Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2018 г.

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

Практика
Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

sinor

Пазарът е залят от стимулатори за растеж на семена, зеленчуци и цветя, но за опитните градинари това са само пари, хвърлени на вятъра – веднъж заради високите цени и втори път заради спорното качество, да не говорим за откровените фалшификати. Затова пък винаги в кухнята са ни подръка вещества, от които можем сами да си приготвим всякакви необходими стимулатори.

Да вземем например алоето, което отдавна си е заслужило славата на висококачествен стимулатор за покълване на семената. Необходимо е само да отрежем няколко листа, но не от млади, а от поне 3-4-годишни растения. Листата се слагат в хладилника за период между 4 и 7 дни, след което се накисват във вода за 5 до 7 дни. С получената вода се поливат семената след засаждане, при което почти 100% покълват.

Пчелният мед също е отличен природен стимулатор, използван при накисването на семената. Чаена лъжичка мед се разтваря в чаша вода и семената се оставят да киснат в разтвора в продължение на 5-6 часа.

Още по-ефективен стимулатор може да се приготви от люспи от кромид лук. За целта две шепи лукови люспи се заливат с литър вряла вода, след което се добавя чаена лъжичка дървесна пепел и се оставя да кисне между едно и три денонощия. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1 към 3 и с разтвора поливаме засадените семена или разсада.

Върбата също се оказва много полезна. Едно- и двугодишни клонки от нея се поставят във вода и когато тя покафенее, а клонките пуснат коренчета, ги изваждаме, а водата използваме за накисване на семената или поливане на вече прокаралите растения. Понякога кафявата течност става желеобразна – тогава преди употреба се разтваря във вода в съотношение 1 към 1.

Стимулатор на растежа можем да си приготвим и от сушени гъби. За тази цел 30 грама от тях се заливат с чаша вряла вода. Изчакваме водата да изстине и я прецеждаме, след което е готова за накисване на семената или поливане на растенията, които впоследствие изглеждат особено свежи, тъй като в разтвора се съдържат множество лесно усвоими хранителни вещества.

Отдавна като стимулатор се използва и чаената (също позната и като китайска, а у нас – и като японска) гъба, тъй като резултатите от употребата ѝ говорят сами. Около 200 милилитра настойка от гъбата се разреждат в литър – литър и половина вода. С получения разтвор се поливат семената при засаждане или разсада след пикиране, както и при пресаждането му в откритата поччва.

Белтъкът на яйцата пък е признат за чудодеен продукт дори за най-безнадеждните цветя. Един-два белтъка се заливат с 200 милилитра вода е се оставят да престоят една седмица, след което получената смес се разрежда в 10 литра вода. С този разтвор се поливат цветята и разсадът. Ароматът е убийствен, но резултатите си заслужават напълно търпението ни. 

12715
Последни материали
Виж
От 1 януари
Турция понижи митото върху вноса на орехи и бадеми до 15 на сто
Румъния е на първо вясто по заети в биологичния сектор
България е лидер в ЕС по ръст на площите с биоземеделие през настоящото десетилетие
Цени по региони
Цените на яйцата спаднаха с 5 стотинки
Ценова справка
Цени на цяло агне
Трактори JCB Fastrac поддържат отлична проходимост в алпийски проходи, затрупани от сняг
Полезни съвети
Как да не попречим сами на семената да поникнат
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да не попречим сами на семената да поникнат
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
Некои съображения
Защо изобщо се налага да се занимаваме с отглеждането на разсад
Полезни съвети
Подготвяме сами почвените смеси за разсада
Полезни съвети
Какво трябва да имаме предвид при избора на тикви за семе и на самите семки
Практика
Как да съхраним семената до пролетта
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам