Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.01.2018 г.

Как да подобрим качествата на готовите почвени смеси за разсада

Практика
Как да подобрим качествата на готовите почвени смеси за разсада

sinor

Във всеки магазин за семена се предлагат и готови почвени смеси за цветя и разсад за онези, които нямат желание да се главоболят със самостоятелното им забъркване. Само че често при използването на тези готови смеси възникват проблеми, най-вече с основен техен компонент като торфа. Той поема доста вода, но ако го изтървем да изсъхне, се свива силно, оставяйки големи процепи между пръстта и стените на съда, както и в самата почва. Опитите да го напоим остават без резултат, тъй като водата се оттича от пръстта през цепнатините и се събира на дъното и покрай стените на съда.

Има няколко начина да предотвратим подобно развитие на нещата, като обработим предварително почвените смеси. Първият е с добавянето на малко плодородна почва от градината. Ако обаче вилата е далече или градината е покрита със сняг, можем да купим пакетче биохумус или биотор – тяхното действие е дори по-добро от това на обикновената пръст, но трябва да се прилагат стриктно по инструкциите, за да не прекалим. При третия вариант в сместа се добавят дървени въглища и дори недокрай изгорели трупи от бреза или трепетлика, които се насичат на дребни парченца с диаметър около 1 сантиметър. Освен за запазване на обема на почвената смес, на нейната ронливост и добро овлажняване те съдействат за предотвратяне на кореновото гниене. За любителите на цветята има и още един вариант – покупката на мъх сфагнум, който поема 20-30 пъти повече влага от торфа. Добавянето му в почвената смес я прави по-рохкава. Мъхът може да се добави към дървените въглища, но общият им дял в почвената смес не бива да надхвърля една четвърт.

В момента доста модерно е използването на хидрогел като добавка към почвените смеси за разсада, тъй като при използването му можем да намалим значително броя на поливанията – дори и в много топли помещения веднъж седмично се оказва напълно достатъчно. Добре е обаче да се въздържаме от цветните варианти, тъй като се използват предимно с декоративна цел.

С подобни на хидрогела свойства е препаратът „Серамис” – субстрат от дребни порести гранули. Те всмукват влагата при поливане и я отделят при изсъхване на почвата. Използва се на по-късен етап от развитието на растенията. В подготвения за засаждане съд се насипват няколко сантиметра гранули, след което в него се полага растението с буца пръст по корените му.

Как да подобрим качествата на готовите почвени смеси за разсада
29384
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини