Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.10.2017 г.

Проредете завързите, когато са като лешник

Така овошките ще заложат достатъчно плодни пъпки за следващата година

При нормални условия и правилно отглеждане овощните растения залагат много повече плодни пъпки, цветове и завръзи, отколкото могат нормално да изхранят като плодове. От плодните пъпки на костилковите видове – слива, череша, вишна, праскова и кайсия се формира по един плод. При ябълката и крушата в една плодна пъпка се залагат по няколко цвята, от които могат да формират по 3-5 плодове, които не могат да се изхранят нормално от клонката.

За получаването на достатъчно и качествена реколта, при редовно цветообразуване, при повечето костилкови видове са достатъчни около 50 % от заложените плодни пъпки, а при семковите – около 15-20 %. Дърветата се освобождават до голяма степен естествено от излишните цветове и завръзи. Към края и непосредствено след приключване на цъфтежа започва опадането на цветовете и младите завръзи. Заедно с дръжките опадат дефектните и неоплодени цветове. Непосредствено след това започва втора вълна на опадане. При при костилковите опадват тези, които не са образували, а при семковите главно завръзите, които имат малък брой развиващи се семена. Към края на май и през първата половина на юни опадат вече напълно оформени завръзи и то е известно като юнско опадане. Интензивността му зависи от наличието на хранителните вещества в растението. Когато не са полагани достатъчно грижи, а също и при засушаване и поражения на част от листната маса, запасяването през предната година е незадоволително и често пъти дърветата цъфтят обилно, а след юнското опадане остават много малко завръзи. Количеството на задържаните завръзи се обуславя и от водния режим на почвата и относителната влажност н въздуха през периода на цъфтежа. При необичайно засушаване през този период опадането на завръзите е много по-голямо. Това се дължи на факта, че смукателната сила на листата е много по-голяма, отколкото на завръзите, и те изтеглят вода от тях.

При оптимален хранителен и воден режим не рядко дърветата залагат много повече завръзи и плодове, отколкото могат нормално да изхранят. Това се отразява на качеството на продукцията и на залагането на плодни пъпки за следващата година. Известно е, че цветообразуването при повечето видове започва към края на юни до началото на юли и при претоварените с плодови завръзи растения, то или отпада или се залагат много малко плодни пъпки. Това се отнася преди всичко за ябълката, крушата, сливата. Това е и една от основните причини за т. нар. алтернативно (нередовно) плододаване. При някои видове, като ябълката, прасковата и крушата, нормирането на добива може да се осъществи и чрез допълнително прореждане на завръзите. Когато след юнското опадане са задържани много повече от нормалното количество завръзи, част от тях се оронват. Това се прави, когато те са големи колкото лешник. Прави се ръчно.
Подхранването на овощните растения с азотни торове също може да окаже влияние върху количеството на завръзите. Когато растението е претоварено, второто подхранване трябва да се извърши след приключване на юнското опадане. Ако завръзите са недостатъчни, се наторява преди него.

Проредете завързите, когато са като лешник
7549
 

Последни материали
Виж
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Свързани материали
Виж
Регулиране на плододаването – прореждане на цветове и завръзи при ябълката
Прореждат се само десертните сортове грозде
При прасковите оставете плод през 8 см
Трябва ли да проредим завъзите на овошките
Прави се през юни
При богата реколта е важно ябълките да се проредят
Тази операция предпазва от много болести
Не крийте гроздовете под много листа
Рехави, за да са едри
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини