Европейската статистическа агенция Eurostat представи данни за предпочитанията на населението на Европейския съюз при плодовете и зеленчуците, както и за водещите производители в общността.
Плодове в ЕС се отглеждат върху 2,8 млн. хектара, като 33% от площите се намират в Испания – 942 хил. хектара, сочат данните. Най-популярният плод сред жителите на ЕС е ябълката – през миналата година в общността са произведени 12,5 млн. тона, или по 25 килограма на глава от населението. Водещият производител на ябълки е била Полша с 28,7% от цялата реколта в ЕС, следвана от Италия с 19,6% и Франция с 14,5%.
Полша е на първо място и по отглеждането на вишни в общността с 29,3% от цялата реколта. Само в 3 държави се произвеждат 91% от всички праскови в ЕС – в Италия (33,9%), Испания (33,6%) и Гърция (23,3%). Испания пък е на първо място по производство на ягоди с 31,6% от цялата реколта в общността.
С отглеждането на зеленчуци в ЕС са заети 2,1 млн. хектара, като най-много те са в Италия – 420 хил. хектара, или 19,8% от всички в общността. Най-разпространеният зеленчук в ЕС са доматите с произведени 18,5 млн. тона, или по 36 килограма на жител на ЕС, като 35,5% от цялата доматена реколта през миналата година е прибрана в Италия.
Испания е на първо място в отглеждането на тиквички с 38,1% от цялото произведено количество в ЕС, както и на краставици (28,1%). На второ място при краставиците е Полша с 20,4%, която е и лидер в отглеждането на моркови с 14,7% от цялата продукция в общността.