Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Бамята ражда до първи слани

Настанете я в градината след трайно затопляне
Синор.БГ / 06.10.2017 г.

Бамята е много топлолюбиво растение. Семената й се нуждаят от температура на почвата не по-ниска от 15С, в продължение на 8-15 дни. Поради това е възможно да бъде отглеждана в по-топлите райони на страната ни, след отглеждане на спанак, лук за пера и др. Бамята не е капризна към предшественика. Първоначално се развива бавно и със затоплянето на времето растежът й се засилва, като за къс периода изгражда мощно стъбло.

Най-добре е сеитбата да се извърши, когато средната дневна температура на въздуха и почвата за последните 2-3 седмици е около 20С - краят на май или началото на юни. Ако този период съвпадне със засушаване, добре е да бъде полята веднага след сеитбата. Към почвата не предявява големи изисквания. Най-качествени добиви се получават на почви торени редовно с минерални и органични торове. През есента се внася оборски тор, а през пролетта след прибиране на ранните култури –амониева селитра, суперфосфат и калиева сол на леки песъкливи почви. Бамята се сее на редово на разстояние 80 см между редовете и 8-10 см между растенията, когато цъфти акацията.. С оглед осигуряване на достатъчно светлина и хранителна площ се извършва прореждане, когато растенията са във фаза 3-ти -4-ти лист. Посевите трябва да бъдат окопани 1 път, а при нужда след 10-12 дни втори път и редовно поливани. В зависимост от климатичните условия и от характера на почвите, се извършват 3 до 5 поливки. Прибирането на реколтата започва няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Поради бързото нарастване на плодовете, беритбите се извършват всеки ден или през ден. Бамята има дълъг период на плододаване. Тя цъфти и плододава през цялото лято и есента. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани.

Сортовото разнообразие у нас е малко. Известни от години са сортовете Каваклийска и Лясковска бамя. По-голямо разпространение има сортът Лясковска бамя. Стъблото е високо около 1,20 до 1,50 см, в редки случаи до 1,70 см. Покрито е с власинки, а през есента със застудяването придобива леко антоцианово оцветяване. В технологична зрялост плодовете са светлозелени, нежни, с дължина около 6 см и дебелина 1 см. Покрити са с малко и нежни власинки.

Бамята ражда до първи слани
12762
 

Последни материали
Виж
Нашите Коледни пожелания
Честито Рождество Христово, фермери!
Коледарите не само пеят и наричат за здраве, но и танцуват буенек
В Ямболско продължават да пазят традициите за Бъдни вечер и Рождество
Сривът е с 23 на сто на месечна база и с 85 на сто на годишна до 4-19 цента килото
Зелето в Украйна вече се продава почти без пари
Липсва информация за цените, доставката е през януари и февруари
Египет закупи и българска пшеница в частни сделки за около 700 000 тона
Посрещаме най-българския семеен празник около трапезата
На Бъдни вечер огънят стопля сърцата и дава светлина в душите
С качествени и традиционни български продукти за празничната трапеза
Коледно югоизточно фермерско изложение привлича посетители в Ямбол
Свързани материали
Виж
Бамя с домати и чесън
Туршия от бамя
Сеем бамя в градината
Бамя с домати и чесън
Плакия от бамя и гъби
Oбича високите температури и горещото време
Бамята (Abelmoschus esculentus)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини