Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
23.04.2024 г.

Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари

Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари

Излишъкът от кромид лук на пазарите в региона се добра и до Украйна, съобщават анализатори на електронното издание EastFruit. Те се позовават на оферти в регионалната търговска платформа EF Trade, в които кромидът се предлага на нулеви цени. „Давам кромид безплатно при условие да го превозите за собствена сметка”, пише един предприемач.

Досега кромидът беше раздаван без пари в Казахстан и Узбекистан, а с него хранеха и овце, което бе документирано с видеозаписи.

„Очевидно за мнозина производители на кромид през този сезон не беше лесно да запазят качеството на продукцията за толкова продължителен период, защото за тях това бе първи подобен опит. След като през миналата година цените на едро на кромида надхвърлиха 1 долар за килограм през пролетта, мнозина решиха да припечелят не само от отглеждането, но и от съхранението му. Това доведе до ръст на производството и високи цени при прибирането на реколтата в Украйна. Подобни тенденции бяха отбелязани и в други държави: Молдова, Грузия, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан, което доведе до огромен излишък на кромид на пазара”, обяснява Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията за земеделие и прихрана към ООН.

Ярмак изтъква също, че отглеждането на кромид в Украйна е било прехвърлено към централните и западните райони на страната от южните, където производството бе на практика унищожено от руските окупатори. „А в тези региони условията за отглеждане се различават в значителна степен, което създаде проблеми при съхраняването на продукцията. Вследствие на това още през февруари-март на мнозина се наложи да насочат кромида за преработка, защото започна да се разваля. При това цените запазваха нивото си и дори бавно се понижаваха. Не е учудващо, че в момента цените на едро на кромида в Украйна са по-ниски от обичайните за този пероид от годината”, коментира той.

Толкова ниските цени на кромида в Украйна доведоха до значителния им износ в държавите-членки на Европейския съюз, където 2 години поред има проблеми с добивите заради сухите лета. Дори и този износ обаче не помогна за повишаване на цените. А вече не се и налага да се очаква съществено поскъпване на кромида, тъй като до началото на новия сезон почти не остава време – прибирането на реколтата от ранните сортове в Украйна ще започне в средата на юни, но Узбекистан и други страни с по-топъл климат вече го изнасят, при това също на рекордно ниски цени.

А само преди 2 месеца от същото електронно издание обясняваха колко високи ще останат цените на кромида в ЕС, вадейки вода от около 9 извора. Само бяха пропуснали да напишат за големите запаси в Украйна и безплатното раздаване в Казахстан и Узбекистан. Дали пък не са били наясно с положението като цяло, опитвайки са да помогнат на своите производители да продадат част от залежалите количества? Изглежда, че дори донякъде са успели, след като и България е сред клиентите на украинския кромид. Според днешната справка за цените на едро в България на Комисията по стоковите борси и тържища кромида върви по 1,44 лв за килограм.

Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
2021
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Арестуваха негов заместник-министър, замесен в случай, по който е обвинен и Солски
Украйна остана без земеделски министър
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини