Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.03.2020 г.

Важни правила при засаждането на плодни дървета

За начинаещите градинари
Важни правила при засаждането на плодни дървета

sinor

Красотата на цъфналите овошки през пролетта и омагьосващият им аромат са несравними с нищо друго. Те са не само радост за сетивата, но прекрасно поглъщат шума и фините прахови частици от въздуха. Правилното засаждане е една от най-важните операции при отглеждането на овощни култури, защото от него до голяма степен зависи дали фиданките ще се превърнат в прекрасни дървета или ще придобият жалък вид, а може и съвсем да загинат.

В овощарството не можем да се учим от грешките, защото те са  поправими най-рано след година – необходими са знания и навременното им прилагане.

Като начало е важно да се направи оценка на местоположението за градината – дали е слънчево или сенчесто, влажно или сухо, богати глинести или бедни песъчливи са почвите. Това ще позволи да се определят подходящите видове и сортове овощни дървета.

Една от най-разпространените грешки е гъстото засаждане на овощните фиданки. Причината за това е незнанието за размерите на растенията в зряла възраст, сортовите особености и начините за формиране на короните. Има препоръчителни размери за отстояние между различните видове овошки: сливи – 2-3 м; ябълки – 6 м; кайсии – 5-6 м; круши – 3-4 м; череши – 4,5-5 м; вишни – 3-3,5 м.

Авторитетният в Европа специалист д-р Дж. Хесайон от Великобритания препоръчва  разстоянието между отделните дървета (без колоновидните) да се определя като сумата от височината на двете дървета (при различни видове) се раздели на две или височината на дървото, разделена на две ( при еднакви по вид овощни дървета).

Определяне на времето за засаждане

Точен отговор не съществува, но във всички случаи това зависи от региона и климатичните особености. На участъци с влажна и тежка почва овошките е по-добре да се засаждат през пролетта, както и топлолюбивите овощни дървета ( праскови, кайсии и др.).

Размери на посадъчната яма

Определят се от вида на овощните дървета – за сливи, кайсии и вишни се препоръчва диаметър 80 см, а за ябълки, круши и череши е 1 м. Дълбочината на ямата е 60 см, а за черешата и кайсията – 80 см.

Съвместимост на овощните култури

При създаването на смесени овощни градини е важно да се познава съвместимостта на отделните култури. Отлични съседи на ябълката са крушата и черешата, а крушата допуска съседство само с ябълката, но не обича да „дружи“ с вишни, сливи и афъзки.

Вишнята, сливата и кайсията не понасят смесени посадки с други костилкови и семкови. Прасковата допуска съседство само с афъзка и обратното. Познаването на тази съвместимост е много важна за малките и смесени градини.

Универсалните правила са много важни и трябва да се спазват за постигане на оптимални резултати.

1. Младите дръвчета при засаждане трябва да се ориентират така, че да остават от северната страна на поддържащата опора. Тогава тя ще хвърля сянка върху младото растение и ще го предпазва поне малко от преките слънчеви лъчи в горещите часове на деня.

2. В никакъв случай не бива да се поставя поддържащата опора след засаждане на фиданките, защото може да повреди кореновата им система. Тя трябва да се опре на дъното на посадъчната яма, а след засаждане на дръвчето да се отреже така, че да не контактува с долните клони на короната, защото по време на вятър могат да бъдат увредени.

3. Корените на младите растения трябва да се засипват с почвен слой, обогатен с хранителни вещества, което ще стимулира младите и слабо развити корени.

4. Не трябва да се слага никога пресен оборски тор на дъното на посадъчната яма, защото ще увреди кореновата система. Той е подходящ само за повърхността на пристволовите кръгове.

5. Необходимо е корените да се разпределят така, че да не си пречат взаимно при развитието и нарастването.

6. При насипването на пръстта в ямките трябва да се следи да не се образувт кухини около корените – уплътхяването по периферията е задължително.

7. След покриване на корените с почва около 15-20 см е задължително междинно поливане с 10-15 л вода, а след това да се напълни ямата до края с пръст, като се оформи поливен пръстен.

8. При засаждането трябва да се следи фиданките и опорите да не се наклонят – необходимо е да останат изправени.

9. След засаждане кореновата шийка трябва да бъде разположена на нивото на повърхността, но не по-високо или по-ниско.

10. След засаждане младите овошки се подрязват на височина 60-70 см и се привързват към опорите. Следи се връзката да не нарани кората, а  ако е наложително се поставя мека подложка.

Важни правила при засаждането на плодни дървета
58457
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Практика
Ето какво е важно след засаждането на пипера!
Практика
Използване на междуредията в лозето
Практика
Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!
Практика
Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва
Полезно за градинарите
Какво категорично не трябва да правим в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини