Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.07.2017 г.

Какви опасности за градината крият дъждовете

Практика

sinor

Дори неизкушените от градинарството са наясно каква благодат са летните дъждове за растенията – след тях всичко в градината тръгва да расте като обезумяло. Продължителните напоителни валежи обаче са в състояние да породят цяла епидемия от гъбични заболявания, които могат да унищожат цялата зеленчукова реколта.

На най-голяма опасност са изложени доматите, по които често тръгва мана. Всичко започва безобидно – по листата се появяват кафяви петънца, които постепенно се разрастват и се сливат, докато листата изсъхнат съвсем. Заболяването се развива стремително и само след седмица коренът е заминал напълно. По вече оформените домати пък в началото се появяват кафяви петна и те започват бързо да гният.

За борба с маната по доматите могат да бъдат използвани както контактни, така и системни препарати. От контактните за препоръчване са бордолезовият разтвор и медният оксихлорид, а от системните – Акробат Р (0,25%) и Акробат Плюс ВГ (200 грама на декар). Когато вали, най-добре е да бъдат използвани системни препарати, които 6 часа след употребата проникват в растенията и не се отмиват от дъждовете.

Дъждовете са опасни и за краставиците, при които се развива брашнеста мана. Най-напред изсъхват долните листа на заболелите растения и постепенно процесът стига до самия връх с пълно изсъхване на надземната част. Затова веднага след дъждовете краставиците трябва да бъдат напръскани с Байфидан 250 ЕК (0,02%), Вивандо (0,02%), Колис СК (50 милилитра на декар), Систан 20 ЕВ (18,75-37,5 милитра на декар) и Систан Екозом ЕВ (65-165 милилитра на декар).

При кромида също се появяват проблеми – перата им след дъждове могат да се окажат силно увредени от мана. По перата най-напред се появява сиволилав налеп и постепенно те се покриват с хлоротични петна. Лекува се с препаратите Акробат Плюс ВГ (200 грама на декар) и Верита ВГ (0,15%). 

В дъждовно време при ягодите се развиват множество заболявания, но най-масово е сивото гниене. Срещу него могат да се използват препаратите Каптан 80 ВГ (150 грама на декар), Пролектус 50 ВГ (80-120 грама на декар) и Шавит Ф 72 ВДГ (0,2%), но след като оберем вече узрелите ягоди.

Малините вече не трябва да се пръскат, но срещу сивото гниене ще помогне подхранването на растенията със суперфосфат и калиев сулфат – по една кибритена кутийка, разтворена в 10 литра вода. Подхранването ще повиши устойчивостта на растенията към заболявания и по-малко зърна ще пострадат от сивото гниене.

Заради дъждовете и лозето страда от мана, при това както върховете на филизите с млади и още неустойчиви на заболяването листа, така и гроздовете, чиито зърна се покриват с хлоротични петна с бял налеп, след което тъканта им бива умъртвена, а петната се оцветяват в кафяво. Реколтата може да бъде спасена, ако лозето бъде обработено спешно с Кабрио Топ (0,15-0,2%) и Шавит Ф 72 ВДГ (0,2%).

В овощната градина дъждовете са опасни с това, че предизвикват появата на струпясване по ябълките. По листата и листните дръжки, плодовете и плодните дръжки, се образуват кръгли мазни петна, които се покриват със зеленосив налеп. Листата пожълтяват и окапват, по плодовете се образуват тъмни мазни петна, които пречат на уголемяването му и предизвикват деформации. При появата на първите признаци дърветата трябва да се напръскат с Флинт Макс 75 ВГ (0,02%), Болеро 12 ЕК (0,06%), Луна Експирианс (20-75 милилитра на декар), Силит 40 СК (160 милилитра на декар) и Шавит Ф 72 ВДГ (0,2%). При някои от препаратите се налага повторна обработка след 2 седмици.

Какви опасности за градината крият дъждовете
8477
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Гръмотевични бури и силен вятър!
NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи
Състоянието на растенията е добро и удовлетворително
Дъждовете през октомври подобриха условията за развитие на есенниците в Украйна
Едва половината посеви са в добро до отлично състояние
Царевицата в САЩ е в най-лошото си състояние от 35 години
Прогноза за времето
Март ще бъде необичайно студен и по-валежен от февруари
Пожарникари се включиха в отводнителните дейности
Дъждовете наводниха мелничния комплекс в Дупница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини