Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.04.2020 г.

Трябва ли да проредим завъзите на овошките

При прасковите оставете плод през 8 см
Трябва ли да проредим завъзите на овошките

Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане, завързване, развитие на плодовете) до момента на беритбата. Малко от цветовете се развиват в плодове и само част от тях достигат узряване. Някои опадват още през периода на цъфтежа. Част от завързите също опадват в хода на тяхното по-нататъшно развитие и особено през първия месец след цъфтежа.

Окапването се счита за нормално, когато частта на задържаните плодове надминава 4-5% от броя на цветовете за семковите и 15-25% за костилковите овощни видове. В тези граници явлението е нормален процес на саморегулиране на растението. По този начин то установява натоварването си с плодове в зависимост от водните и хранителни запаси, които има на разположение. Така остава винаги в рамките на нормалното плододаване.

За превъзходните ябълки 

През вегетации, когато опрашването и оплождането в преобладаващите райони при ябълковите сортове преминава при благоприятни условия и техните завързи надвишават оптималните норми, плододаването трябва да се регулира чрез прореждане. Това мероприятие е наложително при сортовете от групата Златна превъзходна и някои сортове от групата на Червена превъзходна.

Не подценявайте акарите по овошките!

Посредством прореждането може да се намали значително разходът на пластични вещества и вода за растежа на завързите и плодовете. То способства за подобряването на качествата на плодовете и запасяването на тъканите на дърветата. Това мероприятие влияе положително върху редовността на плододаването най-вече при някои ябълкови и крушови сортове.

Важните условия

При прореждането трябва да се има предвид приблизителният норматив за размера на листната повърхност или броя на листата за един плод. При повечето ябълкови сортове той е 30-40 листа. Едроплодните сортове се нуждаят от по-големи количества пластични вещества за изхранване на един плод, отколкото дребноплодните сортове.

Прореждането на прасковените плодове обикновено се извършва, като се оставят на 8 см плод от плод. По този начин се обезпечават за всеки плод достатъчно пластични вещества и слънчева светлина, за да добие необходимата едрина, оцветяване и вкус.

Правилното прореждане на завързите до желаната степен се постига от овощарите след неколкогодишна практика. В началото стопаните оронват значително по-малък брой завързи. При спазването на препоръчителната норма (30-40 листа за един завърз) се създава невярното впечатление, че прореждането е много силно и добивът ще се намали значително. Отстраняват се завързите, които са червиви, нагризани, деформирани, с кожеста коричка, допрени едно до друго плодчета, които създават възможност да не бъдат покрити от инсектицид и да станат по-късно обект на нападение от плодовите червеи. Оптималното време за извършване на тази дейност е след физиологичното юнско опадване на плодовете.

С фиторегулатори

Ръчното прореждане на завързите е твърде трудоемка работа и поради това може да се прилага само на малки площи в домашните овощни градини. В големите овощни масиви тази операция е напълно неприложима. Затова се използват специфични „фиторегулатори”, които предизвикват загиване на зародишите и в резултат на това окапват завързите. Те се внасят през пълния цъфтеж или непосредствено след опадване на венчелистчетата. Прореждането на завързите допринася за получаването на по-едри плодове, нормално цветообразуване за следващата година, натрупване на повече пластични вещества и удължаване живота на овощните дървета.

Трябва ли да проредим завъзите на овошките
11905
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите
Защо изгниват завръзите на тиквичките
Така овошките ще заложат достатъчно плодни пъпки за следващата година
Проредете завързите, когато са като лешник
Овощните дървета залагат много по-голямо количество, отколкото могат да изхранят
Прореждане на плодовите завързи
Прореждане завързите на овощните
Основни насоки и съвети
Регулиране на плододаването при овощки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини