Йерусалимският артишок (Helianthtus tuberosus) е известен още като земна ябълка, топинамбур или земна гулия. Той е многоцелева култура, използвана за консумация от човека (директно като клубени, за подслаждане, във вид на брашно, сладка и плодова бира), за фармацевтични цели, храна селскостопански животни, за производство на биомаса и биоенергия – биоетанол и биогаз.
С други думи, топинамбурът е несъмнено вид, който заслужава внимание, тъй като притежава всички качества, необходими за постигане на целите на актуализираната Директива на ЕС за възобновяема енергия.
В своята научна работа екип на италиански учени от Факултета по селскостопански и горски науки на Университета в Тушия обяснява защо тази култура е толкова важна и перспективна.
Биогоривата се превърнаха в стратегическо направление за намаляване на емисиите от превозните средства, но едновременно с това производството на биогорива се споменава все по-често в контекста на негативните му последици. Причината за това е факта, че основните култури, които се използват за тези цели като рапица, пшеница или соя, изискват високоинтензивни селскостопански практики и плодородни почви, отбелязват авторите в научната разработка.
ЕК наскоро класифицира биогоривата като продукт с ниско ниво на косвени промени в използването на земята, получени от култури, отглеждани на бедни почви и с използване на малко ресурси.
Йерусалимският артишок е широко адаптиран към разнообразна и често нискодобивна среда за други култури и притежава висока приспособимост.
Стъблата и грудките на земната ябълка се характеризират с високо съдържание на инулин с потенциал за производство на етанол за използване като биогориво.
Органичните съединения (инулин и целулоза) и захарите се обработват за получаване на етанол чрез ферментация и дестилация.
Суровините за биогорива са предимно: рапица, маслодайна палма и соя – за биодизел; захарна тръстика, царевица, захарно цвекло и сладко сорго – за биоетанол.
Друг проблем е непригодността на цялата биомаса за събиране (корените остават в почвата), като по този начин количеството на извлечения въглерод намалява, а неефективността от преработката нараства.
Растенията от ново поколение за производството на биогорива, както се очаква, трябва да могат да преодолеят някои от тези ограничения, особено ако дават продуктивна земна маса (корени или клубени).
Като добавим и факта, че в повечето региони по света е въведено интензивно земеделие, биоенергийните култури трябва да бъдат екологично устойчиви, за да се избегне допълнително натоварване на биологичното разнообразие, почвата и водните ресурси.
Учените търсят биоенергийни култури на бъдещето
Изследванията се провеждат в направление производство на енергия от биогориво от ново поколение с по-малко въздействие върху околната среда, по-висока производителност и по-голяма възвръщаемост на инвестициите, а също и намалена конкуренция за използване на земята, заета с хранителни и фуражни култури.
Сред най-атрактивните култури за производство на биогориво от следващо поколение са водораслите и топинамбура, чиито клубени могат също да се използват.
Характеристиките, които превръщат топинамбура в много достойна енергийна култура са бързият й растеж, високото съдържание на въглехидрати, високо количество сухо вещество на единица площ, способност за използване на богати на хранителни вещества отпадъчни води, устойчивост на патогени, способност за бързо развитие при минимални производствени разходи и използване на маргинални засушени земи.
Йерусалимският артишок обещава да бъде ключов за бъдещето на биогоривата в Европа.