Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2017 г.

Малки тайни за голяма реколта от кромид

Полезни съвети
Малки тайни за голяма реколта от кромид

Почти няма ястие, в което да липсва кромид, затова запасяването с големи количества за зимата е просто желателно. А още по-хубаво е, когато сме засадили собствен и реколтата напълно си е струвала усилията.

Агротехниката при кромида на пръв поглед е доста лесна и дори примитивна. Лукът е доста устойчив на студове, затова възвратните пролетни застудявания не му въздействат особено. Узрява рано, но колкото е по-горещо лятото, толкова по-големи стават главите. Задължително обаче му е необходимо богато поливане.

Но при отглеждането има и важни специфики. Подобно на чесъна, и кромидът не трябва да се сади на едно и също място в 2 поредни години. Не е желателно и да се засажда след бобови култури, моркови и домати.

Специално внимание трябва да се обърне на почвата – тя не трябва да е кисела. Затова киселите почви се варуват с по половин килограм гасена вар на квадратен метър.

Бедните лехи пък трябва още от есента да се подхранят с прегорял оборски тор и дървесна пепел. Добър вариант е също кромидът да се отглежда след култура, за която сме влагали пресен оборски тор. Причината е, че кореновата система на лука е слаба и освен от поливане има нужда и от почва, богата на хранителни вещества.

Още една малка тайна за богатата реколта е поливането на лука с разтвор на сол – 4 лъжици в 10 литра вода. Прави се 3 пъти през 10 дни, като се редува с поливане с чиста вода. Смята се, че солената диета увеличава реколтата и подобрява вкуса на кромида, макар че при толкова лютив зеленчук е трудно да се усети някакъв друг вкус.

Много е важна ролята на борбата с болестите. Най-голям проблем при кромида са маната и ръждата. Затова при благоприятни условия за развитие на заболяванията, най-вече висока влажност, насажденията се пръскат с Верита ВГ (0,15%) и Санкоцеб 80ВП (0,25%), като се внимава за карантинния срок.

30381
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за 13-15 декември 2017 година
Фуражната пшеница поскъпва минимално на борсата
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
Свързани материали
Виж
Практика
Обработка на семената и почвата, подхранване и борба срещу болести по зеленчуците
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам