Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.10.2017 г.

Рехави, за да са едри

Прореждане на гроздове и зърна се прави предимно при десертните сортове. Така се подобрява външният вид на гроздовете и тяхното качество, особено когато лозите са претоварени. Гроздовете се прореждат на два пъти - преди цъфтежа заедно с филизенето и след завръзването. Запазват се най-големите, добре оформени, разпределени равномерно по главината, кордоните и плодните пръчки.
Налага се да се прореждат и зърната. Отстранява се предимно връхната част на грозда с неоплодените, дребни и деформирани зърна. Трябва да се направи рано, когато зърната са с едрина на бобено зърно. Работи се с малка ножичка с извити краища.
Но това не е всичко - трябва да се премахнат също остарелите листа в основата на леторастите и около гроздовете. Така те ще проветряват и огряват по-добре. Това се прави, когато зрее гроздето и е особено важно, ако времето е хладно и с чести превалявания.

Рехави, за да са едри
6025
 

Последни материали
Виж
Втора вълна от обезщетения за фермерите за чума и едра шарка в Гърция
Финализирано е споразумението за търговия с държавите от Меркосур
Какво можем да засадим близо до ореха?
Фермери падават сигнал
„Черната златка“ се превръща в бич за овошките - както чумата за овцете
Боб с кисело зеле
Цени на едро от стоковите борси и тъжища в страната
Свързани материали
Виж
Регулиране на плододаването – прореждане на цветове и завръзи при ябълката
Прореждат се само десертните сортове грозде
При прасковите оставете плод през 8 см
Трябва ли да проредим завъзите на овошките
Прави се през юни
При богата реколта е важно ябълките да се проредят
Тази операция предпазва от много болести
Не крийте гроздовете под много листа
Така овошките ще заложат достатъчно плодни пъпки за следващата година
Проредете завързите, когато са като лешник
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини