Създаването на нова овощна градина започва с избора на сортове. Те притежават различни стопански качества, характеризиращи се с едрина, външен вид, вкусови качества, родовитост, срок на зреене, съхраняемост, транспортабилност, устойчивост на болести и неприятели, годност за преработка и др. В зависимост от направлението за реализация на продукцията и преобладаващите положителни качества, трябва да се избират най-добрите сортове при създаването на овощна градина. Най-ценните се определят като основни, а не малка група са посочени като допълнителни.
Броят на основните и допълнителните сортове при ябълката е около 50, при крушата, сливата, черешата и кайсията – 10-15.
Когато почвените и климатичните условия в даден район са подходящи за отглеждане на определен овощен вид, то тогава изборът на сортове не трябва да се ограничава. Съобразно почвените условия е по-важно да се обърне внимание на подложката, върху която са присадени. При създаване на промишлени овощни градини сортовото разнообразие не трябва да бъде много голямо. За малките частни площи обаче вземете сортове с различен срок на зреене. При избора на сортове трябва да се има предвид и опрашването. Сортовете на ябълката, крушата, черешата и бадема, а също и тези на сливата, вишната и дюлята не се самоопрашват и затова трябва да се засаждат най-малко по два сорта добри опрашители.
Ранна круша, късна ябълка
При ябълката най-широко са разпространени есенно-зимните сортове Джонатан, групата на Червена и Златна превъзходна, Ервин Баур, Мелроуз, Муцу, Флорина, Шарден, Фуджи, Айдаред, Грени Смид, а от местните сортове – Айвания и Карастоянка. За любителите овощари заслужават внимание сортовете Жълт бел фльор, Канадска ренета, Английска ренета, Бял зимен калвил, Демократ, Тетовка. От най-ранните ябълкови сортове по-широко разпространени са Виста бела, Молиз делишез, Прима.
При крушата преобладават ранните и средноранни сортове, зреенето на които започва от средата на юни до към края на август. По-широко разпространени от тях са Енисеяка, Прогрес, Юнска, Жифардова масловка, Старкримсон, Клапов любимец, Вилямова масловка, Хардиева масловка, а от есенните – Пекъмс триумф, Боскова масловка и Елдорадо. Най-широко разпространените у нас зимни сортове са Попска, Харденпонтова масловка и Пас красан.
При сливата най-широко разпространен е сортът Стенлей. Размножават се още сортовете Алтанова ренклода, Изобилие, Едра зелена ренклода, Тулеу грас, Стринава, вариетети на Кюстендилската синя слива, Осоговска едра, Анна шпет, а също и няколко Чачански сортове.
Най-голям избор има при прасковите
Повечето от разпространените у нас кайсиеви сортове зреят от началото до към края на юли. Най-ранозрели са Кишиневска ранна и Ърли ред френч, следвани от Унгарска, Канино, Силистренска късна, Маркулещи, Ряховска късна, Силистренска компотна, Умберто. Известни са и още доста кайсиеви сортове като: Ърли ориндж, Роксана, Караскал, Модесто.
Сортовото разнообразие при прасковата е най-голямо и непрекъснато се увеличава. Едни от най-ранните десертни сортове, които зреят още през юни са: Майкрест и Спринголд. През юли зреят сортовете Кардинал, Юлска едра, Сентри, Мария Луиза, Флейвъркрест, следвани от Диксиред, Елегант лейди, Редхейвън, Редтоп, Глоухейвън, Сънкрест, Елберта и Файет. През септември, до към средата на октомври зреят сортовете Ахелой, Рио озо джем, Петричка, Съмърсет и Феъртайм. От този овощен вид заслужават внимание нектарините, а за промишлените овощни градини и сортовете за преработка.
Както в промишлените, така и в любителските овощни градини е желателно да се засаждат по-голям брой сортове череши, с различен срок на зреене. През втората половина на май, до към края на юни последователно зреят сортовете Сенека, Бигаро Моро, Бигаро брюла, Ранна черна едра, Бинг, Козерска, Ван и Гермерздровска. От началото, до към средата на юли зреят сортовете Стела, Хеделфингенска, Райнер, Ламберт, Наполеони Дроганова жълта.
При вишната у нас най-широко са разпространени самоопрашващите се сортове Хейманов рубин, М14, М15, Фанал, Рекселер, Нефрис, Келерис 14, Облачинска, Сенчеста морела и Метеор, които зреят последователно от към средата на юни, до към средата на юли.