Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.11.2017 г.

От какво не става компост

Полезни съвети

Компостирането е чудесен начин да приготвим самостоятелно органичен тор. Купчината с компост ни осигурява възможност за разлагане на растителните остатъци и хранителните отпадъци, които иначе биха заминали на боклука. В нея можем да хвърлим почти всякакви органични вещества.

Има обаче неща, от които не само няма как да се получи компост, но някои дори са противопоказни за добавяне в купчината, от която чакаме да получим органичен тор. Ето 8 от тях.

1. Неорганични и бионеразградими материали като пластмаса, стъкло, алуминиево фолио метал. Те просто никога не се разлагат. Трябва обаче да се избягва и употребата на дървесина, обработена с химикали, както и стърготините от нея. За сметка на това стърготините от необработена дървесина са страшно полезни, тъй като изсмукват излишната влага в компостната купчина или яма.

2. Гланцирана хартия и други гланцирани печатни материали като списания, каталози или стари визитни картички. Химическите вещества в тях може да се окажат вредни за отглежданите растения. Вестниците и старите документи обаче са напълно подходящи за приготвянето на компоста, тъй като хартията, от която са изработени, е годна за вторична преработка.

3. Растения, поразени от болести или вредители. Такива растения и дори останките от тях се изгарят.

4. Растения, обработвани с пестициди и хербициди, включително тревата около пръскани селскостопански площи.

5. Сладкарски изделия като например торти, тъй като привличат вредители, насекоми и животни. Парчетата твърд хляб или други тестени изделия обаче са напълно приемлив компонент на компоста, само трябва да бъдат заровени по-надълбоко, за да се избегне отново привличането на нежеланите насекоми.

6. Екскременти от месоядни животни, включително от домашни любимци като кучета и котки, тъй като могат да доведат до разпространение на опасни за хората инфекции или паразити. За сметка на това сред най-качествените компоненти на компоста е пресният тор от тревопасни животни като кокошки, кози, крави, коне и зайци.

7. Растително масло, при това поради няколко причини. На първо място заради способността му да забави процеса на компостиране. Освен това миризмата му може да привлече вниманието на животни и насекоми, а готварските мазнини са в състояние да променят нивото на влажност на компоста.

8. Месни и млечни продукти. Месните остатъци се разлагат бавно и излъчват неприятна миризма. Освен това привличат плъхове, бездомни кучета и котки и най-вече приютяват пълчища мухи. Остатъците от млека, сирена и масла пък само ще послужат за умножаване на вредителите и гризачите наоколо.

Някои неща пък могат да бъдат използвани в приготвянето на компоста в съвсем малки количества като например орехите, тъй като съдържат веществото юглон, което в по-големи концентрации е токсично за някои растения, включително за доматите, и освен това забавя растежа им.

А за да не развъждаме и плодови мухи с добавяне на плодове в компостната купчина или яма, те винаги трябва да бъдат покрити.

От какво не става компост
16058
 

Последни материали
Виж
ДФЗ отваря втори прием по четири интервенции за лозари за 2025 година
България притежава утвърдени традиции в създаването на автентични занаятчийски продукти, които са национално богатство
За детски заведения в общината
Свищов пусна поръчка за доставки на над 65 хил. тона пресни плодове и зеленчуци
Слабият внос допринася за повишаване на риска от недостиг на вътрешния пазар
Египет не успява да изкупи планираните количества пшеница от местните фермери
ПВУ
Историческо събитие: На 3 юли пускат отсечката от Мездра до Ботевград
Валутните колебания и поскъпването на петрола са в основата на ръста
Цените на слънчогледа и нерафинираното масло се повишават в Украйна
Свързани материали
Виж
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
Община Ихтиман записва гражданите за безплатни компостери
Биохимус, хумус и компост - различия и приложение
Над 400 са заявените
Община Белослав започва раздаването на компостиращи съдове на домакинствата
Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини