Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Лавандула на терасата

Храстът ще ви носи наслада и успокоение

Лавандулата може да огрее терасата си в лилавите си цветове и да създаде приятно усещане на вашите гости. Тя е сред растенията-афродизиаци заради цветове богатото съдържание на етерични масла. Още древните римляни са я познавали и ценили като козметично средство. В Европа се отглежда още от Средновековието.

Оформя малък полухраст
Това многогодишно вечно зелено растение развива силна коренова система. Нейните разклонения се разполагат на около 40 см дълбочина, но основните скелетни корени достигат до 2 м дълбочина. Стъблата се разклоняват силно от което се оформя малък полухраст, който достига до 50-60 см височина. Линейните листа са около 2 см дълги, разположени по два срещуположно. Покрити са с множество ароматни трихоми, които им придават сиво-зелена багра. Дребните цветчета са разположени на върха на разклоненията, в класовидно съцветие. Особен чар придават обагрените в люляково венчелистчета. Сега има създадени сортове с бледо розови цветове, какъвто е Rosea, със сини - Munstead и Grappenhall и с червени цветове- Hidcote.

Не е капризна
Изискванията на растенията към факторите на живот не са големи. Възрастните издържат до минус 30 С. Изискват много светлина. Важно е да са добре дренирани, а реакцията да е неутрална или алкална. Почвите може да са леки, но обезателно да са богати на хранителни вещества. Неподходящи са почвите с висока подпочвена вода или тези, с кисела реакция.
Лавандулата се размножава със семена, но в домашната градинка най- добре е да се използва вкореняване на резници. Вземайте ги от едногодишни или двугодишни клонки. Почистете от листа 3-4 см в долния край. Подредете ги в лека почвена смес в която половината е пясък. Покрийте съда с полиетилен. Поливайте така, че смеската винаги да е влажна. Проветрявайте периодично, за да не започнат неприятни процеси. При достатъчно топлина и влага, резниците се вкореняват за 30-40 дни. Ако след вкореняването, още първата година се появят цветове, те се отстраняват, за да укрепне кореновата система.

В саксия
Обясним е големият интерес за отглеждане на лавандулата у дома. Вариантите са много. Вие можете да създадете красив кът в градината за подправки и растения билки. По багра и височина можете да направите хармонични съчетания. В центъра поставете вратига, до нея градински чай и маточина. По-ниски са седефчето, бял равнец, синя тинтява. Включете ригана, босилека и ментата. Най-ниски са магданоза и жълтото прозорче. Идеята може да се допълва съобразно условията и вашите предпочитания.
Най-интересен е варианта за засаждане на лавандулата в саксии. Изберете голяма саксия, сандъче или красиво малко буренце. Дренирайте с дребни камъчета и пясък. Използвайте смеска от градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък. Тези саксии са подходящи за украса на балкони и тераси през цялата година. Поливайте редовно, а при необходимост подхранвайте.

Лавандула на терасата
85963
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини