Начало » Новини » Страната
24.10.2017 г.

Фермерски пазар в София по тиквено време

sinor

Есен е, дойде и тиквеното време, та в тази връзка организаторите на фермерския пазар в София са се съобразили, затова на 25 октомври Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“, който от юли се провежда пред министерството на земеделието, ще поднесе на столичани вкусни тиквени изкушения.

Ще можете да опитате био тиквите на „Био ферма Софина“, който е редовен участник на фермерския пазар с разнообразния си асортимент от био зеленчуци, плодове, билки и подправки.

Разбира се, ще има мноого печена тиква - кой може да устои на мириса на прясно изпечената тиква, този път обилно полята с биологичен мед от пчелина на семейство Начеви? 

"Софина" ще ни представят био тикви и с други овкусявания. Ако се чудите какви други вкусове ще вървят с тиквите на „Софина“, отговорът е лесен - да опитате и тиквеник с ръчно точени кори. Но нека имаме фермерска изненада за вас!

Знаете ли, че тиквата е изключително полезен плод и съдържа витамините С, А, В1, В2 и Е, отлагащи стареенето, както и рядко срещания витамин К. Тиквите имат и още един полезен витамин – витамин Т, който помага за усвояването на тежка храна и не позволява затлъстяване. Също и заради желязото, което дава добър цвят на лицето и весело настроение. 

Може би затова и диетолозите често препоръчват толкова много да ядем тиква. Наистина това е перфектният есенен плод, подходящ за диетично хранене със съдържанието си само на 25 килокалории в 100 грама тиква!

Ако не знаете, тиквата може да бъде приготвена по най-различни начини - печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и много други. Можете да сътворите чудеса от тиква! Хем ще е вкусно, хем полезно заради подсилена имунна система и понижено кръвно налягане.

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 7 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, както винаги, ще има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната - краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки.

Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

Фермерски пазар в София по тиквено време
8895
 

Последни материали
Виж
Изключението са царевицата и слънчогледът, големият срив е при плодовете и ядките
Турската статистика прогнозира спад на реколтите от земеделски култури
Ако държавата иска да помогне, нека просто да не пречи с бюрокрация
Производител: Отглеждането на кози в България си е жива мъка
Кога обикновената житна пиявица (Oulema melanopa) е опасна ?
Състоянието на германската химическа индустрия се влошава
За извършено деяние през 2024 г. в условията на продължаващо престъпление
Обвиниха жител на лясковско село в кражба на рулонни бали от нива
От МЗХ още не предвиждат бюджет за компенсации, наблягат на диалога
Само 20 овце и 1 коза са докарани на събора на овцевъдите заради болестите
Свързани материали
Виж
Подхранване на тиквите, тиквичките и патисоните
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
След благоприятното време през годината
Производители в Софийско очакват над средните добиви от тикви
Пълнена печена тиква
Задушена тиква с гъби
Предстоящо
За 15-и път в Севлиево се провежда Фестивал на тиквата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини