Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.06.2019 г.

При богата реколта е важно ябълките да се проредят

Прави се през юни
При богата реколта е важно ябълките да се проредят

sinor

Обилните завръзи на плодните дървета не са повод за радост, защото бъдещата реколта ще бъде с дребни плодове, което е с дълготрайни последици и за самите овошки. Плододаването може да се регулира чрез прореждане в началния стадий от развитието на плодовете. Така може да се получи не само качествена продукция от ябълки, но и да се предпазят дърветата от нежелано претоварване.

Естествено регулиране на натоварването

Голяма част от овощните видове притежават способността сами да регулират натоварването си с плодове, като извършват това на няколко етапа. Облаци от бели цветове покриват дърветата по време на цъфтеж, което представлява вълшебна гледка. Много малка част от тези цветове  се превръщат плодове, защото никое дърво не може да издържи 3-4 тона плодове, които се образуват от 30-40 хиляди оплодени завръзи. При нормални условия  и умерен цъфтеж 4-12% от броя на цветовете се превръщат в плодове.

Първият етап от прореждането е непосредствено след цъфтежа, когато опадат всички неопрашени, неоплодени и дефектни цветове. Това може да  се дължи на липса на опрашителиили, лоши атмосферни условия – ниски температури, продължителни дъждове или силни ветрове.

Втората вълна на естествено опадане при ябълките продължава 2-3 седмици и тогава окапват младите плодовове, които имат малък брой нормални семена.

През юни започва юнското опадане на значителна част от завръзите, когато са достигнали големината на лешник и е известно като физиологично. Неговата интензивност може да бъде различна и зависи от запасеността на ябълковите дървета с хранителни вещества, от пораженията от болести и вредители, както и от атмосферните условия по време на цъфтеж.

До какви води претоварването на дърветата

В благоприятни сезони, дори и след физиологичното почистване, дърветата могат да бъдат много натоварени. Проблемът е в това, че последиците за дърветата могат да бъдат много сериозни. Най-често плодовете не достигат едрината, характерна за сорта, оцветяването е много слабо и вкусовите качества са незадоволителни. Дърветата се нуждаят от повече хранителни вещества, за да изхранят плодовете и като резултат от това не могат да заложат цветни пъпки и да дадат реколта през следващата година. Последицата от това е периодичността на плододаване, която е много характерна за ябълките. Не на последно място е и факта, че дърветата изчерпват силите си, нямат време да натрупат достатъчно количество защитни хранителни вещества и студоустойчивостта им значително намалява.

Прореждане на завръзите при ябълките

Прореждането е задължително при слаборастящите едроплодни сортове ябълки. Най-доброто време е след юнското опадане на завръзите, защото те са вече бобре оформени. То може да се извърши чрез ръчно отстраняване или химично третиране.

При ръчното прореждане най-напред се стръскват клоните, за да опадат плодовете, които не са се захванали здраво.

Останалите се премахват чрез подбор, като най напред се отстраняват дребните, повредените от болести и вредители, деформираните и неправилно разположени завръзи. Следва премахването на тези, които се намират от долната страна на клоните – гъсто разположените и тези, които са засенчени. Избирателно се подхожда и при прореждане на разположените от горната страна.

При младите ябълкови дръвчета не трябва да се оставят плодове през първата година, защото те отслабват развитието им.

Сортовете добри опрашители

Ненужните завръзи се отстраняват с помощта на ножици или секатори, а може и ръчно но трябва да се внимава да не се оронват или нараняват останалите (особено в мястото на захващане).

Химическото премахване на излишните завръзи при ябълките се прилага в много страни, но у нас е слабо застъпено, защото за малките градини то е икономически неизгодно, а и практически неприложимо (за различните сортове се използват различни препарати). Дърветата се третират със синтетични растежни регулатори, но е много важно да се определи точно фазата за пръскане и да се използва препарат за съответния сорт.

Прореждането на ябълките помага да се регулира натоварването на стволовете, като се премахне периодичността на плододаване, както и получаване на качествена продукция.

При богата реколта е важно ябълките да се проредят
21769
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини