Засетите площи с кромид лук в Испания се разшириха с почти 20% и добивите също нараснаха значително в сравнение с миналия селскостопански сезон, но липсата на активно търсене от чужбина заради достатъчната реколта в останалата част от Европа натисна цените на зеленчука, съобщи електронното издание FreshPlaza.
„Повечето клиенти не бързат с покупките на испанския кромид, тъй като в Европа произведените количества вече са достатъчно големи. Нещо повече, на свободния пазар има достатъчно кромид, затова цените се понижиха значително. Положението е сложно, но за щастие голяма част от нашия кромид е едър и се надяваме да продължим да го продаваме добре, тъй като сме единствените в Европа, които предлагат такъв”, обяснява Луис Фернандо Рубио, директор на Асоциацията на производителите на кромид в Кастилия-Ла-Манча Procecam.
Рубио припомня, че още през юли на пазара в Испания се е стигнало до пренасищане. „Мислехме, че балансът може да бъде възстановен от средата на август, но истината е, че цените остават прекалено ниски. Не само продукцията ни е с 30% повече спрямо миналия сезон, но и засетите площи се разширяват в повечето европейски страни и макар реколтите там да не са големи, те ще получат количества поне колкото миналогодишните с изключение на Франция, където производството намаля заради сериозни фитосанитарни проблеми”, посочва той
По думите му много испански производители, които са започнали да отглеждат кромид през тази година, не са сключили предварително договори за изкупуването му от търговци и износители и не са си осигурили машини за опаковането му, за да могат да приберат реколтата в нужните срокове.