При прореждане се отстраняват най-долните 5 -8 листа на леторастите за по-пълно откриване на гроздовете по време на тяхното зреене. Прилага се както при винените така и при десертните сортове. Главното му предназначение е осигуряване на проветряване, за бързо изсъхване и отстраняване на влагата около гроздовете, за предпазването му от гъбни болести и най-вече от сиво гниене. С откриване на гроздовете и подобряване на светлинния режим около тях кожицата на зърната става по-здрава, оцветява се по-интензивно, повишава се транспортабилноста и съхраняемоста на десертното грозде. Тази практика има голямо значение, особено в години с повече валежи през септември, при буен растеж на лозите, за места с по-слабо слънцегреене, за районите близо до потоци, реки и езера и непроветриви, зашумени лозя. При тези условия прореждането на листата на лозата е наложително, особено за чувствителните на загниване сортове. Опасностите В районите с по-високи температури при откриване на гроздовете на преките слънчеви лъчи по кожицата на зърната може да се получат петна, които придават неприятен външен вид на зърната. Безспорно е, че при много висока температура и засушаване в изложените на слънце гроздове настъпват смущения на зреенето и оформянето на качествено грозде. При умерена температура и атмосферна влага трябва да се очаква положителен резултат. Захарният процент на гроздето, изложено на слънце, може да се повиши и в резултат на изпарението на вода от зърната. Ако не е извършвано кършене на леторастите, площта на тези листа съставлява не повече от 10% от общата листна повърхност. С отстраняване на листата около гроздовете се облекчава гроздоберът, създават се по-добри условия за механизирано прибиране на винените сортове. Ръчното обезлистване е трудоемко и почти неприложимо за големите лозови масиви в съвременното лозарство.