Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.04.2008 г.

Земната ябълка е добър фураж

Земната ябълка, наричана още топинамбур, е многогодишно растение от сем. Сложноцветни. Латинското й название е Heliantus tuberosus. Прилича много на слънчогледа, но е с по-дребни листа и образува по-малки пити. Цъфти късно и при нашите климатични условия дава рядко семена и то само в най-топлите южни райони.

За разлика от слънчогледа земната ябълка образува множество подземни клубени, подобни на картофите, които се използват за храна на домашните животни, особено на свинете. Те съдържат доста захари във формата на инулин. Според изследванията зелената маса, която също е добър фураж преди цъфтежа, съдържа (в процент от сухото вещество) около 1,4 на сто суров протеин, 0,36 на сто мазнини, 9 на сто безазотни екстрактни вещества, 3,8 на сто целулоза и 86 на сто вода. Клубените съдържат около 83 на сто вода, 1,5 на сто суров протеин, около 0,30 на сто мазнини и около 14 на сто безазотни екстрактни вещества. Белтъчините се състоят главно от инулин, който през пролетта се хидролизира в глюкоза и фруктоза, поради което клубените имат сладък вкус.

Клубените издържат на големи студове, без да измръзват и затова се запазват лесно. Поради това те може да се използват като най-ранна сочна храна за животните напролет или късно през есента. Надземната маса достига до 3 м височина и се използва за хранене на домашните животни в зелено състояние или силажирана.За тази цел са създадени и хибриди между топинамбура и слънчогледа, които дават по-голяма и по-богата на листа зелена маса. Земната ябълка може да се отглежда и в по-сухи райони, както и на бедни песъчливи, даже и на чакълести почви. Обработката на почвата и торенето са както при картофите.

Размножаването става чрез клубени. Засадена веднъж, земната ябълка може да остане на едно място доста години. Засаждането се извършва напролет или наесен, като за 1 дка отиват около 150 кг клубени. За засаждане може да се използват и обелки от клубените.Изваждането им става през есента или рано напролет.

От 1 дка се получават от 1000 до 3000 кг, при благоприятни условия - дори 5000 килограма клубени и 2000-3000 кг зелена маса, която успешно може да се използва свежа или силажирана. При изхранване на свинете клубените не се изваждат, тъй като животните сами си ги изравят, ако се пуснат свободно в насаждението.

Земната ябълка е добър фураж
17463
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Бъдете екологични
Йерусалимският артишок е биоенергийна култура на бъдещето
Може да я размножите и чрез обелки от клубенитe
Земната ябълка – братовчедка на слънчогледа
Как се отгелжда и използва земната ябълка?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини