Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2018 г.

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

Практика
Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

sinor

Пазарът е залят от стимулатори за растеж на семена, зеленчуци и цветя, но за опитните градинари това са само пари, хвърлени на вятъра – веднъж заради високите цени и втори път заради спорното качество, да не говорим за откровените фалшификати. Затова пък винаги в кухнята са ни подръка вещества, от които можем сами да си приготвим всякакви необходими стимулатори.

Да вземем например алоето, което отдавна си е заслужило славата на висококачествен стимулатор за покълване на семената. Необходимо е само да отрежем няколко листа, но не от млади, а от поне 3-4-годишни растения. Листата се слагат в хладилника за период между 4 и 7 дни, след което се накисват във вода за 5 до 7 дни. С получената вода се поливат семената след засаждане, при което почти 100% покълват.

Пчелният мед също е отличен природен стимулатор, използван при накисването на семената. Чаена лъжичка мед се разтваря в чаша вода и семената се оставят да киснат в разтвора в продължение на 5-6 часа.

Още по-ефективен стимулатор може да се приготви от люспи от кромид лук. За целта две шепи лукови люспи се заливат с литър вряла вода, след което се добавя чаена лъжичка дървесна пепел и се оставя да кисне между едно и три денонощия. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1 към 3 и с разтвора поливаме засадените семена или разсада.

Върбата също се оказва много полезна. Едно- и двугодишни клонки от нея се поставят във вода и когато тя покафенее, а клонките пуснат коренчета, ги изваждаме, а водата използваме за накисване на семената или поливане на вече прокаралите растения. Понякога кафявата течност става желеобразна – тогава преди употреба се разтваря във вода в съотношение 1 към 1.

Стимулатор на растежа можем да си приготвим и от сушени гъби. За тази цел 30 грама от тях се заливат с чаша вряла вода. Изчакваме водата да изстине и я прецеждаме, след което е готова за накисване на семената или поливане на растенията, които впоследствие изглеждат особено свежи, тъй като в разтвора се съдържат множество лесно усвоими хранителни вещества.

Отдавна като стимулатор се използва и чаената (също позната и като китайска, а у нас – и като японска) гъба, тъй като резултатите от употребата ѝ говорят сами. Около 200 милилитра настойка от гъбата се разреждат в литър – литър и половина вода. С получения разтвор се поливат семената при засаждане или разсада след пикиране, както и при пресаждането му в откритата поччва.

Белтъкът на яйцата пък е признат за чудодеен продукт дори за най-безнадеждните цветя. Един-два белтъка се заливат с 200 милилитра вода е се оставят да престоят една седмица, след което получената смес се разрежда в 10 литра вода. С този разтвор се поливат цветята и разсадът. Ароматът е убийствен, но резултатите си заслужават напълно търпението ни. 

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята
20568

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Покачване при цените на олиото на седмична база
По области, цените на едро на захарта се движат от 0,92 - до 1,50 лв./кг
Леко понижение при цените на захарта в страната
Обмисля се 75 процента подкрепата за младите фермери по Втори стълб
Царевицата се оферира на 285.00-290.00 лв/т
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Проект на Института за агростратегии и иновации
Боянова призова фермерите да се присъединят към първия дигитален хъб в земеделието
Статистика
ЕС отчита 1,7 милиарда лева положителен търговски баланс през февруари
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Кога можем да садим зеленчуковите семена и разсада на открито
Полезни съвети
Защо понякога обвивката не пада от прорастващите семена на разсада и как да им помогнем
Фонд Земеделие
Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева
Заради ниските разходи
Световният пазар на средства за обработка на семената се радва на предпочитанията на фермерите
Полезни съвети
Три често допускани грешки могат да погубят лесно разсада
Полезни съвети
Как да отгледаме здрав и силен разсад
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам