуците се развива по-добре, когато им се налага да си търсят храната.

2. Семената могат да бъдат увредени обаче и от добавки като пресни стърготини от иглолистна дървесина, торф от съседната леха или пепел от огъня, в който освен дърва е попаднало и парче от пластмасова бутилка, да речем, докато всъщност им е необходима само хранителна рохкава почва с мярка.

3. Несъобразяване с предварителната обработка на семената. Немалка част от семената вече се продават, след като са преминали през определени химични процеси, а някои са направо с химична обвивка. В този случай самодейността при подготовката обикновено само вреди, тъй като допълнителната обработка ще ги направи негодни за посев. Съвсем друга работа е обработката на собствените семена – те трябва да бъдат обеззаразени, но най-добре е да се въздържаме от прекаленото използване на химически вещества.

4. Ниска температура на почвата за разсада. Обикновено сандъчетата за разсада се оставят на перваза, където рядко се постига необходимата топлина за развитието му. Дори температурата в стаята да надхвърля 23 градуса по Целзий, почвата на перваза едва ли ще е достатъчно сгрята за топлолюбивите култури, на чиито семена са необходими температури от 26-28 градуса за покълване. Ако тя е по-ниска, те не успяват дълго да пробият почвата и дори загниват. Затова до пробиването на растенията сандъчетата се оставят до радиаторите и едва след това се качват на перваза.

5. Прекалено закопаване на семената. Обикновено на семената на цветята и ягодите е необходима слънчева светлина, за да покълнат и ако бъдат закопани надълбоко, може и да не се стигне до прорастване. При закупените семена е добре да се прочетат инструкциите върху пакетчетата.

Как да не попречим сами на семената да поникнат
14293
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини