Ако сте от градинарите, които заделят семената за следващия сезон от собствената продукция, сте наясно с поне един от проблемите – колко време и как можем да ги съхраняваме. Това се отнася най-вече за онези, при които не е препоръчително да се садят още на следващата година, а е добре да се изчака с използването им. Дотук добре, но трябва да ги държим на различно място от подготвените за засаждане през настоящата година, за да не ги объркаме. Само че понякога и надписите по тях се губят, а за някои просто забравяме къде сме ги оставили: един акъл – за зиме ли, за лете ли, казват старите хора. И се случва след години да попаднем на семена, които вече изглежда нямат никакви шансове да поникнат.
Ето обаче един проверен начин да накараме дори много стари семена от пипер да „възкръснат” след години съхранение. Наливаме в тенджера вода от чешмата почти догоре, поставяме капака и я слагаме на котлона, като изчакваме течността да се нагрее до около 90 градуса по Целзий. Този момент се нарича „бял ключ”- на повърхността на водата започват да се появяват мехурчета с въздух, но тя още не е започнала да кипи. Следва най-трудният етап: тенджерата трябва да се махне възможно най-бързо от котлона, без да се сваля капака, и бързо да бъде изстудена със струя течаща вода, която трябва да внимаваме да не трябва да попада в тенджерата.
Така вече сме получили чудодейна течност. Тя може да се съхранява за дълго. Най-добре е да бъде прелята в пластмасова бутилка догоре, за да не остава въздух.
В тази вода се потапят старите семена, загъват се в платнена кърпичка, оставят се на топло място и се изчаква да ни зарадват с кълнове.