Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
23.04.2024 г.

Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари

Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари

Излишъкът от кромид лук на пазарите в региона се добра и до Украйна, съобщават анализатори на електронното издание EastFruit. Те се позовават на оферти в регионалната търговска платформа EF Trade, в които кромидът се предлага на нулеви цени. „Давам кромид безплатно при условие да го превозите за собствена сметка”, пише един предприемач.

Досега кромидът беше раздаван без пари в Казахстан и Узбекистан, а с него хранеха и овце, което бе документирано с видеозаписи.

„Очевидно за мнозина производители на кромид през този сезон не беше лесно да запазят качеството на продукцията за толкова продължителен период, защото за тях това бе първи подобен опит. След като през миналата година цените на едро на кромида надхвърлиха 1 долар за килограм през пролетта, мнозина решиха да припечелят не само от отглеждането, но и от съхранението му. Това доведе до ръст на производството и високи цени при прибирането на реколтата в Украйна. Подобни тенденции бяха отбелязани и в други държави: Молдова, Грузия, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан, което доведе до огромен излишък на кромид на пазара”, обяснява Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията за земеделие и прихрана към ООН.

Ярмак изтъква също, че отглеждането на кромид в Украйна е било прехвърлено към централните и западните райони на страната от южните, където производството бе на практика унищожено от руските окупатори. „А в тези региони условията за отглеждане се различават в значителна степен, което създаде проблеми при съхраняването на продукцията. Вследствие на това още през февруари-март на мнозина се наложи да насочат кромида за преработка, защото започна да се разваля. При това цените запазваха нивото си и дори бавно се понижаваха. Не е учудващо, че в момента цените на едро на кромида в Украйна са по-ниски от обичайните за този пероид от годината”, коментира той.

Толкова ниските цени на кромида в Украйна доведоха до значителния им износ в държавите-членки на Европейския съюз, където 2 години поред има проблеми с добивите заради сухите лета. Дори и този износ обаче не помогна за повишаване на цените. А вече не се и налага да се очаква съществено поскъпване на кромида, тъй като до началото на новия сезон почти не остава време – прибирането на реколтата от ранните сортове в Украйна ще започне в средата на юни, но Узбекистан и други страни с по-топъл климат вече го изнасят, при това също на рекордно ниски цени.

А само преди 2 месеца от същото електронно издание обясняваха колко високи ще останат цените на кромида в ЕС, вадейки вода от около 9 извора. Само бяха пропуснали да напишат за големите запаси в Украйна и безплатното раздаване в Казахстан и Узбекистан. Дали пък не са били наясно с положението като цяло, опитвайки са да помогнат на своите производители да продадат част от залежалите количества? Изглежда, че дори донякъде са успели, след като и България е сред клиентите на украинския кромид. Според днешната справка за цените на едро в България на Комисията по стоковите борси и тържища кромида върви по 1,44 лв за килограм.

Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
1648
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Поляците отблокираха границата с Украйна
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини