Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.04.2017 г.

Какво е важно да знаем за отглеждането на кромида

Практика

sinor

Кромидът не е най-придирчивата култура, но все пак има нужда от известно внимание. Важно е в лехата, където се сади, да е вложен преди прекопаването кофа прегорял оборски тор и лъжица суперфосфат на квадратен метър. Мястото трябва да е добре осветено и проветриво, тъй като тогава растенията ще бъдат по-малко уязвими за гъбичните заболявания, най-опасните от които са маната и ръждата.

Кромидът има нужда от пространство, затова се сади през 8 сантиметра, а между редовете се оставят по 25-30 сантиметра. Най-добре е да бъде засят там, където миналата година са били отглеждани краставици, зеле, домати и картофи, т. е. след онези зеленчуци, при които влагаме високи дози органични и минерални торове, тъй като най-пълноценно използва остатъците от тях. Няма смисъл да се сади след свои роднини – при това положение се натрупват болести и почвата се изтощава едностранчиво, а и вредителите не спят. Не е добра идея да се сее и след моркови. А за да се върне на място, където вече е бил отглеждан, са нужни най-малко 5 години.

Расте добре при ниска влажност на въздуха, но почвата трябва да се овлажнява редовно – той реагира добре на поливането и понякога се налага да го прилагаме по 2 пъти седмично. Поливането трябва да се ограничи значително, когато луковиците започват да узряват, т. е. няколко седмици преди прибирането на зеленчука. Ако не го направим, реколтата ще е по-силна, но може и да пропадне напълно от шийно гниене. Поради същата причина не се отглежда на участъци, близо до които преминават подпочвени води.

Кромидът расте зле на кисели почви, затова трябва да се погрижим да намалим нивото на киселинност, иначе растенията ще са слаби и често ще боледуват.

Бурените действат зле на кромида – ако лехите обраснат, лукът може просто да се спари или ще се източи до такава степен, че след плевенето ще загине. Затова е важно бурените да се отстраняват навреме.

Какво е важно да знаем за отглеждането на кромида
20791
 

Последни материали
Виж
Увеличава се делът на биологичните и тези от свободни кокошки
Производството на яйца в Германия нарасна с над 4 на сто през 2024 година
България е сред страните с най-голям принос за спада през януари и февруари
Преработката на маслодайни култури в ЕС намаля до 3-годишно дъно
Партньорите на БАСФ залагат на сдружаването и иновациите в земеделието
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Свързани материали
Виж
Прозводството на цветя в ЕС е бизнес за 98,9 млн. евро
Пълнен лук по добруджански
През седмицата зелето поскъпна на тържищата
Пълнен лук по добруджански
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини