Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2017 г.

Малки тайни за голяма реколта от кромид

Полезни съвети

Почти няма ястие, в което да липсва кромид, затова запасяването с големи количества за зимата е просто желателно. А още по-хубаво е, когато сме засадили собствен и реколтата напълно си е струвала усилията.

Агротехниката при кромида на пръв поглед е доста лесна и дори примитивна. Лукът е доста устойчив на студове, затова възвратните пролетни застудявания не му въздействат особено. Узрява рано, но колкото е по-горещо лятото, толкова по-големи стават главите. Задължително обаче му е необходимо богато поливане.

Но при отглеждането има и важни специфики. Подобно на чесъна, и кромидът не трябва да се сади на едно и също място в 2 поредни години. Не е желателно и да се засажда след бобови култури, моркови и домати.

Специално внимание трябва да се обърне на почвата – тя не трябва да е кисела. Затова киселите почви се варуват с по половин килограм гасена вар на квадратен метър.

Бедните лехи пък трябва още от есента да се подхранят с прегорял оборски тор и дървесна пепел. Добър вариант е също кромидът да се отглежда след култура, за която сме влагали пресен оборски тор. Причината е, че кореновата система на лука е слаба и освен от поливане има нужда и от почва, богата на хранителни вещества.

Още една малка тайна за богатата реколта е поливането на лука с разтвор на сол – 4 лъжици в 10 литра вода. Прави се 3 пъти през 10 дни, като се редува с поливане с чиста вода. Смята се, че солената диета увеличава реколтата и подобрява вкуса на кромида, макар че при толкова лютив зеленчук е трудно да се усети някакъв друг вкус.

Много е важна ролята на борбата с болестите. Най-голям проблем при кромида са маната и ръждата. Затова при благоприятни условия за развитие на заболяванията, най-вече висока влажност, насажденията се пръскат с Верита ВГ (0,15%) и Санкоцеб 80ВП (0,25%), като се внимава за карантинния срок.

Малки тайни за голяма реколта от кромид
45212
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2024
Над 19 млн. лева преходна помощ получиха овцевъдите и козевъдите
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
Съвети в земеделието
На 20 ноември НССЗ ще обучава фермери как да водят едностранно счетоводство
Селекции
„Месомания“ изненада с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“
Комитет по наблюдение
На фона на климатичните промени държавата дава за напояване същия бюджет като за занаятчийски дейности
Форум в Баку
Финансиране за зелен преход на малките и средни предприятия
Свързани материали
Виж
Местното производство в основните вносители е достатъчно
Обилната реколта свали цените на испанския кромид в Европа
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Основните клиенти от Близкия изток и югоизточна Азия изпищяха
Индия удължи забраната за износ на кромид за неопределено време
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини