Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.09.2017 г.

Как да запазим ябълките през зимата

Полезни съвети

Богатата ябълкова реколта изисква доста усилия, но не по-лесно е съхранението на плодовете през зимния период. Проблемът най-често е в това, че те трябва да бъдат държани в домашни условия, които не са подходящи за дълготрайно съхранение.

За да се запази добре през зимата, реколтата най-напред трябва да бъде събрана по подходящ начин. Това категорично изключва варианта с претръскването на овошките и събирането на плодовете от земята. Ябълките се събират със стълба в сухо време, при това е добре това да става с ръкавици, а не с голи ръце, за да не се изтрива восъчният слой по кората. Обраните плодове се полагат в кутии или кофи, чиито дъна и стени са застлани с мека тъкан.

След обирането от дръвчетата ябълките се сортират по размери, като се отделят увредените и поразените от болести. При това не е добър вариант в един и същи съд да се съхраняват различни сортове, тъй като сроковете им на разваляне се колебаят от няколко седмици до няколко месеца.

Най-простият начин за съхранение на ябълките е на тавана, където плодовете се разстилат и се завиват със стари одеала, дрехи или слама, за да не мръзнат. Друг вариант е на остъклен балкон, където реколтата се оставя в картонени кутии, но всяка ябълка трябва да бъде увита в отделен лист хартия.

Най-добре е обаче реколтата да се съхранява в мазето или избата. В сандък или картонена кутия се полага слой сено, след това слой ябълки и отново сено – и така до 4 пъти. В мазето също могат да се сковат или монтират просторни стелажи, които се застилат с дървени стърготини или сено. Някои използват и пясък, но пълното почистване на плодовете от песъчинките е трудно и ще стържат на зъбите при консумация.

Трябва да се внимава обаче ябълките да не се свалят в мазето от топло помещение, защото по повърхността им се образува кондензат. Такива плодове се запазват зле.

Ако обаче не разполагаме с таван, остъклен балкон и мазе или пък те са заети с други неща, се налага да съхраняваме ябълките вкъщи. Можем да удължим сроковете на запазването им, ако ги поставим по 2-3 килограма в целофанови пакети, които намаляват отделянето на газове от плодовете.

Някои градинари преди зазимяването на реколтата я обработват с препарати срещу гъбични болести, след което подсушават плодовете. В този случай обаче те не трябва да бъдат консумирани през следващите 30 дни. За същата цел могат да се използват и биопрепарати, като това съкращава срока на въздържане от консумация до само 3-5 дни.

В Русия, особено при богата реколта, зариват част от ябълките в земята. Мястото се избира на високо и се изкопава дупка под нивото на замръзване на почвата. Дъното и стените се застилат със сено и върху него се полагат здрави плодове, а върху тях – още един слой сено, след което се засипват със земя. Ябълките се запазват до пролетта, а ако зимата се случи по-топла и земята се размръзне, могат да се извадят и по-рано.

Как да запазим ябълките през зимата
84521
 

Последни материали
Виж
Месо, млечни продукти, яйца и други са поскъпнали с до 15 процента в Германия
Следват телетата в клетки
Върховният съд потвърди забраната за отглеждане на норки у нас
Отговор на МТСП
Жените в земеделието запазват обезщетенията си за майчинство, уверяват от социалното министерство
Международен проект
Защита на есетрите в девет дунавски държави
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Свързани материали
Виж
Севернокорейски ябълки се появиха по рафтовете на руските супермаркети
Предпочитанията на потребителите към сезонните плодове задържа цените високи
Ябълките от новата реколта в Украйна са тройно по-скъпи спрямо миналия сезон
Мнението на бранша
Марк Цеков: Само в Хасковско и Пловдивско ябълките отчасти ще оцелеят
Въпреки отчетените значими ръстове в по-малки производителки
Запасите от ябълки и круши в Европа са под миналогодишните
Сериозни промени в цените на селскостопански продукти в Германия
Малко известни, но ранобудни и опасни хоботници !
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини