Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.08.2017 г.

Как да си приготвим компост

Важно за фермера

sinor

Неслучайно наричат компоста „градинарското злато”, тъй като буквално от отпадъци получаваме ценен тор, който заменя непрегорелия оборски, особено ако трябва да го купуваме, а също и минералните торове. За съжаление при част от градинарите отношението към компоста е доста нехайно – изкопаят ямата или сковат сандъчета, напълнят ги с трева и чакат „златото” да узрее.

Така не става, защото за получаването на ценния тор трябва да се придържаме към няколко пости, но важни правила.

Първото е да знаем какво може и какво не може да се слага в компостната яма.

Забранено е използването на плодове и зеленчуци, преминали през топлинна обработка, на болни растения, на многогодишни и формирали семена плевели, на синтетически тъкани и материали, както и на корите от тропическите плодове.

За сметка на това там можем да нахвърляме останалата зелена маса - опадалите листа, непрегорял оборски или птичи тор, торф, яйчни черупки, парчета и отпадъци от плодове и зеленчуци, изрязани клонки, слама, дървени стърготини и люспи от семена.

За някои потенциални кандидати за компостната яма пък се водят спорове и изглежда, че въпросът опира повече до лични предпочитания, отколкото до установени ползи или вреди.

Най-ожесточени са споровете около това дали може да се добавят човешки и кучешки екскременти, мляко, риба, мазнини и  животински кости. Тук трябва да посочим, че ако не искате компостът да се превърне в развъдник на мухи и източник на неприятни миризми, по-добре е да се въздържите от използването им.

По принцип при качествено подготвен компост органичните вещества в него изгарят и всички вредни добавки от типа на яйца на глисти и останалите продукти на човешката дейност биват обезвредени. Температурата в ямата може да достига до 60 градуса по Целзий и те изгарят, но не си струва да разчитаме на това и да злоупотребяваме.

Колкото по-разнообразен е съставът, вложен в ямата, толкова по-качествен ще бъде компостът. Да го получим само от трева е невъзможно, тъй като тя ще стане на сено или на лепкава гниеща маса. На дъното на ямата пък непременно трябва да се положи пласт от ситно нарязани клонки и трески, които ще действат като дренаж.

Всички съставки на компоста се делят на 2 основни групи: съдържащи азот (оборски и птичи тор, зелена трева, непреработени отпадъци от плодове и зеленчуци) и съдържащи въглерод (слама, листа, дървени стърготини, изсъхнала трева, хартия, картон). Обикновено компостът се приготвя, като се редуват слоеве, съдържащи азот и въглерод съставки с обща дебелина от 30-50 сантиметра, върху който се посипва 5-10- сантиметров пласт пръст, след което после процесът се повтаря.

Трябва ли да се рабърква компостът? Задължително! В този случай той се обогатява по-добре с кислород и колкото повече го обръщаме, толкова по-рано ще стане готов за употреба.

Как да си приготвим компост
21678
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини