Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.08.2017 г.

Как да си приготвим компост

Важно за фермера
Как да си приготвим компост

sinor

Неслучайно наричат компоста „градинарското злато”, тъй като буквално от отпадъци получаваме ценен тор, който заменя непрегорелия оборски, особено ако трябва да го купуваме, а също и минералните торове. За съжаление при част от градинарите отношението към компоста е доста нехайно – изкопаят ямата или сковат сандъчета, напълнят ги с трева и чакат „златото” да узрее.

Така не става, защото за получаването на ценния тор трябва да се придържаме към няколко пости, но важни правила.

Първото е да знаем какво може и какво не може да се слага в компостната яма.

Забранено е използването на плодове и зеленчуци, преминали през топлинна обработка, на болни растения, на многогодишни и формирали семена плевели, на синтетически тъкани и материали, както и на корите от тропическите плодове.

За сметка на това там можем да нахвърляме останалата зелена маса - опадалите листа, непрегорял оборски или птичи тор, торф, яйчни черупки, парчета и отпадъци от плодове и зеленчуци, изрязани клонки, слама, дървени стърготини и люспи от семена.

За някои потенциални кандидати за компостната яма пък се водят спорове и изглежда, че въпросът опира повече до лични предпочитания, отколкото до установени ползи или вреди.

Най-ожесточени са споровете около това дали може да се добавят човешки и кучешки екскременти, мляко, риба, мазнини и  животински кости. Тук трябва да посочим, че ако не искате компостът да се превърне в развъдник на мухи и източник на неприятни миризми, по-добре е да се въздържите от използването им.

По принцип при качествено подготвен компост органичните вещества в него изгарят и всички вредни добавки от типа на яйца на глисти и останалите продукти на човешката дейност биват обезвредени. Температурата в ямата може да достига до 60 градуса по Целзий и те изгарят, но не си струва да разчитаме на това и да злоупотребяваме.

Колкото по-разнообразен е съставът, вложен в ямата, толкова по-качествен ще бъде компостът. Да го получим само от трева е невъзможно, тъй като тя ще стане на сено или на лепкава гниеща маса. На дъното на ямата пък непременно трябва да се положи пласт от ситно нарязани клонки и трески, които ще действат като дренаж.

Всички съставки на компоста се делят на 2 основни групи: съдържащи азот (оборски и птичи тор, зелена трева, непреработени отпадъци от плодове и зеленчуци) и съдържащи въглерод (слама, листа, дървени стърготини, изсъхнала трева, хартия, картон). Обикновено компостът се приготвя, като се редуват слоеве, съдържащи азот и въглерод съставки с обща дебелина от 30-50 сантиметра, върху който се посипва 5-10- сантиметров пласт пръст, след което после процесът се повтаря.

Трябва ли да се рабърква компостът? Задължително! В този случай той се обогатява по-добре с кислород и колкото повече го обръщаме, толкова по-рано ще стане готов за употреба.

Как да си приготвим компост
7031

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
В Русия студовете само закалявали допълнително посевите
Есенницити в Украйна спряха развититето си 2 седмици предварително
Наркотикът бил скрит под палетата в хладилен камион
В Испания заловиха над 1 300 килограма хашиш в пратка портокали за Великобритания
От началото на сезона
Румъния изнася пшеница в рекордно темпо
Потърпевшите чакат помощ от ресорното министерство, включително за ограничаване употребата на вредните химикали
Масов мор по пчелите в Турция настърви стопаните им срещу пестицидите
Търговците с руско зърно изобщо не се стряскат, въпреки че са основните поитърпевши
Египет забавя плащанията за почти милион тона закупена пшеница
Потребителите променят навиците си на пазаруване, увеличавайки поръчките онлайн
Жълтите жилетки причиниха загуби от над 13 милиарда евро на агросектора във Франция
Свързани материали
Виж
Еврофинансиране
В средата 2020 г. ще бъде готова компостиращата инсталация за Враца и Мездра
Понякога е по функционално
Ако не ви се дават пари за готов съд за компостиране, направете си го лесно
Ускорено узряване на компоста
Инициатива
Софийската община предоставя безплатно хиляда контейнери за домашен компост
Полезни съвети
От какво не става компост
Ускоряваме процеса на приготвяне на компоста
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам