Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2018 г.

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

Практика
Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

sinor

Пазарът е залят от стимулатори за растеж на семена, зеленчуци и цветя, но за опитните градинари това са само пари, хвърлени на вятъра – веднъж заради високите цени и втори път заради спорното качество, да не говорим за откровените фалшификати. Затова пък винаги в кухнята са ни подръка вещества, от които можем сами да си приготвим всякакви необходими стимулатори.

Да вземем например алоето, което отдавна си е заслужило славата на висококачествен стимулатор за покълване на семената. Необходимо е само да отрежем няколко листа, но не от млади, а от поне 3-4-годишни растения. Листата се слагат в хладилника за период между 4 и 7 дни, след което се накисват във вода за 5 до 7 дни. С получената вода се поливат семената след засаждане, при което почти 100% покълват.

Пчелният мед също е отличен природен стимулатор, използван при накисването на семената. Чаена лъжичка мед се разтваря в чаша вода и семената се оставят да киснат в разтвора в продължение на 5-6 часа.

Още по-ефективен стимулатор може да се приготви от люспи от кромид лук. За целта две шепи лукови люспи се заливат с литър вряла вода, след което се добавя чаена лъжичка дървесна пепел и се оставя да кисне между едно и три денонощия. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1 към 3 и с разтвора поливаме засадените семена или разсада.

Върбата също се оказва много полезна. Едно- и двугодишни клонки от нея се поставят във вода и когато тя покафенее, а клонките пуснат коренчета, ги изваждаме, а водата използваме за накисване на семената или поливане на вече прокаралите растения. Понякога кафявата течност става желеобразна – тогава преди употреба се разтваря във вода в съотношение 1 към 1.

Стимулатор на растежа можем да си приготвим и от сушени гъби. За тази цел 30 грама от тях се заливат с чаша вряла вода. Изчакваме водата да изстине и я прецеждаме, след което е готова за накисване на семената или поливане на растенията, които впоследствие изглеждат особено свежи, тъй като в разтвора се съдържат множество лесно усвоими хранителни вещества.

Отдавна като стимулатор се използва и чаената (също позната и като китайска, а у нас – и като японска) гъба, тъй като резултатите от употребата ѝ говорят сами. Около 200 милилитра настойка от гъбата се разреждат в литър – литър и половина вода. С получения разтвор се поливат семената при засаждане или разсада след пикиране, както и при пресаждането му в откритата поччва.

Белтъкът на яйцата пък е признат за чудодеен продукт дори за най-безнадеждните цветя. Един-два белтъка се заливат с 200 милилитра вода е се оставят да престоят една седмица, след което получената смес се разрежда в 10 литра вода. С този разтвор се поливат цветята и разсадът. Ароматът е убийствен, но резултатите си заслужават напълно търпението ни. 

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята
47118
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини