Компостният чай не може да бъде направен от чаени листа, но той ще бъде богат на хранителни вещества, което ще помогне на растенията да цъфтят, и ще ви лиши от задължението да купувате торове от магазина. Той също така може да се разглежда като метод за органична борба с вредителите и тогава растенията ви ще бъдат здрави без много разходи.
Компостният чай се прави по пътя на накисване във водата на компост и получената смес е еликсирът за вашите растения. Вземете кофа с вода (22-23 л). Можете да използвате водопроводна или дъждовна вода. Тя трябва да преседи 24 часа. В чиста кофа поставете голяма лопата компост, отгоре налейте вода, примерно 5 части вода към 1 част компост. Разбъркайте всичко много добре. Оставете сместа да покисне в продължение на три дни до една седмица, добре разбърквайте всеки ден по няколко пъти, за да добавите кислород във водата.
След като се накисне, прецедете готовия продукт преди да го използвате. Можете да използвате парче плат като филтър, хвърлете използвания компост обратно в купа. Течността, останала в кофата е компостният чай.
За да използвате този компостен чай трябва да го разредите с вода. 10 части вода към 1 част чай можете да използвате за опръскването на растенията, но чистият компостен чай е прекалено наситен, за да го използвате директно. Не го нанасяйте на листата в прекалено горещо, слънчево време. Помнете, че можете да използвате всякаква вода, дъждовната също е подходяща. Това е изгодно и за листата.
Използвайте тора най-много два пъти в седмицата или при нужда. Започнете използването му, когато растенията са засадени и вече имат няколко листенца, можете да полеете почвата при засяването на семената.
Компостният чай трябва да мирише на прясна почва. Ако той е придобил много неприятен аромат, то по-добре е да не го използвате, но опитайте да добавите още вода в него и добре да го разбиете. Оставете го няколко дни така. Силната миризма е знак за това, че в сместа има недостатъчно кислород. Също така имайте предвид, че сместа трябва да се използва веднага след приготвянето (смес 10:1).