Компостирането е процес на превръщане на органични отпадъци в идеален органичен тор. Процесът зависи от много фактори, включително от различните видове бактерии, участващи в разлагането. В зависимост от условията на компостиране могат да се разграничат два основни типа бактерии – аеробни и анаеробни. Всяка от тези групи играе своя уникална роля в узряването на компоста.
Аеробните бактерии
За съществуването си аеробните бактерии се нуждаят от кислород и се размножават активно само в присъствието на въздух. Те са отговорни за първоначалния стадий на разлагане на органичната материя. Затова трябва да познавате основните характеристики на тези бактерии.
1. Температурен режим - бактериите обичат топлината, като по време на активното разлагане температурата на компоста може да достигне +60-70 градуса по Целзий. Тя е достатъчна да унищожи по-голяма част от семената на плевелите и ларвите на вредителите.
2. Скорост на разлагане - аеробните бактерии действат бързо. Процесът може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца в зависимост от условията.
3. Хранителни вещества - аеробните микроби ефективно разграждат съдържащите въглерод и азот материали (листа, трева, кухненски отпадъци от растителен произход), преобразувайки ги в по-прости съединения.
4. Продукти на разпадане
По време на своята жизнена дейност аеробните бактерии произвеждат въглероден диоксид, топлина и органични съединения, които способстват за подобряване на структурата на почвата.
Анаеробни бактерии
Анаеробните бактерии, напротив, могат да съществуват и да се развиват в отсъствието на кислород. Те играят важна роля за разлагането на органичната материя, когато достъпът на въздух е ограничен. Основните характеристики, които трябва да се познават.
1. Температурен режим - анаеробното разграждане протича значително по-бавно, обикновено в температурния диапазон от +20 до +30 градуса. Този процес може да отнеме от няколко месеца до няколко години.
Компостът - един от най-добрият органичен тор
2. Скорост на разлагане - тези бактерии разлагат материята значително по-бавно, но са способни да разграждат някои сложни съединения, като целулозата.
3. Хранителни вещества - анаеробните микроорганизми използват органични съединения, разграждайки ги до метан, въглероден диоксид и други странични продукти.
4. Продукти на разпадане
Образуването на метан е един от основните процеси при анаеробното компостиране, което прави този процес потенциално полезен за производството на биогаз. Това често е свързано с отделянето на неприятна миризма, което прави аеробния процес по-подходящ.
Влияние на условията върху съотношението на аеробни и анаеробни бактерии
Съотношението между аеробните и анаеробни бактерии при компостирането зависи от редица фактори. Нивото на влажност при компостирането е много важен фактор, защото високата влажност насърчава развитието на анаеробни бактерии, а много ниската затруднява процъфтяването на аеробните.
Честото аериране на компоста води до приток на кислород (оксигенация), насърчава развитието на аеробните бактерии и ускорява процеса на разлагане.
Оптималното съотношение на въглерод към азот е около30:1 и насърчава развитието както на аеробните, така и на анаеробните бактерии, а неправилното затруднява процеса. Твърде много въглерод забавя процеса на разлагане, а азотните излишъци са свързани с появата на миризми.
Подходящите условия за компостиране са ключови за успешното и по-бързо узряване на компоста, а правилното съотношение между аеробните и анаеробни бактерии може да повлияе и върху качеството му.
Познаването на тези процеси помага за оптимизиране на компостирането, а компоста по ефективен и полезен за подобряване на почвата.