Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.10.2017 г.

Полезно за овощната градина през месец юни

През юни можете да намалите клоните, останали необлагородени през ранната пролет. Те не трябва да отрязвате изцяло, но силно да се просветлят. Тази операция допринася значително за засилване на присадените калеми. Отрупаните с плодове необлагородени клони се прореждат, само ако няма да има загуба на плодове.

Прореждането на необлагородените клони комбинирайте с изрязването на поникналите по-късно лакомци в близост до мястото на присаждането. Това се прави в основата им, за да не могат да покарат отново.
Овощните дървета с обилен завърз трябва и през юни да поливате обилно и да подхранвате с тор, за да могат да изхранят плодовете си. От това следва че поливането е по добре да се извърши с 0,3 % хранителен разтвор от някакъв бързо възприемащ се комбиниран изкуствен тор.
Следете да не избиват около дънера или корените на дърветата издънки. Те трябва да се премахват своевременно, като се разкопава около тях и се изрязват от основата.

Изтичането на клей от костилковите овощни видове може да се спре, ако намажете с четка, напоена в 2,5% -процентов разтвор на оцет във вода. Третирането продължава дотогава, докато изтичането престане. По – важно е обаче да се отстрани причината за изтичането на този клей. Това може да бъде неподходящата почва или недостигът на вар.
Нe забравяйте, че повечето от опадалите по земята плодове са нападнати от вредители, което застрашава реколтата и през следващата година. Ето защо те трябва да се събират и изнесат от мястото.

Ларвите на крушoвата галица причиняват изоставане в растежа на крушовите плодове и те започват да опадат. Ако забележите такива плодове, веднага ги откъснете и унищожете.

През юни трябва да започнете и борбата с осите, които по – късно биха причинили големи вреди с наяждането на плодовете. Най – перспективно е улавянето на осите с шишенца, напълнени с някакъв сироп. През следващият месец осите няма да се интересуват от шишето със сиропа, защото ще има достатъчно зрели плодове за тяхното изхранване. Унищожаването на гнездата на осите може да извършите, кaто напръскате с инсектицид севин, тиодан 35 ЕК и др. през 3 дни, докато не престанат да излизат от него оси.
Прасковите можете да режете и на зелено, през юни. Тази резитба се състои от прореждане и различно по сила съкращаване. Трябва да премахнете някои леторасти, които сгъстяват короната, повредени стари клони или новопокарали лакомци.

Чрез юнското окапване на завързите дървото само регулира своето натоварване и го съобразява с възможностите за изхранване на плодовете. Окапването се приема за нормално, когато само 4 – 5 % от цветовете при семковите и 15 – 20 % при костилковите видове се задържат и развиват като плод. Добрият овощарят не разчита само на този естествен процес на регулиране на натовареността на овошките. Той се намесва активно при голямо претоварване на дърветата, като премахва част от завързите и по този начин получава по качествени плодове. След прореждането на един плод се падат повече листа, той се изхранва по-добре и наедрява.

Полезно за овощната градина през месец юни
4661
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
Оформете ясно отличаващи се етажи
Правилната резитба в овощната градина гарантира много плодове
Малко хидромелиорации за овощната градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини