Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.11.2017 г.

От какво не става компост

Полезни съвети
От какво не става компост

Компостирането е чудесен начин да приготвим самостоятелно органичен тор. Купчината с компост ни осигурява възможност за разлагане на растителните остатъци и хранителните отпадъци, които иначе биха заминали на боклука. В нея можем да хвърлим почти всякакви органични вещества.

Има обаче неща, от които не само няма как да се получи компост, но някои дори са противопоказни за добавяне в купчината, от която чакаме да получим органичен тор. Ето 8 от тях.

1. Неорганични и бионеразградими материали като пластмаса, стъкло, алуминиево фолио метал. Те просто никога не се разлагат. Трябва обаче да се избягва и употребата на дървесина, обработена с химикали, както и стърготините от нея. За сметка на това стърготините от необработена дървесина са страшно полезни, тъй като изсмукват излишната влага в компостната купчина или яма.

2. Гланцирана хартия и други гланцирани печатни материали като списания, каталози или стари визитни картички. Химическите вещества в тях може да се окажат вредни за отглежданите растения. Вестниците и старите документи обаче са напълно подходящи за приготвянето на компоста, тъй като хартията, от която са изработени, е годна за вторична преработка.

3. Растения, поразени от болести или вредители. Такива растения и дори останките от тях се изгарят.

4. Растения, обработвани с пестициди и хербициди, включително тревата около пръскани селскостопански площи.

5. Сладкарски изделия като например торти, тъй като привличат вредители, насекоми и животни. Парчетата твърд хляб или други тестени изделия обаче са напълно приемлив компонент на компоста, само трябва да бъдат заровени по-надълбоко, за да се избегне отново привличането на нежеланите насекоми.

6. Екскременти от месоядни животни, включително от домашни любимци като кучета и котки, тъй като могат да доведат до разпространение на опасни за хората инфекции или паразити. За сметка на това сред най-качествените компоненти на компоста е пресният тор от тревопасни животни като кокошки, кози, крави, коне и зайци.

7. Растително масло, при това поради няколко причини. На първо място заради способността му да забави процеса на компостиране. Освен това миризмата му може да привлече вниманието на животни и насекоми, а готварските мазнини са в състояние да променят нивото на влажност на компоста.

8. Месни и млечни продукти. Месните остатъци се разлагат бавно и излъчват неприятна миризма. Освен това привличат плъхове, бездомни кучета и котки и най-вече приютяват пълчища мухи. Остатъците от млека, сирена и масла пък само ще послужат за умножаване на вредителите и гризачите наоколо.

Някои неща пък могат да бъдат използвани в приготвянето на компоста в съвсем малки количества като например орехите, тъй като съдържат веществото юглон, което в по-големи концентрации е токсично за някои растения, включително за доматите, и освен това забавя растежа им.

А за да не развъждаме и плодови мухи с добавяне на плодове в компостната купчина или яма, те винаги трябва да бъдат покрити.

От какво не става компост
5057

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 25 юли ще има разяснения по наредбата за касовите апарати
Постановиха затвор за търговец на вълна
МЗХГ
Прави се конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година
Емилия Якимова, председател на Производителната кооперация „Хубава Яна“
С новите дългогодишни договори имаме сигурност за инвестиции в кооператива
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Свързани материали
Виж
Еврофинансиране
В средата 2020 г. ще бъде готова компостиращата инсталация за Враца и Мездра
Понякога е по функционално
Ако не ви се дават пари за готов съд за компостиране, направете си го лесно
Ускорено узряване на компоста
Инициатива
Софийската община предоставя безплатно хиляда контейнери за домашен компост
Важно за фермера
Как да си приготвим компост
Ускоряваме процеса на приготвяне на компоста
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам