Бамята е много топлолюбиво растение. Семената й се нуждаят от температура на почвата не по-ниска от 15С, в продължение на 8-15 дни. Поради това е възможно да бъде отглеждана в по-топлите райони на страната ни, след отглеждане на спанак, лук за пера и др. Бамята не е капризна към предшественика. Първоначално се развива бавно и със затоплянето на времето растежът й се засилва, като за къс периода изгражда мощно стъбло.
Най-добре е сеитбата да се извърши, когато средната дневна температура на въздуха и почвата за последните 2-3 седмици е около 20С - краят на май или началото на юни. Ако този период съвпадне със засушаване, добре е да бъде полята веднага след сеитбата. Към почвата не предявява големи изисквания. Най-качествени добиви се получават на почви торени редовно с минерални и органични торове. През есента се внася оборски тор, а през пролетта след прибиране на ранните култури –амониева селитра, суперфосфат и калиева сол на леки песъкливи почви. Бамята се сее на редово на разстояние 80 см между редовете и 8-10 см между растенията, когато цъфти акацията.. С оглед осигуряване на достатъчно светлина и хранителна площ се извършва прореждане, когато растенията са във фаза 3-ти -4-ти лист. Посевите трябва да бъдат окопани 1 път, а при нужда след 10-12 дни втори път и редовно поливани. В зависимост от климатичните условия и от характера на почвите, се извършват 3 до 5 поливки. Прибирането на реколтата започва няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Поради бързото нарастване на плодовете, беритбите се извършват всеки ден или през ден. Бамята има дълъг период на плододаване. Тя цъфти и плододава през цялото лято и есента. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани.
Сортовото разнообразие у нас е малко. Известни от години са сортовете Каваклийска и Лясковска бамя. По-голямо разпространение има сортът Лясковска бамя. Стъблото е високо около 1,20 до 1,50 см, в редки случаи до 1,70 см. Покрито е с власинки, а през есента със застудяването придобива леко антоцианово оцветяване. В технологична зрялост плодовете са светлозелени, нежни, с дължина около 6 см и дебелина 1 см. Покрити са с малко и нежни власинки.