Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.11.2017 г.

Земната ябълка – братовчедка на слънчогледа

Може да я размножите и чрез обелки от клубенитe

Земната ябълка, позната като топинамбур, е най-близката роднина на слънчогледа. И по външен вид те много си приличат. Стъблото на растението достига до 2-3 м височина. Във връхната си има разклонения, които завършват с малки пити. Различава се от слънчогледа не само по големината им, но и и с факта, че при нашите условия цъфти късно и много рядко дава семена, предимно в по-топлите южни райони на страната ни. Листата му са по-дребни.

Развива силна коренова система, която прониква дълбоко в почвата. Растението образува множество подземни клубени, подобно на картофите. Те са много богати на витамини и микроелементи, особено на инулин, което е благоприятно за подобряване на здравето на диабетиците.
За разлика от картофите клубените на земната ябълка издържат на големи студове, без да измръзват, и затова се запазват по-лесно. Те могат да презимуват и в почвата и рано напролет да се изкопаят. Надземната зелена маса пък може да се използва за храна за домашните животни.
Изискванията на земната ябълка към климата и почвата не са много големи. Това дава възможност да се отглежда и в по-сухи области и на по-бедни почви – песъчливи, дори чакълести.
В градината топинамбурът може да се настани покрай оградата, където високите стъбла няма да пречат на другите зеленчуци и ще бъдат добра защита от ветрове.

Ако решите да си отглеждате земна ябълка, то обработката на почвата е същата като на местата за картофите. Растението се размножава с клубени. Тъй като те трудно измръзват, засадени веднъж на едно място, могат да останат там години наред, колкото и грижливо да се изваждат клубените. Ако искате да си отгледате земна ябълка, трябва да се снабдите с клубени – за 10 кв. м са необходими 1.5 кг, а може да се употребят части от клубена, дори обелки. Засаждат се напролет или наесен в редове на разстояние 60х30 см едно от друго, на дълбочина 8-10 см. По време на вегетацията, особено през първата година, растенията се окопават и плевят редовно. Земната ябълка е многогодишно растение. От 10 кв. м се получават 10-30 кг.

Отварата от земна ябълка понижава кръвното налягане, повишава хемоглобина в кръвта, действа благотворно на задстомашната жлеза. От пресни или сушени клубени можете да си правите компот без да добавяте захар и да го пиете по 1 л 2-3 пъти в седмицата. За неговото приготвяне вземете 6-7 пресни или 3 суп. л. сухи клубени за 1-2 л вода. Пресните клубени се варят 10-15 мин, а сухите – около час. Приемайте отварата в топло или студено състояние.
Сокът от земна круша лекува полиартрити. За получаването на сока измитите клубени се пускат в сокоизтисквачка и се приемат сутрин по 2 суп. л, смесени с мед. Съхранявайте сока в хладилник.

Ето и две рецепти със земна ябълка:
Запеканка
Нужни са ви: 500 г клубени земна ябълка, 50 г мляко, 50 г растително олио, 2 брой яйца, сол
Клубените на земната ябълка се измиват, рендосват се на едро ренде и се запържват в растително олио. Яйцата се разбиват с млякото и се смесват със запържените клубени, като се добавя сол. Получената маса се изсипва в намазана с масло тава и се запича във фурната.

Котлети с моркови
Нужни са ви: 500 г клубени от земна ябълка, 500 г моркови, 2 броя яйца, 2 суп. л. грис, 100 г сметана
Топинамбурът и морковите се измиват, почистват, рендосват се на едро ренде, заливат се със сметаната и се задушават под капак до готовността им. В горещите зеленчуци с енергично бъркане се добавят яйцата и гриса, посолява се и се бърка до получаването на еднородна маса. Оформеете от сместа котлети и ги изпържете в растително олио от двете страни.

Земната ябълка – братовчедка на слънчогледа
8474
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Бъдете екологични
Йерусалимският артишок е биоенергийна култура на бъдещето
Как се отгелжда и използва земната ябълка?
Земната ябълка е добър фураж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини