Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2018 г.

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

Практика
Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

sinor

Пазарът е залят от стимулатори за растеж на семена, зеленчуци и цветя, но за опитните градинари това са само пари, хвърлени на вятъра – веднъж заради високите цени и втори път заради спорното качество, да не говорим за откровените фалшификати. Затова пък винаги в кухнята са ни подръка вещества, от които можем сами да си приготвим всякакви необходими стимулатори.

Да вземем например алоето, което отдавна си е заслужило славата на висококачествен стимулатор за покълване на семената. Необходимо е само да отрежем няколко листа, но не от млади, а от поне 3-4-годишни растения. Листата се слагат в хладилника за период между 4 и 7 дни, след което се накисват във вода за 5 до 7 дни. С получената вода се поливат семената след засаждане, при което почти 100% покълват.

Пчелният мед също е отличен природен стимулатор, използван при накисването на семената. Чаена лъжичка мед се разтваря в чаша вода и семената се оставят да киснат в разтвора в продължение на 5-6 часа.

Още по-ефективен стимулатор може да се приготви от люспи от кромид лук. За целта две шепи лукови люспи се заливат с литър вряла вода, след което се добавя чаена лъжичка дървесна пепел и се оставя да кисне между едно и три денонощия. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1 към 3 и с разтвора поливаме засадените семена или разсада.

Върбата също се оказва много полезна. Едно- и двугодишни клонки от нея се поставят във вода и когато тя покафенее, а клонките пуснат коренчета, ги изваждаме, а водата използваме за накисване на семената или поливане на вече прокаралите растения. Понякога кафявата течност става желеобразна – тогава преди употреба се разтваря във вода в съотношение 1 към 1.

Стимулатор на растежа можем да си приготвим и от сушени гъби. За тази цел 30 грама от тях се заливат с чаша вряла вода. Изчакваме водата да изстине и я прецеждаме, след което е готова за накисване на семената или поливане на растенията, които впоследствие изглеждат особено свежи, тъй като в разтвора се съдържат множество лесно усвоими хранителни вещества.

Отдавна като стимулатор се използва и чаената (също позната и като китайска, а у нас – и като японска) гъба, тъй като резултатите от употребата ѝ говорят сами. Около 200 милилитра настойка от гъбата се разреждат в литър – литър и половина вода. С получения разтвор се поливат семената при засаждане или разсада след пикиране, както и при пресаждането му в откритата поччва.

Белтъкът на яйцата пък е признат за чудодеен продукт дори за най-безнадеждните цветя. Един-два белтъка се заливат с 200 милилитра вода е се оставят да престоят една седмица, след което получената смес се разрежда в 10 литра вода. С този разтвор се поливат цветята и разсадът. Ароматът е убийствен, но резултатите си заслужават напълно търпението ни. 

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята
23398

Последни материали
Виж
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Ще бъдат завишени изискванията към кандидатстващите животновъди
Махат тиквите от приоритетите по подмярката за стартова помощ за малки стопанства
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Правителството прие и постановление за промяна на бюджета на агроведомството
Одобрено е създаването на обща компания за земеделски инвестиции със Саудитска Арабия
Свързани материали
Виж
Изложения
От 4 до 7 февруари в Добрич се провежда традиционната борса за семена
Да ги предпазим
Много болести при зеленчуците се предват чрез семената
Практика
Закалените семена не само поникват по-бързо, но са и студоустойчиви
Важно за фермера
Почвата се полива преди засяване, а не след това
Тайните на кълняемостта – методи за подобряване
Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам