Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.11.2017 г.

От какво не става компост

Полезни съвети

Компостирането е чудесен начин да приготвим самостоятелно органичен тор. Купчината с компост ни осигурява възможност за разлагане на растителните остатъци и хранителните отпадъци, които иначе биха заминали на боклука. В нея можем да хвърлим почти всякакви органични вещества.

Има обаче неща, от които не само няма как да се получи компост, но някои дори са противопоказни за добавяне в купчината, от която чакаме да получим органичен тор. Ето 8 от тях.

1. Неорганични и бионеразградими материали като пластмаса, стъкло, алуминиево фолио метал. Те просто никога не се разлагат. Трябва обаче да се избягва и употребата на дървесина, обработена с химикали, както и стърготините от нея. За сметка на това стърготините от необработена дървесина са страшно полезни, тъй като изсмукват излишната влага в компостната купчина или яма.

2. Гланцирана хартия и други гланцирани печатни материали като списания, каталози или стари визитни картички. Химическите вещества в тях може да се окажат вредни за отглежданите растения. Вестниците и старите документи обаче са напълно подходящи за приготвянето на компоста, тъй като хартията, от която са изработени, е годна за вторична преработка.

3. Растения, поразени от болести или вредители. Такива растения и дори останките от тях се изгарят.

4. Растения, обработвани с пестициди и хербициди, включително тревата около пръскани селскостопански площи.

5. Сладкарски изделия като например торти, тъй като привличат вредители, насекоми и животни. Парчетата твърд хляб или други тестени изделия обаче са напълно приемлив компонент на компоста, само трябва да бъдат заровени по-надълбоко, за да се избегне отново привличането на нежеланите насекоми.

6. Екскременти от месоядни животни, включително от домашни любимци като кучета и котки, тъй като могат да доведат до разпространение на опасни за хората инфекции или паразити. За сметка на това сред най-качествените компоненти на компоста е пресният тор от тревопасни животни като кокошки, кози, крави, коне и зайци.

7. Растително масло, при това поради няколко причини. На първо място заради способността му да забави процеса на компостиране. Освен това миризмата му може да привлече вниманието на животни и насекоми, а готварските мазнини са в състояние да променят нивото на влажност на компоста.

8. Месни и млечни продукти. Месните остатъци се разлагат бавно и излъчват неприятна миризма. Освен това привличат плъхове, бездомни кучета и котки и най-вече приютяват пълчища мухи. Остатъците от млека, сирена и масла пък само ще послужат за умножаване на вредителите и гризачите наоколо.

Някои неща пък могат да бъдат използвани в приготвянето на компоста в съвсем малки количества като например орехите, тъй като съдържат веществото юглон, което в по-големи концентрации е токсично за някои растения, включително за доматите, и освен това забавя растежа им.

А за да не развъждаме и плодови мухи с добавяне на плодове в компостната купчина или яма, те винаги трябва да бъдат покрити.

От какво не става компост
14576
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини