Прореждане на гроздове и зърна се прави предимно при десертните сортове. Така се подобрява външният вид на гроздовете и тяхното качество, особено когато лозите са претоварени. Гроздовете се прореждат на два пъти - преди цъфтежа заедно с филизенето и след завръзването. Запазват се най-големите, добре оформени, разпределени равномерно по главината, кордоните и плодните пръчки.
Налага се да се прореждат и зърната. Отстранява се предимно връхната част на грозда с неоплодените, дребни и деформирани зърна. Трябва да се направи рано, когато зърната са с едрина на бобено зърно. Работи се с малка ножичка с извити краища.
Но това не е всичко - трябва да се премахнат също остарелите листа в основата на леторастите и около гроздовете. Така те ще проветряват и огряват по-добре. Това се прави, когато зрее гроздето и е особено важно, ако времето е хладно и с чести превалявания.