Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.10.2017 г.

Бамята ражда до първи слани

Настанете я в градината след трайно затопляне

Бамята е много топлолюбиво растение. Семената й се нуждаят от температура на почвата не по-ниска от 15С, в продължение на 8-15 дни. Поради това е възможно да бъде отглеждана в по-топлите райони на страната ни, след отглеждане на спанак, лук за пера и др. Бамята не е капризна към предшественика. Първоначално се развива бавно и със затоплянето на времето растежът й се засилва, като за къс периода изгражда мощно стъбло.

Най-добре е сеитбата да се извърши, когато средната дневна температура на въздуха и почвата за последните 2-3 седмици е около 20С - краят на май или началото на юни. Ако този период съвпадне със засушаване, добре е да бъде полята веднага след сеитбата. Към почвата не предявява големи изисквания. Най-качествени добиви се получават на почви торени редовно с минерални и органични торове. През есента се внася оборски тор, а през пролетта след прибиране на ранните култури –амониева селитра, суперфосфат и калиева сол на леки песъкливи почви. Бамята се сее на редово на разстояние 80 см между редовете и 8-10 см между растенията, когато цъфти акацията.. С оглед осигуряване на достатъчно светлина и хранителна площ се извършва прореждане, когато растенията са във фаза 3-ти -4-ти лист. Посевите трябва да бъдат окопани 1 път, а при нужда след 10-12 дни втори път и редовно поливани. В зависимост от климатичните условия и от характера на почвите, се извършват 3 до 5 поливки. Прибирането на реколтата започва няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Поради бързото нарастване на плодовете, беритбите се извършват всеки ден или през ден. Бамята има дълъг период на плододаване. Тя цъфти и плододава през цялото лято и есента. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани.

Сортовото разнообразие у нас е малко. Известни от години са сортовете Каваклийска и Лясковска бамя. По-голямо разпространение има сортът Лясковска бамя. Стъблото е високо около 1,20 до 1,50 см, в редки случаи до 1,70 см. Покрито е с власинки, а през есента със застудяването придобива леко антоцианово оцветяване. В технологична зрялост плодовете са светлозелени, нежни, с дължина около 6 см и дебелина 1 см. Покрити са с малко и нежни власинки.

Бамята ражда до първи слани
9074
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Туршия от бамя
Сеем бамя в градината
Бамя с домати и чесън
Плакия от бамя и гъби
Oбича високите температури и горещото време
Бамята (Abelmoschus esculentus)
Супа от бамя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини