Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2017 г.

Малки тайни за голяма реколта от кромид

Полезни съвети
Малки тайни за голяма реколта от кромид

Почти няма ястие, в което да липсва кромид, затова запасяването с големи количества за зимата е просто желателно. А още по-хубаво е, когато сме засадили собствен и реколтата напълно си е струвала усилията.

Агротехниката при кромида на пръв поглед е доста лесна и дори примитивна. Лукът е доста устойчив на студове, затова възвратните пролетни застудявания не му въздействат особено. Узрява рано, но колкото е по-горещо лятото, толкова по-големи стават главите. Задължително обаче му е необходимо богато поливане.

Но при отглеждането има и важни специфики. Подобно на чесъна, и кромидът не трябва да се сади на едно и също място в 2 поредни години. Не е желателно и да се засажда след бобови култури, моркови и домати.

Специално внимание трябва да се обърне на почвата – тя не трябва да е кисела. Затова киселите почви се варуват с по половин килограм гасена вар на квадратен метър.

Бедните лехи пък трябва още от есента да се подхранят с прегорял оборски тор и дървесна пепел. Добър вариант е също кромидът да се отглежда след култура, за която сме влагали пресен оборски тор. Причината е, че кореновата система на лука е слаба и освен от поливане има нужда и от почва, богата на хранителни вещества.

Още една малка тайна за богатата реколта е поливането на лука с разтвор на сол – 4 лъжици в 10 литра вода. Прави се 3 пъти през 10 дни, като се редува с поливане с чиста вода. Смята се, че солената диета увеличава реколтата и подобрява вкуса на кромида, макар че при толкова лютив зеленчук е трудно да се усети някакъв друг вкус.

Много е важна ролята на борбата с болестите. Най-голям проблем при кромида са маната и ръждата. Затова при благоприятни условия за развитие на заболяванията, най-вече висока влажност, насажденията се пръскат с Верита ВГ (0,15%) и Санкоцеб 80ВП (0,25%), като се внимава за карантинния срок.

Малки тайни за голяма реколта от кромид
35088

Последни материали
Виж
Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич
БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в област Враца
Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
Нов план за развитие на сектора до 2027 г.
Вместо обещаваните 8 процента биоплощи през 2013 г., днес имаме едва 4,1 на сто
Борислав Петков, земеделски производител от Лесово:
Земята ни е дадена назаем от нашите деца - ето защо правя no till земеделие!
Нов динамичен обрат в развитието на зърнените пазари в Европа и САЩ
Шарена чорба
Свързани материали
Виж
На фона на изчерпването на местната продукция и засиления внос
Най-скъпият кромид в ЕС се продава в Холандия и Полша
На фона на сериозния дефицит и високите цени
Турция премахна митото от 49 на сто върху вноса на кромид до 28 февруари
Полезни съвети
Кога перата на отглеждания през зимата кромид започват да пожълтяват
Практика
Обработка на семената и почвата, подхранване и борба срещу болести по зеленчуците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам