Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.03.2016 г.

С какво да подхранваме кромида и чесъна

Полезно

Sinor.bg

На практика всички градинари обичат и отглеждат кромид лук и чесън, при това винаги искат да получат по-голяма реколта. За целта може да помогне само подхранване с минерални торове, убедени са от електронното издание „Стопанство”. Чесънът може да се засади както през есента, така и през пролетта. При засаждания през есента обаче има една тънкост – през есенно-зимния период свободният азот в почвата е малко, а от недостига му у чесъна побеляват върховете на листата.

За да бъде утолен гладът му за азот и да съберем максимална реколта, трябва да го подхраним с амониева селитра (2 кибритени кутийки на 10 литра вода) веднага, след като се стопи снегът. Преди засаждането на кромида и пролетния чесън на всеки метър от лехата се влагат между 6 и 8 килограма прегоряла оборска тор и калиева сол със суперфосфат (по 2 кибритени кутийки).

В периода на активен растеж всички растения се нуждаят от хранителни вещества. Подсилваме ги с комбиниран азотно-фосфорно-калиев тор по килограм до килограм и половина на 100 метра. Подхранването често се съчетава с поливане на растенията. Обикновено в този момент растенията формират 3-ти и 4-ти лист.

Второто подхранване се прави 2 седмици след първото и за кромида, и за чесъна. Третото се оставя за края на май – началото на юни. Тогава се оформят растенията и те се нуждаят особено силно от суперфосфат и калиев сулфат.

Само трябва да имате предвид, че засаденият през есента чесън узрява малко по-рано от пролетния, затова и подхранването трябва да става малко по-рано. От изданието обаче са убедени, че дребните отклонения в графиците нямат особено значение. Ако торовете бъдат вложени прекалено рано, вместо главите ще пораснат повече стъблата и листата.

Опитните градинари освен кореново подхранване не пропускат възможността и за извънкореново, обикновено в периода на активен растеж на кромида и чесъна. Предимството при него е в по-бързото усвояване от растенията.

Концентрацията на торовете обаче трябва да е по-малка, отколкото при кореновото подхранване. Обикновено за извънкореново подхранване се използват комплексни микроторове, като 1 чаена лъжичка се разтваря в 10 литра вода. Чесънът е най-добре да се пръска вечер или след дъжд. Растенията реагират бурно на извънкореновото подхранване, но то не трябва да замества кореновото.

С какво да подхранваме кромида и чесъна
24035
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини