Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Как да си приготвим компост

Важно за фермера
Синор.БГ / 23.08.2017 г.

sinor

Неслучайно наричат компоста „градинарското злато”, тъй като буквално от отпадъци получаваме ценен тор, който заменя непрегорелия оборски, особено ако трябва да го купуваме, а също и минералните торове. За съжаление при част от градинарите отношението към компоста е доста нехайно – изкопаят ямата или сковат сандъчета, напълнят ги с трева и чакат „златото” да узрее.

Така не става, защото за получаването на ценния тор трябва да се придържаме към няколко пости, но важни правила.

Първото е да знаем какво може и какво не може да се слага в компостната яма.

Забранено е използването на плодове и зеленчуци, преминали през топлинна обработка, на болни растения, на многогодишни и формирали семена плевели, на синтетически тъкани и материали, както и на корите от тропическите плодове.

За сметка на това там можем да нахвърляме останалата зелена маса - опадалите листа, непрегорял оборски или птичи тор, торф, яйчни черупки, парчета и отпадъци от плодове и зеленчуци, изрязани клонки, слама, дървени стърготини и люспи от семена.

За някои потенциални кандидати за компостната яма пък се водят спорове и изглежда, че въпросът опира повече до лични предпочитания, отколкото до установени ползи или вреди.

Най-ожесточени са споровете около това дали може да се добавят човешки и кучешки екскременти, мляко, риба, мазнини и  животински кости. Тук трябва да посочим, че ако не искате компостът да се превърне в развъдник на мухи и източник на неприятни миризми, по-добре е да се въздържите от използването им.

По принцип при качествено подготвен компост органичните вещества в него изгарят и всички вредни добавки от типа на яйца на глисти и останалите продукти на човешката дейност биват обезвредени. Температурата в ямата може да достига до 60 градуса по Целзий и те изгарят, но не си струва да разчитаме на това и да злоупотребяваме.

Колкото по-разнообразен е съставът, вложен в ямата, толкова по-качествен ще бъде компостът. Да го получим само от трева е невъзможно, тъй като тя ще стане на сено или на лепкава гниеща маса. На дъното на ямата пък непременно трябва да се положи пласт от ситно нарязани клонки и трески, които ще действат като дренаж.

Всички съставки на компоста се делят на 2 основни групи: съдържащи азот (оборски и птичи тор, зелена трева, непреработени отпадъци от плодове и зеленчуци) и съдържащи въглерод (слама, листа, дървени стърготини, изсъхнала трева, хартия, картон). Обикновено компостът се приготвя, като се редуват слоеве, съдържащи азот и въглерод съставки с обща дебелина от 30-50 сантиметра, върху който се посипва 5-10- сантиметров пласт пръст, след което после процесът се повтаря.

Трябва ли да се рабърква компостът? Задължително! В този случай той се обогатява по-добре с кислород и колкото повече го обръщаме, толкова по-рано ще стане готов за употреба.

Как да си приготвим компост
22864
 

Последни материали
Виж
Две фирми са най-големите доставчици
В училищните схеми био кашкавалът струва 60 лв./кг, био ябълките 6,72 лв.
Вносът бе забранен през януари заради огнище на шап в Бранденбург
Южна Корея отвори пазара си за произведеното в Германия свинско
Статистика за последните три години
Балчик изпреварва Добрич по размер на рентите
Унгария затяга контрола върху лозята заради златиста жълтеница
ЮЗДП
На 5 ноември отидете да залесявате край самоковското село Алино
При царевицата е отчетен срив от 63 на сто, почти не е изнасяна ръж
Спадът в износа на зърно от Украйна гони 40 на сто от началото на сезона
Свързани материали
Виж
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
Община Ихтиман записва гражданите за безплатни компостери
Биохимус, хумус и компост - различия и приложение
Над 400 са заявените
Община Белослав започва раздаването на компостиращи съдове на домакинствата
Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини