Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.09.2017 г.

Как да запазим ябълките през зимата

Полезни съвети

Богатата ябълкова реколта изисква доста усилия, но не по-лесно е съхранението на плодовете през зимния период. Проблемът най-често е в това, че те трябва да бъдат държани в домашни условия, които не са подходящи за дълготрайно съхранение.

За да се запази добре през зимата, реколтата най-напред трябва да бъде събрана по подходящ начин. Това категорично изключва варианта с претръскването на овошките и събирането на плодовете от земята. Ябълките се събират със стълба в сухо време, при това е добре това да става с ръкавици, а не с голи ръце, за да не се изтрива восъчният слой по кората. Обраните плодове се полагат в кутии или кофи, чиито дъна и стени са застлани с мека тъкан.

След обирането от дръвчетата ябълките се сортират по размери, като се отделят увредените и поразените от болести. При това не е добър вариант в един и същи съд да се съхраняват различни сортове, тъй като сроковете им на разваляне се колебаят от няколко седмици до няколко месеца.

Най-простият начин за съхранение на ябълките е на тавана, където плодовете се разстилат и се завиват със стари одеала, дрехи или слама, за да не мръзнат. Друг вариант е на остъклен балкон, където реколтата се оставя в картонени кутии, но всяка ябълка трябва да бъде увита в отделен лист хартия.

Най-добре е обаче реколтата да се съхранява в мазето или избата. В сандък или картонена кутия се полага слой сено, след това слой ябълки и отново сено – и така до 4 пъти. В мазето също могат да се сковат или монтират просторни стелажи, които се застилат с дървени стърготини или сено. Някои използват и пясък, но пълното почистване на плодовете от песъчинките е трудно и ще стържат на зъбите при консумация.

Трябва да се внимава обаче ябълките да не се свалят в мазето от топло помещение, защото по повърхността им се образува кондензат. Такива плодове се запазват зле.

Ако обаче не разполагаме с таван, остъклен балкон и мазе или пък те са заети с други неща, се налага да съхраняваме ябълките вкъщи. Можем да удължим сроковете на запазването им, ако ги поставим по 2-3 килограма в целофанови пакети, които намаляват отделянето на газове от плодовете.

Някои градинари преди зазимяването на реколтата я обработват с препарати срещу гъбични болести, след което подсушават плодовете. В този случай обаче те не трябва да бъдат консумирани през следващите 30 дни. За същата цел могат да се използват и биопрепарати, като това съкращава срока на въздържане от консумация до само 3-5 дни.

В Русия, особено при богата реколта, зариват част от ябълките в земята. Мястото се избира на високо и се изкопава дупка под нивото на замръзване на почвата. Дъното и стените се застилат със сено и върху него се полагат здрави плодове, а върху тях – още един слой сено, след което се засипват със земя. Ябълките се запазват до пролетта, а ако зимата се случи по-топла и земята се размръзне, могат да се извадят и по-рано.

Как да запазим ябълките през зимата
79740
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини