Етеричните масла са концентрирана хидрофобна течност, съдържаща летливи ароматни съединения. Те носят отличителният аромат на растението, от което се извличат. Като правило изпълняват спомагателни функции, без да участват пряко в растежа и развитието.
Важно е да знаем как да използваме тези аромати, които могат да играят важна роля в живота на растенията, насекомите, дори гъбите и бактериите. Те изпълняват много различни и разнообразни задачи:
– привличат опрашващи насекоми;
– защитават растенията от различни тревопасни животни;
– предотвратяват инфекции от патогенни микроорганизми;
– потискат растежа на съседните растения;
– отблъскват насекоми вредители;
– защита на растенията от прегряване.
Установено е, че най-голямо количество масла се съдържат в цветовете и плодовете, въпреки че някои растения се характеризират с по-голямо натрупване в листата – лавандула, мента, маточина, както и в стъблата (салвия). Максимално количество етерични масла се съдържат в периода на цъфтеж и узряване на семената, защото така растенията защитават своето потомство.
Етеричните масла принадлежат към фитонцидите, които са летливи съединения, отделяни от растенията за различни цели – от сигнални до защитни.
Химичният състав на етеричните масла е доста сложен. При средна еднородност на видовете растения всеки отделен представител е различен по някакъв начин, но в природата винаги е така. Съставът на маслата зависи до голяма степен от почвата, водата, температурата, влажността на въздуха и не на последно място – от състоянието на растението. Любителите на рози знаят добре, че ароматът на тези прекрасни цветя променя интензивността си при различни условия.
В цитрусовите растения „резервоарите“ с етерични масла са във вид на кръгли капсули в кората на плодовете, а при мушкатото се намират предимно в жлезистите власинки по листата. В иглолистната дървесина те са каналчета, пълни с етерични масла. Това определя и начина на извличане – дестилация с вода или пара, екстракция с разтворители, мазнини или втечнени газове, поглъщане на отделените масла от сорбенти.
Приложение на етеричните масла в борбата с вредителите
Използването на етерични масла в градинаската практика има две основни функции: отблъскваща и маскираща. Когато, например, колорадският бръмбар прелита в търсене на място за храна и размножаване, той се ръководи не от външния вид на растенията, а от миризмата. Ако картофите миришат на цитрусови плодове, те ще ги подминат. Насекомите имат много по-чувствително обоняние от нас и за тях това е химична атака.
Засаждането на силно миришещи растения сред картофите се основава на този принцип – перила, тагетис, обикновена или балсамова вратига и др.
Лавандуловото масло отблъсква не само колорадските бръмбари, но и други видове листоядни бръмбари и кръстоцветни бълхи. Маслата от здравец и бор са също подходящи за прогонването на бръмбари.
Маслата от карамфил, чесън и лимон, както и смес от масла на пореч и розмарин отблъскват белокрилките.
Листните въшки и паяжинообразуващите акари не харесват миризмата на водна мента и карамфил. Миризливката не харева миризмата на мащерка и риган.
Растенията, кито са нападнати от листни въшки се пръскат с масла от иглолистни. Те привличат калинките, които се хранят с тях и предотвратяват размножаването им.
Приложение на етеричните масла срещу болестите в градината
Маслата могат да се използват и в борбата срещу гъбични и бактериални заболявания, като блокират покълването на спорите. Маслата от черен кимион и копър са ефективни при сиво гниене (смесени имат по-силно действие), а маслото от мащерка – срещу ризоконтия по картофите. Мащерка е добре да се засажда и на картофения участък. Срещу антракнозата действа ефективно и маслото от шизандра (лимонник).
В хранилищата срещу различни видове плесени са полезни маслата от лимонова трева, карамфил, риган и мащерка.
Маслото от риган може да се използва срещу бактериално увяхване по доматите, а маслото от босилек е ефективно срещу почти целия спектър от бактериални заболявания.
Маслата са ефективни предимно за профилактика на заболяванията, но знаем,че се разтварят трудно във вода. Смесите се приготвят, като маслото се смесва със сапун и тогава се разрежда (50 г сапун и ½ чаена лъжичка масло се смесват в 1 л вода и се разрежда до 10 л).
Синтетичните масла не са в състояние да заменят натуралните, в които се съдържат от 20 до 60 активни компоненти.