Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.08.2017 г.

Как се отгелжда и използва земната ябълка?

Земната ябълка или топинамбурът е многогодишно растение. По външни белези много прилича на слънчогледа, но има по-дребни листа и по-малки пити. Стъблото му достига до 4 м височина. Цъфти късно и при нашите условия не дава семена. Топинамбурът образува много клубени, подобно на картофите. Повърхността им е неравна и затруднява доброто измиване от почвата. Употребяват се за храна от хора и животни. Съдържат въглехидрати, като част от тях са под формата на инулин. През пролетта той се превръща в глюкоза и клубените стават по-сладки. Клубените са богати на витамин В1, С, фосфор, желязо и др. В народната медицина те се използват за понижаване на артериалното налягане.

Земната ябълка е високопродуктивно растение. Отглеждат се няколко разновидности, които имат клубени с различна окраска: бяла, жълта и червена. Те издържат на зимни студове по-добре от картофите (до минус 30С). Запазват се по-лесно и се използват най-ранната сочна пролетна храна. Надземната част се употребява също за храна на животните в зелено състояние или като силаж.

Изискванията на земната ябълка към климата и почвата не са големи, затова тя може да се отглежда в по-сухи и в бедни песъчливи почви.
Обработката на почвата и торенето се изъвршват както при картофите. Внесени по 6 кг/дка азот и фосфор повишават добивите от клубените с 40-50%. Земната ябълка се размножава чрез клубени. Те са устойчиви и не измръзват. Засадена веднъж, земната ябълка може да остане години поред на едно място, независимо от грижливото изваждане на клубените. Засаждането се извършва напролет или наесен в бразди на разстояние 60 см и на 30 в реда на дълбочина 8-10 см. Необходими са около 150 кг клубени за 1 декар.
Клубените се изваждат късно през есента или рано напролет.
Земната ябълка почти не се напада от болести и неприятели.

Как се отгелжда и използва земната ябълка?
4913
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини